04 december 2006

De schuldhulpverlening staat bij de stoeprand

Marktwerking en aanbesteden, leenwoorden uit de aannemerij, rukken op en hebben nu ook het maatschappelijk werk, de opvoedingsondersteuning en de computercursus voor vrouwen in de AOW bereikt. Dat zijn in de woorden van de lokale overheid namelijk "welzijnsproducten in het Sociaal Domein". En die moeten hoognodig worden aanbesteed. Dus wordt de schuldhulpverlening bij de stoeprand gezet; eens kijken wie daar wat voor bieden wil. In Rotterdam doen ze de thuiszorg inmiddels voor 14 euro per uur dus wie weet?
Of de bewoners van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg die afhankelijk zijn van de welzijnsproducten er wat mee opschieten, is zeer de vraag. Hoewel. Eigenlijk is dat geen vraag want de aanbesteding gaat vergezeld met een bezuiniging van 1,2 miljoen euro.
Vanwaar deze drang om taal en mores van de aannemerij over te nemen? Ging er wat mis bij de schuldhulpverlening, de cursus gezond eten of de begeleiding van gezinnen met kinderen met problemen op school? Neen, althans niet als we de stadsdeelnota "Aanbesteden als middel voor meer innovatieve en betere kwaliteit van welzijnsproducten" mogen geloven. Waarom dan wel? In de verkiezingsprogramma's van de bestuurspartijen PvdA en GroenLinks staat deze bouwcultuur niet aangekondigd. Sterker nog: GroenLinks wijst aanbesteden stellig af, tenzij er een puinhoop is ontstaan. Omdat deze twee partijen een dagelijks bestuur hebben gevormd met de VVD, staat er in het programakkoord een zin opgenomen over welzijnsbeleid en aanbesteden: "We hanteren daarbij bepaalde uitgangspunten zoals sturingsinstrumenten die dienend zijn aan de doelstelling, aanbesteden is een middel om tot kwaliteitsverbetering van het welzijnswerk te komen en geen doel op zich, flexibel in te spelen op de inhoudelijke vragen, in staat te zijn om prioriteiten te stellen in de doelstellingen en sturing van het aanbod op basis van de maatschappelijke effecten". Had dat toch gelijk gezegd! Dan hadden we al jaren eerder alles aanbesteed. De Nederlandse taal voorop.

Metz in de buurt

Geen opmerkingen: