Zelden zulk roedelgedrag gezien dan in de DSB-affaire. De hele personeel liep achter de alpha reu aan. Als de baas sprak van fifty-fifty dan sprak de hele roedel hem na. Als de baas het had over zestig-veertig, dan klonk dit alom in de media en als de baas de pest kreeg aan Bos en Welling, dan sprak de hele meute schande van dit tweetal. Zoals in elke roedel schurkten veelal de lagere vrouwtjes zich het meest tegen de alpha reu aan. Jonge opkomende mannetjes, de vacht krijtgestreept, waren meer op afstand, waarschijnlijk om hun kansen voor een greep naar een toekomstige alpha-positie niet te vergooien.
Roedelgedrag komt het meest voor in familiebedrijven. Volgens prof. Swieringa zijn familiebedrijven 'aanlerende' organisaties: de baas/eigenaar beslist wat er en hoe iets moet gebeuren, het personeel doet dit na. Bij problemen wacht men op wat de baas gaat beslissen; bij afwezigheid van de baas gaat men geen creatieve oplossingen verzinnen, maar probeert zich voor te stellen wat de baas in zo'n geval zou doen en handelt navenant.
Om te laten zien dat men familie is, werd de baas vroeger vaak mijnheer en dan de voornaam, genoemd. In deze tijd mag men het woordje 'mijnheer ' weglaten en gewoon Dirk' zeggen.
freek
19 oktober 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten