30 september 2006

Tegeltje

Leg de lat zo hoog dat je er zonder problemen onder door kan lopen.

Metz de tegelzetter

29 september 2006

'Om de nadrukkelijke drommel niet'

Waarom is het dat ik, telkens wanneer ik een muntstuk in een koffieapparaat gooi en daar binnenin die machine allerlei geluiden worden gemaakt (bonen gemalen, water gekookt, een bekertje voorgesorteerd, opzij geschoven en in een klemmetje losgelaten), ik aan Gerda Verburg moet denken?

Metz kijkt televisie

Peutertoets

...Het Parool, donderdag 28 september...

Bij de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer zijn de fractievoorzitters gezakt voor de peutertoets. Het infantiele gezwaai met telramen, het schaterblaten gelijk dreumesen als er iets zogenaamd komisch werd gezegd alsmede de gebrekkige woordenschat ("onzin", "flauwekul", "geklets","flauwekul", "onzin", "geklets") wijzen op een stoornis in de ontwikkeling.

Metz kijkt televisie

VOC-mentaliteit

In het kader van de door premier Balkenende bepleite VOC-mentaliteit, zal de Probo Koala de lijndienst Amsterdam-Abidjan gaan onderhouden.

Metz luistert radio

27 september 2006

Het grote, algemene belang

...de Volkskrant van gisteren...

Een heleboel marathonschaatsers zijn boos. Hun eigen bond heeft met SBS afgesproken dat van elke wedstrijd een vol uur op TV komt. Maar dan mag niet meer iedereen meeschaatsen. Afvallers moeten er zijn, alleen de winnaars mogen meedoen. Logica volgens bobo Gootjes: hoe minder mensen schaatsen, hoe beter voor de schaatssport. Op de krabbelbaan met die man. Door het ijs duwen. Af laten vallen. Óp voor het grote, algemene belang.

Metz leest de krant

Naar toe

Jellie Brouwer is mijn vrouw. In Kunststof gisteravond corrigeerde zij regisseur Antoine Uitdehaag toen deze zei: "Om naar de mensen toe wat te beginnen (...)".
"Niet zeggen: 'naar toe'," zei Brouwer. "Het is: 'met'."
"Okay", zei de gesprekspartner en ook dat deed deugd.

Metz luistert radio

26 september 2006

Goedemorgen de mantelzorger (16) - feest


...Klik op de illustraties voor een vergroting. Gezelling!...

Het kleine buurtstraatje waar mevrouw De Vries en ik nu al bijna 25 jaar boven elkaar wonen, levert mij weinig zegeningen maar ook weinig problemen op. De buurvrouw, eigenlijk alle ouderen die begane grond of één hoog wonen, denken daar anders over. Zij hebben last van de vele kinderen die permanent vóór en tegen hun deur voetballen, met immer luide stem (het lijkt wel of een hele generatie op de eerste afspraak in het consultatiebureau een versterker in het spreekorgaan ingebouwd heeft gekregen) elkaar bevragen over de verblijfplaats van Hamid, Halima of Mohammed danwel een moderne variant van Ivanhoetje spelen waarbij vervaarlijke kreten en karatetrappen door de lucht vliegen. Akkoord, sommige meisjes randen stoep en de hele kleintjes krijten dat. Daar is een straat ook voor. Om de hoek liggen twee pleinen, speciaal ingericht voor voetballende kinderen, drie stappen verderop een groot park maar nergens kaatst de bal zo lekker terug als bij de buurvrouw. Toen huisbaas de Alliantie enkele maanden geleden de bewoners van ons portiek tijdens een zogenaamd portiekgesprek, vroeg wat er aan schortte in de straat, klonk dan ook welgemeend uit die ene aanwezige keel: "De pokkeherrie van die kinderen". Die keel hoorde buurvrouw De Vries toe. Ik heb haar vier trappen op moeten duwen om het portiekgesprek, dat in een lege bovenwoning werd gehouden, te kunnen bereiken en hield verder mijn mond maar. De opbouwwerkster en de mevrouw van de Alliantie waren het roerend met haar eens. Zij gingen hier werk van maken. Ouders zouden op matten worden geroepen, kinderen lessen gelezen. Niets meer van gehoord of gemerkt. Gaf niet.
Tot vandaag. Bij binnenkomst van het portiek blijken daar wapperende affiches te zijn opgehangen. De leaflets in de brievenbus bevestigen mijn bangste vermoedens: feest. Komende zaterdag organiseert de Alliantie met inzet van enkele cliniclowns een straatfeest. De straat wordt 'op stelten' gezet. In plaats van de gevraagde rust te organiseren gaan deze kwezels nog meer herrie organiseren. Is het cynisme dat buurvrouw De Vries en ik ons zaterdag terugtrekken in het park?

Metz in de buurt

24 september 2006

Voedselbank

...de Volkskrant, afgelopen donderdag...
(klik op de illustratie voor een vergroting)


...Lenie 't Hart doet goed...

De voedselbank is geliefd, zeer geliefd. Het is het afgelopen jaar voedselbank voor en voedselbank na, het lijken de zeehondjes van Lenie 't Hart uit Pieterburen wel. Maar bij wie is die voedselbank nu precies zo geliefd? Wie hebben het meeste profijt bij het uitdelen van gratis voedselpakketten? De armen? Neen! Het zijn de gevers. Het zijn de gegoede, welwillende uitdelers die voedselbanken nodig hebben, met voorop in de stoet de politici die een volle onderbuik krijgen van het woord voedselbank alleen al. Ze willen kost wat kost goed doen. Dondert niet of het echt nodig is, logisch in elkaar steekt of enkel doelwit van wilde ganzen is: de voedselbank is heilig.
In Alphen aan den Rijn gaat het mis met het sprookje van de voedselbank. Wethouder Blom wil namelijk geld geven in plaats van voedsel, wat op zich merkwaardig is want voedsel, zeker gezond voedsel als snijbiet, wortel en selderij, kost hoegenaamd niks (wie de armen echt een plezier wil doen start vandaag nog een sigarettenbank, een drankbank mag ook, voor mijn part een gokbank of een oesterbank). Je zou verwachten dat de Alphense voedselbank hoera-roepend naar een volgende gemeente trekt om nóg een wethouder zo gek te krijgen, maar nee hoor, de voedselbank is boos. “De armen hebben ons hartstikke hard nodig” mekkert de Lenie 't Hart van Alphen. Ook de landelijke stichting van voedselbanken (verdomd, het bestaat) heeft twijfels: “Er zullen altijd mensen zijn die niet genoeg geld hebben om eten en drinken te kopen”. Stel je voor dat er geen armoe meer is. Waar moeten de voedselbankiers dan naar toe?


Metz leest de krant

Als

... de Volkskrant van zaterdag...

Als de vergadering van de Tweede Kamer een weerspiegeling is van de manier van praten in Nederland, dan moet iedereen voortaan via de voorzitter spreken.

Als de gemiddelde televisieavond een weerspiegeling is van de omgangsvormen tussen doorsnee Nederlanders, zoekt elke boer de vrouw die bij een vreemde man op de bank zit in een stiekem gepimpte kamer terwijl haar eigen man de boerin leert slikken en spuiten.

Als de inzichten van Maurice de Hond een weerspiegeling vormen van de mening van het Nederlandse volk (volgens een peiling van Maurice de Hond is dat trouwens zo), dan wordt de rechtsspraak voortaan verricht door Maurice de Hond.

Als Willem Beusekamp de Max Blokzijl van de Lijst1allnu4tuin.nl wil worden, dan is hij op de goede weg.

Als alle journalisten volgelingen zouden worden van opperklokkenluider Willem Beusekamp en dagelijks al het onrecht zouden noteren dat politici, buurbewoners, woningcorporaties, welzijnswerkers, politieagenten en leerkachten stelselmatig negeren, ontkennen of anderszins weigeren te zien, dan hoef ik de krant nooit meer te lezen, laat staan te knippen.

Metz leest de krant

21 september 2006

Geen rellen

... Het Parool, 21 september...


..overburen 21 september...

Rellen zijn moeilijk te duiden. Op 30 april 1980 schuilde ik - in functie als verslaggever voor De Groene Amsterdammer- op het Rokin voor de traangaswolken die de politie over de vechtlustige krakers heen spoot. Met de handen voor het hoofd, blik naar beneden, las ik de kop van de krant waar ik bovenop bleek te staan, de extra eerste editie van Het Parool: "Kroning in rustig Amsterdam". Maar andersom kan ook. Kranten schreeuwen moord en brand en schrijven over rellen terwijl feitelijk, we wippen nu even terug naar 1998, twee jongens in het zwembad mot hebben met de badmeester.
Vandaag hield ik mijn hart vast: na een steekpartij ontstaan rellen tussen Surinamers en Marokkanen in de Indische Buurt. Als buurtbewoner was het mij ontgaan maar goed, de buurt is groot en ik woon aan de andere kant. Twee beelden stellen gerust. Het Parool weet het schuurtje bij het huisje te houden (bovenste afbeelding) en de Surinaamse overburen zaten, zoals altijd bij lekker weer, buiten en babbelen met hun Marokkaanse buurjongens wanneer die hun fietsen op slot zetten (onderste afbeelding, sorry voor de kwaliteit).

Metz in de buurt

20 september 2006

Uniformen

...lachend in eigen pers...

Elke politieke partij heeft last van vooroordelen. Zo zou de VVD zweren bij dixielandorkestjes (dat klopt toevallig), doet D66 het goed bij grijzende vrouwen, omhangen met parelkettingen (is per ongeluk eveneens waar) en ontmoet je bij Groen Links veel mannen in ruikende truien (ook dat is zo). Bij de PvdA dragen de mannen die er toe doen een uniform: een donker, bij voorkeur zwart pak dat een beetje losjes hangt om de man, dus niet net van de stomerij komt, met daaronder een licht, liefst vaalwit overhemd dat flubbert teneinde het buikje te maskeren, en met de bovenste knoopjes los om aan te geven dat we hier niet met een pakkenman te maken hebben. Het geheel is een maatje te groot. Felix Rottenberg begon ermee en zoals dat gaat: volgelingen denken dat ze er bij horen met zo'n pak. Bos en Depla (zie foto) dragen eigenlijk een iets te strakke versie maar dat mag want zij zijn er al. Op PvdA-bijeenkomsten heb ik lossere gezien. De vrouwen, vooral de twintigers, die mee willen doen, dragen een streepjespak en lachen net zo vaak om niks als Wouter Bos in de reclamepost van de PvdA.

Metz leest de post

19 september 2006

Academie

... klik op de foto voor een vergroting...


Beter knip en plak werk
Af geschreven steek en aanhang wagen
Hoge landen tuin bouwschool
Monden klauw zeer uit braak

Metz in de stad



18 september 2006

Afrikanen

Gek eigenlijk dat al die Afrikanen proberen te vluchten naar de Canarische eilanden terwijl wij net ons chemisch afval komen brengen.

Metz kijkt tv

Taalkleren

Nog erger dan de kwezels van Yorin en BNN die shoots doen voor een make-over, zijn de beleidsmakers uit de echte wereld. Het zijn vlotte mannen en vrouwen, ambtenaren en politici, die woorden oppompen en zinnen verweken door de gewone zaken des levens te injecteren met reclamekreten en pretentieuze vergezichten. Een les onkruid wieden heet in die wereld talentontwikkeling, een cursus solliciteren geschiedt in een vrouwen empowermentcentrum. Een buurthuis is een multifunctioneel centrum geworden, een bejaardenhuis een kangoeroewoning met een zorgknooppunt, de sociale dienst heet voortaan dienst werk en inkomen (geen werk en geen inkomen, vandaar) en de hele stad een civil society.
De nieuwe taalkleren van de keizer.

Metz hoort het aan

PS Tijdelijk staat de weblog open voor commentaar. Het spreekt voor zich dat hij dicht gaat wanneer er wordt getierd, zeker wanneer dit in het Engels geschiedt. Zwijgen mag ook.

Apentaal

Een paar woordjes buitenlands, dat kan geen kwaad. Geeft cachet. Sorry. Standing, niveau. Excuus. Ik bedoel: neem me niet kwalijk. Ouwelui van gegoede komaf strooien graag wat Frans door een betoog (dat fenomeen neemt af) en jongeren doorspekken het Nederlands met nieuwe straattaalwoorden (neemt toe). Het zijn gezonde ontwikkelingen, leuke zijpaden, en alleen de Geerten Wildersen onder de taalliefhebbers slaan hierop aan.
Waar komen dan die mondkrampen en heftige aandrang tot het uitdelen van kaakslagen vandaan zodra in een gesprek zo'n zelfingenomen blaag over backpackers ratelt, whatever zegt in plaats van maakt-niet-uit of 'het zijn niet the least to call' uitkraamt, zomaar zonder reden. Waar wonen we? Op Gibraltar tussen de Engelse apen? Okay, pardon, akkoord, dat hoort nu eenmaal bij de oorterreur van alles wat commercieel is op radio en TV. En zogenaamd snel en would be modern. Oeps.

Metz luistert radio

16 september 2006

Groot Oost



Voor het Tropenmuseum is alles opengebroken. Het plein wordt vernieuwd, rioolbuizen vervangen, kabels opnieuw gelegd, extra oversteekplaatsen gemaakt. Prima. Maar volgens de borden is hier wat anders aan de hand. Hier is namelijk sprake van een project. De Europese Gemeenschap en stadsdeel Oost/Watergraafsmeer hebben elkaar gevonden in Groot Oost. Ik weet niet waar het ligt maar ik schijn er te wonen. In het koninkrijk Groot Oost hebben ze ook een eigen taal. Het vervangen van een riool noemen ze Doelstelling 2.
Ik fiets wel even om.

Metz in de stad

15 september 2006

Hakken

Heerlijk vindt de Volkskrant het dat minister Donner aanstoot geeft. De sharia als voorbeeld kiezen om het principe van meeste-stemmen-gelden uit te leggen, in die vlek gaan we eens lekker wrijven. Nee we gaan hakken, want sharia, dat is hakken. Op pagina 1 zetten we een gewoon nieuwsbericht ("Donner betreurt ophef sharia-citaat"), pagina 3 roosteren we grotendeels vrij voor ophef ("Sharia met tweederde meerderheid?") met een grote foto van een Indonesische vrouw die stokslagen krijgt. Yammie. Dan het gewone werk, wat foltersporen in Irak, om op pagina 10 weer ruim uit te pakken met een bloederige foto van een openbare executie per dolk. "Weet minister Donner wel ... enzovoorts" over de hele breedte. Daarnaast op pagina 11 een cartoon van een openbare hoofdafhakkerij want die hadden we nog niet gehad en een plechtig hoofdredactioneel commentaar ("Geen religieuze wetten"). Wat zou er op al die pagina's hebben gestaan als Donner een handig voorbeeld had gekozen?

Metz leest de krant

Blauwtongmuggen

De woordvoerster van LTO Nederland vindt de maatregelen tegen verdere verspreiding van het blauwtongvirus veel te gortig. "We zijn nu met olifanten op muggen aan het schieten", zegt ze tegen de verslaggever van Radio 1. Die voelt nattigheid. Er is iets met deze beeldspraak aan de hand maar wat? "Dat kun je in dit verband wel zeggen, ja", gokt hij.

Metz luistert radio

14 september 2006

Mooie bruggen zijn niet lelijk

zie www.viaducdemillau.com, deze brug kun je niet groter maken!

Ik zal niet op hem stemmen eind november, maar in het stemlokaal zal mijn vinger wel even halt houden bij zijn naam: Pieter Hofstra. Van de Pieter Hofstrabrug. Een oplossing die ook nog eens een verrijking van het landschap oplevert. In het buitenland staan we te kwijlen we bij mooie grote bruggen, op ranke pijlers gebouwd voor snelwegen over valleien, TGV's langs rotspartijen. In eigen land stoppen we mooie spoorwegen met hogesnelheidstreinen het liefst onder de grond. Onder het weiland waar de koeien op staan die je dus niet meer zien kan wanneer je met de trein reist. Dure, slappe, halve oplossingen, daar blinkt de Nederlandse infrastructuur in uit (zie ook de post van 11 juli). Akkoord, aan de randen van het land mag het soms wel. De Zeelandbrug, de Afsluitdijk, en dat was het dan. Nu maar stiekem hopen dat anderen wel op Hofstra stemmen.

Metz in het land

13 september 2006

Zonder streepje



Hé, het kan wel. Snelle leerling heeft streepje op de hoek Reggestraat weggehaald. De Churchilllaan kan aanschuiven bij de jazzzangeres.


Metzzz in de ssstad

Streepje


Waarom dat streepje tussen ll en l? Je kan het toch niet fout lezen? En je schrijft toch ook niet Kerkheuvel-laan. Terwijl die man toch gewoon zo heette. Aan de andere kant: dan had er een H bij gemoeten. Vermoedelijk dacht een actieve medewerker van de afdeling borden: dat kan duidelijker! Zo veel ellen op een rij, daar hoort een streepje tussen.

Metz in de stad

12 september 2006

Scheef


Had ik de antroposofische bouwstijl tot nu toe vereenzelvigd met esoterische bankiers en dito rijkeluiszoontjes (hoofdkantoren ING en KPMG) en zweefkerken (de Flintstonekerk achter de VU), stuit ik bij Elburg plotseling op een geheel volgens de bestekken van Rudolf Steiner gebouwde boerderij. Niet zo vreemd als je je bedenkt dat Steiner een heel verhaal had over de nieuwe landbouw, inclusief een "antroposofische landbouwcursus". Of onze boer bij Elburg daar een aanhanger van is of gewoon van scheef houdt, weet ik niet.

Metz in het land

10 september 2006

Tevreden

... klik op de foto voor een vergroting ...


Was iedereen maar zo snel tevreden.

Metz in het land

'Ik lieg'

... de hele advertentie ...


... de kleine lettertjes, op klikken voor groter maken ...

Reclame is jokkebrokkerig. Om zich in te dekken tegen rechtszaken van bedrogen kopers, bedienen reclames zich – soms onder dwang - van een tweede stemmetje. “Ik lieg”, fluistert dat stemmetje in kleine lettertjes in het smalle waarheidsgedeelte van de advertentie. Het zijn de sideletters van Ahold, de bij de notaris gedeponeerde verklaringen van Eneco-medewerkers, de achter de rug gekruiste vingers van meisjes op het schoolplein. HP maakt het in de reclame op de achterkant van het Volkskrantmagazine van gisteren, nog een slag erger. Prijzen die niet worden verstrekt in het leugengedeelte van de advertentie, worden gebagatelliseerd in de kleine lettertjes. Afbeeldingen die het product niet herkenbaar in beeld brengen, worden bij voorbaat verloochend.
Prijzen gelden alleen voor de beschreven specificaties, zijn verkoopadviesprijzen, zijn correct op het moment van publicatie, veranderen geregeld en kunnen zonder vooraankondiging worden gewijzigd. Het is mogelijk dat de gefotografeerde producten niet overeen komen met de omschrijving.”
Ik zeg niks, maar als ik wat zou zeggen, deugt het voor geen meter.

Metz leest de krant

09 september 2006

Afkorterij

... klik op de foto voor een vergroting ...

Metz in het land

05 september 2006

Goedemorgen de mantelzorger (15) - arm Amsterdam

De Amsterdamse wethouder Marijke Vos klaagt namens een rits grote gemeenten dat het Rijk te weinig geld geeft aan gemeenten om de thuiszorg voor iedereen goed uit te voeren. Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moeten vanaf 1 januari 2007 namelijk de gemeenten die thuiszorg regelen. En betalen! Amsterdam krijgt daarvoor jaarlijks € 43,5 miljoen maar komt volgens eigen berekening € 5 miljoen per jaar te kort om iedereen die thuiszorg nodig heeft, dat ook te kunnen geven. Zal je net zien dat buurvrouw De Vries bij die groep van € 5 miljoen zit. Maar heeft de gemeenteraad van Amsterdam dat tekort niet zelf veroorzaakt door het geld, bedoeld voor háár thuiszorg, uit te geven aan veel te hoog gegrepen en overbodige automatiseringsoperaties, zogenaamd nodig om grip te hebben op de output die Gerry levert aan de buurvrouw?
Hoe zit het eigenlijk met dat geschuif van geld? Het Rijk geeft jaarlijks € 1,5 miljoen aan Amsterdam, puur om de overname van de thuiszorg te regelen, maar wat doet Amsterdam? Neemt Amsterdam het lopende fabriekje van de thuiszorg over zodat de buurvrouw, ongehinderd door geldschuiverij van Rijk naar gemeente, de ramen gelapt houdt en de steunkousen aangetrokken? Nee, Amsterdam geeft op advies van Atos Consulting in vier jaar € 18,4 miljoen uit aan de invoering. € 18.400.000,00! Naar wie gaat dat geld? Misschien wel naar Atos Origin, voor back offices, mid offices, front offices, workflows, servicecentra en digitale business process managers. Het lijkt UPC wel. Buurvrouw De Vries heeft hierover gelukkig nog geen post ontvangen.

Metz de mantelzorger

Mavo

...de Volkskrant vandaag...

Is D66 zelf intussen niet de mavo van de Tweede Kamer geworden?

Metz leest de krant

04 september 2006

Mariska Hoe?

De publieke omroep zet vanaf vandaag de journalistieke kanonnen Paul Witteman en Jeroen Pauw in. Voortaan presenteren zij elke werkdag op Nederland 1 om 23.00 uur een praatprogramma over belangwekkende actuele zaken. Zo snijdt de publieke omroep de commerciële windvanen de pas af. Gaan jullie nu maar doen wie op het strand van de Malediven in vijf minuten het meeste koeieogen op kan eten, houden wij ons intussen bezig met serieuze zaken; dat is zo'n beetje de ondertoon. Vanavond is ene Mariska Hulscher te gast bij Pauw en Witteman. Oeps. Wie is dat? Ik volg het nieuws, lees de krant, bezoek het café en toch weet ik niet wie Mariska Dinges is. Doet zij iets van belang in de kunstsector? In de natuurwetenschappen misschien, die worden weleens vergeten? Was zij toevallig heel even staatssecretaris toen ik op de wc zat? Sport? Hoog op de VVD-lijst dan? Nu móét ik wel kijken om te zien of ik haar ken. Hopelijk ziet ze er aantrekkelijk uit. Misschien is ze wel de mevrouw die zaterdag in De Volkskrant vijf keer in haar blootje stond naast dure tassen en sjaals. Begreep ik ook al niets van. Ik heb nog even gecontroleerd of ik niet per ongeluk een oud nummer van Gandalf of De Lach in mijn handen had. Als retro-bijlage maar nee hoor, het was actueel en serieus. 't Valt vandaag de dag niet mee om niet stiekem koeieogen te gaan tellen.

Metz kijkt televisie

Europees onderzoek toont aan: caravanbezitters hebben een snor

Het Grote Vakantie Onderzoek naar de relatie tussen de snor en de caravan (zie ook de post van 11 juli) is afgerond. De conclusie is spraakmakend: bijna de helft van de bezitters van een caravan heeft een snor, terwijl maar een kwart van de automobilisten zonder caravan de snor heeft laten groeien.
Ondanks het feit dat zich geen extra onderzoekers voor dit vakantiewerk hebben aangemeld - waarvoor dus ook geen dank - zijn op de Europese snelwegen tussen Reims en Arezzo in de eerste weken van augustus 353 mannelijke automobilisten nadrukkelijk geobserveerd. Soms keken zij heel raar terug. Van deze 353 automobilisten hadden er 223 een caravan aan de trekhaak bevestigd. En van deze 223 waargenomen caravanbezitters, hadden er precies 100 een snor. Het percentage snorren onder de caravanbezitters bedraagt daarmee 45%. Bijna de helft!
De controlegroep van personenauto's waar geen caravan achter hing, telde 130 waarnemingen waarvan 30 bestuurders een snor hadden: 23%. Waarmee wetenschappelijk is bewezen dat eigenaren van caravans twee keer zo vaak een snor hebben als gewone automobilisten. Het is maar dat u het weet.

Metz doet onderzoek

03 september 2006

Geen tijd

... Liesbeth heeft voortaan geen tijd meer ...
Morgen is Radio 1 anders. Beter want sneller en korter. Liesbeth van der Kruit van de KRO legde het afgelopen donderdag uit. Het is gedaan met de langere gesprekken in 1opdeMiddag (vanwege internet zijn de spaties uit de officiële naam verdwenen, ergerlijk maar Metzkijktrond heeft geen recht van klagen). Voortaan hebben meerdere omroepen elke middag een uurtje in plaats van om de beurt een hele middag. Een gesprek van minimaal een half uur met een meneer of mevrouw die ergens verstand van heeft en niet om de haverklap de mond wordt gesnoerd door een irrelevante opmerking van een wijsneus die van alles een beetje weet en nergens het fijne van, dat ook zo houden wil, en vindt dat hij als plaatsvervanger van de doorsneeluisteraar geroepen is elk boeiend verhaal terug te brengen tot eenlettergrepige borreltafelpraat, danwel onderbroken wordt door een vraag van een luisteraar die per SMS of email zogenaamd interactief participeert terwijl voor díé mensen nu juist de borreltafel gedekt stond, mag niet meer. Liesbeth van der Kruit legde het met hoorbare tegenzin uit: "Het moet allemaal sneller en korter". Medialogica: mensen leven langer; alles moet sneller.
De commerciële vloedgolf van zappen, schampen en ketsen heeft nu dus ook Radio 1 bereikt. De middag loopt onder. Alleen in de ochtend houden we voorlopig droge voeten.

Metz luistert radio

02 september 2006

Peper is zoek

Iemand nog iets gehoord van Peper de laatste maanden? Bram ja, Bram Peper. Hij was jarenlang één keer per week te gast bij NOVA, Netwerk of Buitenhof om iets te vinden. Maakt niet uit waarover, Bram Peper vond iets. Ed van Thijn, die mis ik ook al geruime tijd als vinder. Zijn ze zoek of zijn ze samen geschrapt uit de bellijstjes van de journalisten? Marcel van Dam houdt nog vol met vinden. Vrijdag meldde de Volkskrant dat hij vindt dat hij wel weer PvdA kan stemmen. Zo zo. Over het betalen van contributie als lid had hij zo snel nog geen mening.

Metz leest de krant