06 maart 2007

Wouter de nationalist

...de Volkskrant van maandag 5 maart...

De peilstok is nauwelijks uit de Hollandse middenstanderskont getrokken of Rutte, Bos en Tichelaar zoeken de toonhoogte van Wilders op. Niet dat ze net zo vals zingen maar een beetje meeneuriën om ook wat stemmers binnen te trekken, daar schrikken ze niet van terug.
Dat is verkeerd. En dom bovendien.
Eerst dat domme.
Toen Janmaat in de jaren tachtig met zijn rabiate uitlatingen over buitenlanders enige aanhang verwierf (niet zo gek veel maar dat kwam omdat hij altijd met consumptie interrumpeerde), trachtten VVD-politici hem de wind uit de zeilen te halen door mee te mopperen over Turken en Marokkanen. Het effect was dat Janmaat groeide. Logisch, want nu er ter legitimatie van het gemopper ook fatsoenlijke namaak in de handel kwam, konden twijfelaars net zo goed voor die onfatsoenlijke Janmaat kiezen. Liever echt dan namaak. Wilders zal dus alleen maar groeien nu zijn afkeer van het bezit van meerdere nationaliteiten, door Wouter Bos gedeeltelijk wordt overgenomen.
Nu het verkeerde.
De ouders van mijn godsdienstleraar uit de jaren zeventig, woonden hun leven lang op Marken. Zij hadden Marken nog nooit verlaten. Nooit. En daar waren ze reuze trots op. Zij ervoeren geen nationaliteit, zij waren van Marken. Zij wisten dat Monnickendam bestond en dat daar ook mensen woonden, maar daar wilden ze niets mee te maken hebben. Hun loyaliteit lag op het eiland. Deze - op zich aandoenlijke - aanhankelijkheid aan je eigen stukje wereld, deze uiterste vorm van nationalisme gekoppeld aan het verbreken van banden met andere stukjes van de wereld, is nu ook voor de PvdA leidraad geworden. Terwijl de mondialisering doorzet, de mobiliteit enorm is en steeds meer mensen zich het wel en wee van de wereld - het klimaat, de verborgen oorlogen, de honger en armoe - aantrekken, komt Wouter Bosatlas met een pleidooi tegen meerdere nationaliteiten. Zou je de stelling niet om moeten draaien: hoe méér nationaliteiten iemand heeft, hoe beter? Ik zou graag ook Fransman willen zijn, Australiër en Canadees erbij. Loyaal aan menig medemens. Kan me niet schelen waar die woont. Maar Wouter de nationalist kijkt niet naar dat grote buitenland. Hij let alleen maar op de schijnbewegingen van Wilders. In plaats van Wilders tegen te werpen dat de wereld groter is dan het stukje zand en veen tussen Venlo en Scheveningen, hijst de PvdA de driekleur in de top en heft de Nationale aan, ooit de herkenningstune van de Boerenpartij.

Alle man van Neêrlands stam
Voelen zich der vaad'ren zonen
Willen vrij op 't plekje wonen
Dat hun tot een erfdeel kwam
Eigen meester, niemands knecht
Recht en slecht
Stalen vuist en rappe hand
Zo is 't volk van Nederland


En dicht die islamitische scholen! Weg ook met de democratisering van Marokko! Niks Arib die de positie van vrouwen daar wil verbeteren. We trekken ons terug achter de dijken. Christenen en Nationalisten zullen de vesting Holland Samen verdedigen tegen de rest van de wereld.

Tsja. Wat nu te doen?
Ons rest weinig anders dan Bos te verbannen. Naar Marken stel ik voor.

Metz leest de krant