27 januari 2007

Tip 6: Schaf de provincies af

Arie moest er nog even aan wennen toen ik hem belde, maar hij zou de vlaggentest uitvoeren bij Jan Peter, Wouter, André, Maxime en Jacques. De uitslag moet wel onder ons blijven, dat spreekt.
De provincies, met hun Statenleden en Gedeputeerden, kunnen worden afgeschaft, dat is de gouden tip. 750 miljoen euro willen CDA, PvdA en ChristenUnie bezuinigen op de ambtenaren, meldt het NOS-Journaal. Appeltje eitje, gewoon de ene helft van de taken van de provincie overhevelen naar de ministeries en de andere helft naar die steeds maar groter groeiende gemeenten. Voorbeelden? De landmeter wordt rijksambtenaar, de beleidsambtenaar jeugdzorg gaat naar de gemeente. De provincies denken daar anders over, zij starten volgende week een promotiecampagne. De verkiezingen komen er aan en wie gaat er dan überhaupt nog naar de stembus? De verkiezingen van de Provinciale Staten zijn de enige verkiezingen waarbij de opkomst gelijk ook de uitslag is. Ik ben even gaan gluren op de website in de maak
Een vitale organsiatie uithangen, dat is het doel van de campagne. "Dus jij timmert graag aan de weg. Is 1200 kilometer genoeg? Een wegennet van 1200 kilometer geeft aan dat de provincie een groot werkveld heeft." Het motto van de website en de campagne luidt: "Voor wie groot wil denken en graag wil doen". Beetje lastig motto of, zo u wilt, visie, missie, eisen en leuzen ineen. Groot denken, ja dat wil ik wel, maar wat moet ik doen? Graag? Of groot? Iets, maar wat dan? 1200 kilometer weg timmeren? "Voor dat u weet welke bijzondere vogel of plant u ergens bent tegen gekomen heeft de provincie al bepaald dat die daar sowieso kan leven." Dus als ik een boomklever zie in de waterleidingduinen bij Castricum, heeft de provincie hem in de voorafgaande split second al geclaimd. Bah. Irritant ventje, die provincie. Eerst gezien! Kan niet meer veranderd worden...

Behalve irritant en vol van hindermacht is de provincie ook voorzien van een waterhoofd van bestuurders. De Provinciale Staten van Noord Holland bieden onderdak aan 83 mensen! Daar kun je een middelgroot Europees land mee besturen. In heel Nederland zijn er 764 Statenleden. Plus nog een stuk of zeventig gedeputeerden geeft dat ongeveer 830 bestuurders om drie keer niks te regelen.
De provincies mogen weinig heden en toekomst hebben, in geschiedenis zijn ze heel goed. Vinden ze zelf ook: "De provincies in ons land hebben een geschiedenis die teruggaat tot 1579. Op 23 januari van dat jaar sloten zeven provincies de Unie van Utrecht. Daarmee ontstond feitelijk de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën. De Unie was eigenlijk alleen een defensieverbond. Gemeenschappelijk waren alleen het leger en de vloot, een regeling om de kosten daarvan te verdelen en een Raad van State om gebieden te besturen die niet tot de zeven provincies behoorden. Verder kende de Unie de Staten Generaal; het overleg van afgevaardigden van de zeven verschillende Provinciale Staten. Dat de leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van Provinciale Staten is ook een overblijfsel uit die tijd".
Zo is het. Een overblijfsel. Dient dan ook met alle egards ten grave te worden gedragen.

Metz stemt niet


PS. Bij Bannistiek voor beginners is de bovenste vlag van de provincie Groningen, daaronder staat de vlag van Gelderland afgebeeld. Bij Vlexillologie voor gevorderden is de bovenste vlag van de provincie Overijssel en de onderste van de provincie Noord Holland.

Geen opmerkingen: