22 oktober 2006

Goedemorgen de mantelzorger (18) - gestolen maand





...klik op een illustratie voor een vergroting...

Buurvrouw De Vries loopt, los van het feit dat ze slecht ter been is, altijd drie weken achter. Ze gokt niet, koopt niet op afbetaling, doet geen gekke dingen en toch komt ze altijd net niet uit met haar geld. Hoe komt dat toch? In háár opdracht (door mij opgedrongen, ik geef het toe), heb ik onderzoek naar haar financiële huishouding gedaan. Hieronder een samenvatting van de bevindingen. Hierboven een inkijkje in de boeken, waarbij personalia en niet ter zake doende gegevens zijn weggelakt.

Salaris werd ooit in het midden van de maand uitbetaald; een eerlijk systeem omdat arbeid en geld worden uitgeruild en de afrekening dan lekker in het midden zit. Stap voor stap hebben sluwe bedrijven betaaldag naar het einde van de maand verschoven, naar de 23e, 25e, 27e, daar zo in de buurt. Nog verder schuiven valt op. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) gedraagt zich ook als een echt bedrijf. De SVB maakt zelfs reclame voor zichzelf (is er concurrentie dan?) waarin het pocht over de correcte betaling van de AOW aan die ene verdwaalde bejaarde in Nepal. Ben benieuwd naar betaaldag in Nepal. Buurvrouw De Vries ontvangt haar AOW elke maand rond de 23e, niet iets om reclame voor te maken. Het is haar enige inkomen, precies voldoende voor de vaste lasten plus eten en een enkel kleinigheidje, met tegenvallers kan ze meestal bij de bijzondere bijstand terecht. Sparen of lenen zit er niet in en als ze haar AOW ontvangt is de maand alweer voor driekwart om. Intussen houden de pakdiensten zich aan een heel andere betaaldag. De gemeentelijke dienst voor het water, de woningbouwvereniging en diverse verzekeringen gedragen zich als bedrijven die marktwerkinkje spelen: zo veel en vroeg mogelijk innen, zo laat en weinig mogelijk leveren. Wauw, wat zijn we lekker bedrijfsmatig bezig, zie je de pakkenmannetjes over hun kwartaalresultaten snoeven in het vrijdagmiddagcafé. De drankrekening betalen ze van de gestolen maand van buurvrouw De Vries.

Een korte instructie voor de cursus "bejaarden uitknijpen":
pak € 15,18 op de 3e van de maand, levensverzekering (Reaal)
pak € 362,26 op de 2e van de maand, de huur (de Alliantie)
pak € 107,00 op de 2e van de maand, ziektekostenverzekering (Zilveren Kruis / Achmea)
pak € 19,85 op de 2e van de maand, hulphondverzekering (Proteq)
pak € 15,59 op de 28e van de vorige maand!, inboedelverzekering (Reaal)
pak € 12,97 op de 28e van de vorige maand!, watergeld (Waternet).
doe € 0,00 tussen de 3e en de 22e van de maand (iedereen)
geef € 886,58 rond de 23e van de maand (SVB).

De tollenaars pakken dus elke maand € 532 ,85 van de rekening van de buurvrouw een halve maand voor die slome SVB ('Het was zó druk in Nepal') tot betalen overgaat.
Uitzonderingen? Ja, zorgtoeslag en huurtoeslag worden vooraf betaald. En NUON incasseert pas aan het eind van de maand. Het kan dus wel. Des te meer reden dat de genoemde leveranciers hun pakdag naar achteren moeten schuiven. Omwille van de logica dat je het midden zoekt bij de uitruil van geld en dienst. Maar gewoon voor het fatsoen mag ook, hoor.


Metz de mantelzorger

PS. Kent u iemand bij een pakdienst? Stuur hem of haar dan dit bericht door. Met dank van de buurvrouw.

Geen opmerkingen: