30 december 2006
Opgehangen
"Hij zal binnenkort worden opgehangen".
"Het duurt niet lang meer eer ze Saddam ophangen".
"Als hij wordt opgehangen zullen we daar gelijk melding van maken".
"Saddam is opgehangen. Vanmorgen om zes uur plaatselijke tijd hingen ze hem op. Van het ophangen zijn filmbeelden en foto's gemaakt. Als we beelden hebben van het omdoen van de strop, zullen we u daarover inlichten."
En ik maar denken dat het een kwestie van beschaving is dat we hier - ondanks een tegensputterende Balkenende - de doodstraf hebben afgeschaft. En dat we als teken van diezelfde beschaving - wanneer de uitvoering van de doodstraf in het nieuws is - spreken over de executie van de doodstraf. Eventueel een enkele keer met uitleg over de manier waarop.
"Saddam executed" stond vanmorgen op de lichtkrant van Times Square. Zo kan het dus ook.
Metz kijkt televisie
29 december 2006
Eijsvogel
Metz luistert radio
Civil society
"Dat dit nog niet breed in heel Nederland is ingevoerd, is een raadsel".
"De oplossing voor eenzaamheid onder ouderen".
"Het kan niet aan de hoge kosten liggen dat het idee nog zo weinig navolging kent" (bedoeld wordt: hoogte van de kosten).
Ja, de buurtkamer, de huiskamer voor de buurt, is een wondermiddel. Je kunt er een tekenles krijgen, met elkaar koken, leren hoe internet werkt, taalles als je allochtoon bent. Je kunt er zelfs een kopje koffie drinken. En het draait op vrijwilligers en krijgertjes, dus op en top civil society. Spaart de lokale overheid geld uit en sparen, dat is natuurlijk altijd goed.
Als het zo goed blijft gaan met de buurtkamers, voorzie ik op wijkniveau fusies tussen verschillende kamers. Als ze hun krachten bundelen kunnen ze meer bieden aan de wijkbewoners: een echte keuken, bijdetijdse computers, sportzaaltje erbij, de taalles hoeft dan niet langer in die benauwde spreekkamer te worden gegeven. Omdat er meer geboden wordt zal de vraag naar kwaliteit en continuïteit ook toenemen. Een paar professionele buurtwerkers komen werken in zo'n buurthuis (zo zou een bundeltje buurtkamers kunnen heten) dat ook 's avonds open gaat. Dat is belangrijk want 's avonds slaat de eenzaamheid het hardste toe. Ook kinderen vinden er een plekje en zelfs de 50-minner is welkom: integratie door de generaties heen. Alleen jammer van die hoge kosten. Maar daar heeft de overheid een trucje voor: het buurthuis sluiten en heel vaak achter elkaar civil society roepen. Kijken wat er dan gebeurt.
Metz leest de krant
Tradioneel nieuws
- de eerste gipsvlucht is vandaag geland op Rotterdam Airport
- dit jaar zal er 10% meer vuurwerk worden verkocht dan vorig jaar
- in Jordanië (of Ethiopië, Ecuador, Dubai, Laos) zaten enkele Nederlanders 24 uur vast in een touringcar als gevolg van onverwachte sneeuwval
- minder mensen dan vorig jaar hebben met de kerst buiten de deur gegeten.
Metz kijkt televisie
27 december 2006
Vroeger
Metz kijkt televisie
Achter de coulissen
Metz in het land
26 december 2006
22 december 2006
Dubbele kerst
Metz leest de krant
21 december 2006
Partijloos kabinet
Mijn voorlopige lijstje (vul gerust aan):
Minister president: Herman Wijfels
Binnenlandse Zaken: Guusje ter Horst
Buitenlandse Zaken: Ben Bot
Justitie: Aleid Wolfsen
Volksgezondheid: Jeltje van Nieuwenhoven
Onderwijs:- vacature -
Defensie: Henk Kamp
Landbouw: -vacature -
Verkeer: Rob van Gijzel
Economische Zaken: Mark Rutte
Sociale Zaken: - vacature -
Volkshuisvesting: Pieter Winsemius
Integratie: Job Cohen
Metz kijkt televisie
19 december 2006
Inpakken
Kerst met ouzo
Persoonlijk denk ik met de kerst altijd aan eten (zojuist twaalf wilde duiven in de vriezer geduwd), maar anderen denken aan anderen. Da's mooi. Ambtenaren van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg ontvingen de oproep hun kerstgedachte plus -pakket uit te doen gaan naar de stichting Voedselbank. Zo hoort dat natuurlijk. Wie niet naar de kerk gaat, visiteert de voedselbank. Scrooge rules the waves en wie zich inspant ziet ook in Nederland armoe. Het zijn Amerikaanse toestanden, zo heet dat tegenwoordig. Vroeger verwees men naar Biafra, nu naar de Verenigde Staten. En vervolgens naar de Voedselbank.
Met enige moeite en een slok op (ben boven de zestien dus het mag van minister Hoogervorst) ben ik op zoek gegaan naar houdbaar eten. Helaas, op wat blikjes verlopen doperwten en ansjovis na, heb ik weinig in huis. Ja, die duiven, maar die tellen niet want die zaten niet in mijn kerstpakket. Dat pakket bestond uit een Algerijnse römertopf met een doos oude couscous en die durf ik niet naar de 1e Oosterparkstraat 112 te brengen.
Gelukkig heb ik wel nog wat onder de kurk voor onze dakloze kerstvrienden. Ik kan me niet aan de fantasie onttrekken dat ze daar meer prijs op stellen dan op sojasaus, blikragout, bleekselderij en biet. Waarbij ik de snotkomkommer onbesproken achterhoud.
Retsina, drie flessen idem.
Hongaarse rum, een literfles die ik augustus 1981 nabij het spoorwegstation van Boedapest kocht voor de zesduizend forinten die ik anders weg moest gooien. Niet te zuipen maar dat is een kwestie van smaak, soms van nood.
Pastis de Marseille, dat ene glas was die ene zomer fantastisch maar sindsdien staat de fles vergeefs te wachten op recepten met gesmoorde venkel.
Citroenlikeur uit Lokeren, in originele feestverpakking, ooit gehad van een Belgische vriendin.
Metz met Kerst
17 december 2006
Goedemorgen de mantelzorger (26) - de dubbele tong van Amsterdam
De gemeente Amsterdam spreekt voor het derde jaar op rij met dubbele tong. Werknemers worden getracteerd op de beste ziektekostenverzekering: "Nergens anders krijgt u zoveel zorg voor zo'n scherpe prijs", kraait de directeur van Zilveren Kruis over de deal die hij met Amsterdam heeft gesloten. Maar ook buurvrouw De Vries wordt verwend door de gemeente: "Amsterdam zorgt ervoor dat u meer zorg krijgt voor minder geld!". Niet bij Zilveren Kruis maar ergens anders. Bij Agis. De gemeente trekt 2 miljoen euro uit om de polissen van Agis te sponsoren. Net als vorig jaar en het jaar daarvoor wordt de buurvrouw overgehaald om haar verzekering bij Zilveren Kruis op te zeggen en te kiezen voor Agis. En net als de afgelopen jaren loopt ze tegen de Kerst te stotteren en te trillen van de zenuwen die dat oplevert. Het is immers de man die beslist over haar bijzondere bijstand, die zegt dat ze moet veranderen van verzekering. Toch is het dit jaar minder erg. Werd ze vorig jaar glashard voorgelogen door de gemeente Amsterdam, nu wordt ze alleen nog maar lastig gevallen. Agis is dit jaar namelijk wel goedkoper dan Zilveren Kruis, het scheelt vermoedelijk 3 euro per maand. Maar buurvrouw De Vries is niet uit op koopjes. Ze wil vooral van die stapel brieven af. Tegen de gemeente Amsterdam die 2 miljoen euro wil geven aan armlastige inwoners, zou ik willen zeggen: doe dat vooral en doe het giraal. Dat is eenvoudig, trefzeker en brengt de buurvrouw niet in verwarring.
Metz de mantelzorger
16 december 2006
Nepste lach
Net niet in de top drie: Wouter Bos met zijn tegen-wil-en-dank lachje. Hij moet nog even oefenen.
Op drie Gerrit Zalm, vanwege dat overdreven café-geschater. Dat neemt de komende weken alleen maar toe nu hij met één been reeds achter de flipperkast heeft plaats genomen.
Op twee Sharon Dijksma. Zij heeft haar glimlach vastgeniet. Al rijdt lijn 10 twee keer over haar heen, ze blijft glimlachen.
En op één Femke Halsema, die heeft echt geoefend op de combinatie betweten en verbazing, tot uitdrukking gebracht door de wenkbrauwen hoog op te trekken en tegelijk de glimlach spottend breed te maken. Rrrrrrr.
Metz kijkt televisie
15 december 2006
Wedstrijdstop
De post van de PvdA-afdeling waar ik onder val, lijkt heden ten dage sterk op de direct mail van de Postcodeloterij. Nominaties! Stemmen! Winnaars! Verliezers! Grappig! "Voor de derde keer achter elkaar", meldt de partijleiding mij, "is Ahmed Aboutaleb gekozen tot beste wethouder. De titel 'beste raadslid' ging naar de oppersmurf van de VVD, Eric van der Burg. Mocht u het niet eens zijn met de uitslag, dan kunt u op deze website ook uw stem uitbrengen. Meer dan 800 mensen zijn u voor geweest. Ook daar staat Aboutaleb aan kop. Volgende week maken we bekend wie uiteindelijk het predikaat 'beste wethouder 2006' mag dragen".
Ik wil het niet weten.
Ook de landelijke politiek gaat gebukt onder het wedstrijdjuk. Media menen een kloof te dichten door de leden der Staten Generaal te keuren alsof het deelnemers aan het landelijke kampioenschap balletje balletje betreft. Rita Verdonk schijnt zowel bij de winnaars als bij de verliezers tweede te staan.
Ik ga er niet over, helaas, maar áls.... ja, dan zou ik álle wedstrijden verbieden (stop dat kinderachtige beste burgemeester kiezen), behalve wanneer het erkende sporten betreft en ook alle wedstrijdjes die jongens tot zestien jaar onderling verzinnen, mogen doorgang blijven vinden (verste plassen, eerste 'eerst' roepen, langste adem inhouden onder of boven water). Ook wordt onder de nieuwe wetgeving expliciet een uitzondering gemaakt voor wedstrijdjes die zich-jongens-voelende mannen hebben (eerste bovenop viaduct over de spoorbaan Palma de Mallorca - Inca, eerste bij elke volgende lantaarnpaal, eerste bij naambordje van Algaida), waarbij aangetekend moet worden dat meisjes die met jongens mee willen spelen, ook mee mogen doen.
Metz leest de post
12 december 2006
Efficiency
Het jongensstemmetje dat ons in een reclame voor kerstpost lekker maakt met een gratis weekend in een cottage van Center Parcs, valt ook in de smaak bij de makers van de SIRE-campagne tegen kindermishandeling. En zo kan het gebeuren dat Petje Pitamientje meerdere radioreclames achtereen volkwebbelt. Dat kan efficiënter. Ik stel voor de twee reclames als volgt samen te voegen:
"Ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet en het is geel. Nee, het is niet die klok. En het is ook niet mijn pop. Geef je het op? Het is het gele briefje waarop staat dat papa en mama weer eens een weekendje naar een Center Parcs cottage zijn. Dat ik zelf maar moet kijken wat ik eet."
11 december 2006
Ben even xbrl'en
Meneer Van Burg is Projectleider van het Nederlandse Taxonomie Project. In een brief met folder attendeert hij mij erop dat 'wij' elkaar niet altijd goed verstaan. 'Wij', dat zijn de overheid (zich voordoend als het CBS, het ministerie van Financiën en nog drie andere hoedanigheden) en de bv Metz. Wij verstaan elkaar niet goed omdat al die overheden verschillende 'financiële rapportagetalen' gebruiken, die afwijken van de taal die ik gebruik. Ik zou zeggen: neem onze gewone mensentaal over, die is universeel en vrij helder, maar zo gaat dat niet met taxonomen. Die verzinnen een nieuwe taal! Als een taxonoom door de bomen het bos niet meer kan zien, zet hij er een boom bij.
De nieuwe taal heet XBRL, dat spreekt voor zich. "Communicatie in XBRL voorkomt misverstanden en bespaart daarmee tijd en geld". Acht jaar lang reeds hebben de bv Metz en al die overheden zich aan elkaar financieel kunnen uitdrukken. Nooit hebben zich hierbij misverstanden voorgedaan. Daarom voelt de bv Metz er niets voor om "te gaan communiceren in de XBRL-taal waarvoor een grammatica en woordenschat nodig zijn, waarin alle financiële gegevens zijn opgenomen."
Een belastingformulier, daar kom ik niet onderuit, dat begrijp ik, maar verder zou de bv Metz graag wat minder worden lastig gevallen met formulieren over jaarrekeningen, inschrijvingen in Handelsregisters en statistische informatie. Daar heeft onze taxonoom ook over nagedacht. "Deze verplichtingen blijven bestaan maar de overheid kan er wel voor zorgen dat u hiervan zo min mogelijk last heeft". Taxologica: ja u heeft last van al onze brieven, nee wij minderen niet, ja u krijgt er een taal bij. Voor de analfabeten onder de bedrijfsleiders, staat er ook een taxoplaatje bij.
Het is natuurlijk allemaal mijn eigen fout. Ik had die brief met folder ongelezen en zonder enig verwijl in de prullebak moeten gooien. Nu zit er niks anders op dan de basiscursus XTPQ te gaan volgen en blijvend voordelen doorgegeven te krijgen, want zo zeg je dat in het XFRP's: "De overheid heeft met intermediairs de afspraak gemaakt dat de intermediairs zoveel mogelijk de door hen gerealiseerde efficiencyvoordelen blijvend aan u zullen doorgeven". De geruststelling volgt in kleine lettertjes achter op de folder. "Het gebruik van XBRL is vrijwillig". Pfff. Even scannen en dan hup, alsnog in de prullebak. Of is het prullenbak? Prulbak? Toch wel nieuwsgierig hoe Van Burg dat noemt.
Metz leest de post
09 december 2006
Ontverdonking
De door Ruud Lubbers bepleite ontverdonking is begonnen. Na Rita (en natuurlijk Ad) is nu Els aan de beurt. Het zit ze niet mee maar we weten nu tenminste waar het aan ligt. Aan die naam. “Klotterbooke, Ten Hompel en Verdonk, hier komen en weg wezen!”. Je hoort het De Bree zeggen, de ik-figuur uit Bint van Bordewijk. Ik heb het boekje, geschreven in 1934, weer ter hand genomen. Bint kan zo aan de slag in het campagneteam van Verdonk. “Ik eis van ieder”, zo heet schooldirecteur Bint beginneling De Bree welkom, “Ik eis van ieder: tucht. Ik ben hoogst modern. De tijd is voorbij van gemoedelijkheid, van verbroedering.”
Metz leest Bint
08 december 2006
Slaraadsel
Je gooit een zak sla in je mandje en thuisgekomen blijk je een raadsel te hebben gekocht.
De opgave: met hoeveel personen kun je twee ons sla eten, wanneer je per persoon twee ons groente per dag moet eten?
Antwoord: één persoon.
Nee, zegt Albert Heijn, voor de zekerheid ook in kampeertentjestaal: twéé personen.
Ik ga altijd uit van het redelijke en goede van de mens en bedenk dus dat Albert veronderstelt dat ik net zo lang komkommer en tomaten toevoeg tot ik de gewenste vier ons voor de twee aangeraden eters bereik. Of dat ik, benevens ijsbergsla met tuinkruiden, sperziebonen of Brussels lof serveer, wederom richting de vier ons. Maar hoe weet Albert dat ik niet méér groente bereid? Brandnetelsoep vooraf, dan een courgettetaart met pompoengratiné, voor het frisse accent vergezeld door een plukje ijsbergsla met tuinkruiden. Acht ons groente, genoeg voor vier personen. Niks twee.
Intussen heb ik nog steeds niet gegeten.
Metz in de winkel
07 december 2006
Voetbaltaal
Taal en voetbal, het blijft wrikken.
Metz kijkende televisie
Omhoog gevallen
Metz op het web
05 december 2006
I New York
Weten minister Ad en zijn zus Rita al dat Amsterdam in het kader van New Yorkje spelen, uitheemse straatnaambordjes ophangt? Morgen even in de Akbarstraat kijken. I New York!
Metz in de stad
De omgekeerde verlanglijst
1. 'Pedagoochelen' van Daphne Dekkers
2. Nog een kookboek van Jamie Oliver
3. Nog een supermarktwijngids
4. Die zuchterige cd van Trijntje Oosterhuis ("zoe joe how zu wee zoe zah hoozee")
5. 'Symphonica in Rosso', zowel cd, dvd als placemat, van Marco Borsato.
Nu maar hopen op een warme muts.
Metz viert Klaas
04 december 2006
De schuldhulpverlening staat bij de stoeprand
Of de bewoners van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg die afhankelijk zijn van de welzijnsproducten er wat mee opschieten, is zeer de vraag. Hoewel. Eigenlijk is dat geen vraag want de aanbesteding gaat vergezeld met een bezuiniging van 1,2 miljoen euro.
Vanwaar deze drang om taal en mores van de aannemerij over te nemen? Ging er wat mis bij de schuldhulpverlening, de cursus gezond eten of de begeleiding van gezinnen met kinderen met problemen op school? Neen, althans niet als we de stadsdeelnota "Aanbesteden als middel voor meer innovatieve en betere kwaliteit van welzijnsproducten" mogen geloven. Waarom dan wel? In de verkiezingsprogramma's van de bestuurspartijen PvdA en GroenLinks staat deze bouwcultuur niet aangekondigd. Sterker nog: GroenLinks wijst aanbesteden stellig af, tenzij er een puinhoop is ontstaan. Omdat deze twee partijen een dagelijks bestuur hebben gevormd met de VVD, staat er in het programakkoord een zin opgenomen over welzijnsbeleid en aanbesteden: "We hanteren daarbij bepaalde uitgangspunten zoals sturingsinstrumenten die dienend zijn aan de doelstelling, aanbesteden is een middel om tot kwaliteitsverbetering van het welzijnswerk te komen en geen doel op zich, flexibel in te spelen op de inhoudelijke vragen, in staat te zijn om prioriteiten te stellen in de doelstellingen en sturing van het aanbod op basis van de maatschappelijke effecten". Had dat toch gelijk gezegd! Dan hadden we al jaren eerder alles aanbesteed. De Nederlandse taal voorop.
Metz in de buurt
De nieuwe orde
Voor de verkennende besprekingen hadden SP en CDA vanmorgen hun kakelverse partijtoppers Marcel van Dam en Jos de Beus naar de studio van Radio 1 gestuurd. Echt betrouwbaar klonk het allemaal nog niet, dat heb je met renegaten. Heeft Marcel van Dam trouwens zijn contributie al betaald aan de penningmeester te Oss? Kleine tip: laat Marcel vooruit betalen. Bij zijn vorige partij stond hij immers als een dubieuze debiteur te boek.
Met luistert radio
03 december 2006
Geen nieuwe dingen
Tip voor alle politici en ambtenaren: sluit u aan bij Lego-directeur Nipper en stop met de vernieuwing. Hou op met altijd alles anders willen. Steek je energie in verbetering van de bestaande praktijk, niet in een vlucht voorwaarts of opzij. Met deze briljante strategie is de Lego-fabriek uit een diep dal, gevuld met innovaties en pilotprojecten, geklauterd. Ze maken nu weer winst. Kijk, zo kan marktwerking ook.
Metz leest de krant
02 december 2006
De familie Babyboom (1)
De babyboomers, ik ben er tussen opgegroeid dus ik ken ze. Ze namen altijd de grootste gehaktbal uit de pan. Ze pikten de mooiste kamers in en bij elk spel bepaalden zij de regels. Binnenkort gaan ze dus de pensioenpotten leeg schrapen. Is allemaal uitgerekend door de ministeries en dus is er paniek. Toch valt het wel mee op de plaatjes van het CBS. Een dikke prop van broers wurmt zich door de piramide omhoog maar daarna, over pakweg dertig jaar, zal de rust weerkeren.
Metz wordt ouder