13 juli 2006

Goedemorgen de mantelzorger (13) - duur waterhoofd

...pagina 2 van de transparante jaarafrekening...

De alsmaar voortgaande stijging van de energierekening is voor buurvrouw De Vries een bron van ergernis. De kachel moet op doktersadvies flink worden opgestookt en dat doet ze dan ook. Bovendien is de bijzonder bijstand die ze maandelijks ontvangt ten dele bedoeld om deze extra stookkosten te vergoeden. De bezuinigingen op de energierekening probeert ze te halen uit het minimaliseren van het elektriciteitsgebruik. Kaarsen geven ook licht! Die radio kan wel wat vaker uit! Nadere lezing van haar energienota geeft aan dat ze maandelijks echter maar voor € 4,75 aan elektriciteit verbruikt (68 kWh). Studie van zo'n jaaroverzicht van de energiekosten heeft veel gemeen met het oplossen van een sudoku. Officieel is het transparant maar waar te beginnen?

Haalt u eerst even diep adem... Klaar? Dan duiken we nu de vier pagina's tellende jaarafrekening in (pagina 2 is afgebeeld).

Aan stroom en gas neemt de buurvrouw maandelijks voor € 35,05 af maar ze betaalt ex btw € 78,67, een verschil van € 43,62 elk maand. Gelukkig geeft het Nuon Customer Care Center inzicht in alle details, dat zijn zo de zegeningen van de marktwerking. Mevrouw De Vries heeft niet alleen gas en elektriciteit afgenomen bij Nuon maar betaalt ook voor een waterhoofd aan verzonnen posten: vastrecht voor de stroom (€ 15,95), vastrecht voor het gas (€ 15,95), een regiotoeslag voor het gas (€ 5,04), energiebelasting voor gas en stroom maar ook weer een teruggave van belasting (resteert € 85,62 te betalen). Aan een ‘netbeheerder’ genaamd Continuon, zal wel een woordgrapje zijn, betaalt ze bovendien jaarlijks transportkosten voor de stroom (€ 28,03), uiteraard vastrecht voor het gebruik van stopcontact (€ 14,00) en voor transport (€ 16,27), en de meteropnemer van de stroom moet ook betaald worden (€ 16,49). Dit alles nog daargelaten het transport van gas, voor de transparantie onderverdeeld in volume (€ 16,92), capaciteit (€ 41,66), vastrecht transport (€ 32,55) en vastrecht aansluiting (€ 18,88) en de meteropnemer van het gas moet apart betaald worden, is ook iets duurder ((€ 17,79), plus natuurlijk de MEP-heffing (€ 47,01) en de btw (€ 141,70). Dat levert al met al een jaarlijkse rekening van € 934,48 op. Omdat een groot deel van haar energierekening (vastrechten, heffingen, samen goed voor € 281,50 per jaar) niet gekoppeld is aan haar daadwerkelijke afname maar aan het aantal dagen dat een jaar telt, is haar invloed op de rekening beperkt. Zeker omdat ze de kachel niet lager kan zetten vanwege haar reumatische aandoeningen. Maar minder stroom gebruiken, dat wil ze wel proberen. Uit die radio! Die € 4,75 stroom per maand moet omlaag kunnen (u kunt trouwens weer adem halen).



Metz de mantelzorger


Geen opmerkingen: