Wat doen we met Kees nu hij vijftig wordt?
Met een laat-op-de-avond televisieprogramma waar niemand naar kijken wil?
Met Johan die al 25 jaar bij de zaak is?
Met Nederlanders om ze bekend te maken?
Met je ouders nu ze veertig jaar getrouwd zijn?
Met bekende Nederlanders?
Met de geschiedenis?
Met de boekenweek?
We maken er een quiz van!
In huiselijke en kantoorkring was het lange tijd gebruik dat de familie, respectievelijk de collega's, bij bijzondere gelegenheden op de melodie van "Het is uit het leven gegrepen" een tekst schreef en deze ten gehore bracht. Dat werd kneuterig en uiteindelijk zelfs stuitend, zodat ergens in de jaren tachtig de quiz de ruimte tussen de schuifdeuren overnam van het lied.
Leuk. Een quiz.
Dat ging goed tot eind jaren negentig iedereen op elk partijtje uitriep: 'niet weer een quiz!'. De laatste jaren heeft de toespraak de ruimte gevuld. Een toespraak die vluchtig en ironisch dient te klinken maar tegelijk serieus van ondertoon. Ouderwets, ok, maar gepast.
De televisiecultuur volgt de huiskamer. Eerst die liedjes, dan die quizjes. Alleen loopt de televisie in zijn vormgeving tien jaar achter. Zodat de boekenweek anno 2007 wordt aangekondigd met een lullige quiz. Met hoog leuke-oom-gehalte.
Laat de boekenweek 2008 starten met een toespraak. Van een schrijver graag. Ik stel voor van Maarten Biesheuvel. Onder het motto: dat waren andere tijden, terug naar de onze.
Metz kijkt televisie