03 oktober 2006

Het straatje van erg

Een quizje. U krijgt twee stellingen voorgelegd en roept spontaan 'waar' of 'niet waar'. Daarna leg ik uit waarom 'waar' twee keer het juiste antwoord was. Aan het slot van de quiz komen we tot de moraal.

Eerste stelling: Het aantal delicten per 100.000 inwoners is in Nederland sinds 1980 nauwelijks toegenomen.

Dat is waar. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft het geturfd over de afgelopen 25 jaar. In het persbericht dat afgelopen juli aan alle media, ik herhaal: ALLE MEDIA, is toegestuurd bij het verschijnen van de publicatie “Slachtoffers van criminaliteit: feiten en achtergronden” lichten de onderzoekers het kort toe: “De feitelijke criminaliteit (en dus de kans op slachtofferschap) is in 25 jaar tijd nauwelijks gestegen. Geweld komt de laatste jaren iets vaker voor en is nu ongeveer op hetzelfde niveau als halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw. Diefstallen namen vooral in de jaren tachtig en negentig toe, maar laten sinds 1995 een daling zien”. Wie de jury wil controleren linkt door naar www.scp.nl/publicaties/boeken/9037702325.shtml.

Tweede stelling: Nederland is sinds 2002 veiliger geworden.

Ook waar! Het staat in de achtste voortgangsrapportage over het veiligheidsprogramma. Afgelopen vrijdag stuurde het ministerie van Justistie een persbericht naar alle, JA ALLE media, waar de volgende korte toelichting uit afkomstig is: “Het aantal geweldsmisdrijven daalde in de afgelopen jaren (oktober 2002 tot augustus 2006) met 10,8 procent en het aantal vermogensdelicten met 9,3 procent. De criminaliteit gericht tegen het bedrijfsleven laat ook een daling zien. In de bouw, transportsector en de zakelijke dienstverlening daalde het aantal diefstallen over 2005 ten opzichte van 2004. In 18 wijken, gelegen in 9 steden, is in het najaar van 2005 en het voorjaar van 2006 voor de derde keer de veiligheidssituatie gemeten. In deze wijken is het slachtofferschap van geweldsdelicten met 26 procent afgenomen en dat van vermogensdelicten met 32 procent. Het percentage burgers dat zich wel eens onveilig voelt, is met 20 procent afgenomen.”
http://www.minjus.nl/actueel/nieuwsberichten/archief-2006/criminaliteit-neemt-af-aantal-geweldsmisdrijven-daalt.aspx?cp=34&cs=578

Heb ik niet opgelet toen ik afgelopen maanden, weken, dagen de kranten doorbladerde? Selectieve staar misschien? Of heeft het totale journaille last van het Brinkmansyndroom? Nee, niet Eelco en zeker niet Janneke maar Hero. Hero Brinkman, naamgever van het Brinkmansyndroom. Onze held is agent van politie in Amsterdam en staat zus of zoveel op de kieslijst van de Partij voor de Vrijheid, de groep Wilders dus. Toen hij vanmiddag door de verslaggever van Radio 1 (good old Radio 1, daar doen ze tenminste nog iets met persberichten die niet in het straatje van erg-erger-ergst passen) werd geconfronteerd met bovenstaande stellingen, keerde hij de werkelijkheid om. “Dat kan niet kloppen want de overheid zit achter de rapporten”. En: “Dat kan niet kloppen want er is niet voor niets politie bij gekomen de afgelopen jaren”. Hij bedoelde: dat wil ik niet laten kloppen want dat komt niet goed uit.
Het is heel erg”, aan die uitroep herkent men lijders aan het Brinkmansyndroom. "Het wordt steeds erger", voegen de ongeneeslijke patiĆ«nten daaraan toe.

Metz luistert radio

P.S. Wat de burgemeester van Vlaardingen vanmiddag op een persconferentie vertelde over de feitelijke gebeurtenissen bij het incident met dat ambulancepersoneel, verbaasde mij niets. Daar zeg ik dus niks over. Tenzij... de kranten... morgen...

Geen opmerkingen: