30 april 2008

stapelen 37

Johan snippert vandaag, zodat Berend en ik de enige stapelaars zijn. Ik ga verder met mijn project 'tombe voor een staartmees', terwijl Berend zijn 'trap naar de eeuwigheid' afmaakt.

In een kruiwagen help ik hem om twee kolossale trottoirbanden bergop te kruien: ik voor de kruiwagen trekkend aan een touw; hij erachter, duwend en balancerend. We krijgen bezoek van de ons inmiddels bekende professor uit Weimar, die al dertig jaar de werkzaamheden hier documenteert.

Tenslotte brengen we zelf een bezoek aan onze leermeester Louis le Roy, professor honoris causa, die, ondanks zijn lichamelijk lek en gebrek, ons volduwt met zijn wijsgerige opvattingen, vuur spuwt over politiek en burocratie en zoals een echte ziener betaamt, overtuigd is van zijn eigen gelijk.
We krijgen ook nog zijn laatste boek, gesigneerd en wel.

Gelouterd vertrekken wij naar huis en haard.

freek

29 april 2008

Dagboek uit een wachtwijk (20) - de optocht

...informatiekrant van Stadsdeel Amsterdam Zeeburg...

Normaal vólgt een beoordeling op de voorstelling. Eerst zien, dan vinden. In de informatiebode die stadsdeel Zeeburg huis aan huis verspreidt, gaat het andersom. Ergens in de nazomer zal onder leiding van de buurtbard een stoet muzikanten door de straten lopen; zo ongeveer als Sinterklaas ook al jaren door de buurt zijn ronde te paard doet, vergezeld door het muziekcorps. Nu reeds claimt de redacteur van de overheidsbode het succes: het was bij voorbaat een zinderende optocht. En eenmaal op dat pro-actieve jubelspoor beland, is er geen houden meer aan. "Dansende schoolkinderen spelen op zelfgemaakte instrumenten en zingen het 'Wij! wereldburgerlied' (...). Mensen staan op hun balkons en langs de straten mee te klappen op de maat van de muziek...".
Una giornata particolare.
Ik denk dat ik tegen die tijd de fiets pak. Wordt vast een schitterende tocht.

Metz leest de post

1957

Ik lees het boekje 'DOS. Het wonder van Utrecht', van Ad van Liempt over het kampioensjaar van DOS (voetbalclub, voorloper van FC Utrèg). De opzet is simpel. Van Liempt beschrijft elke wedstrijd van DOS in het competitiejaar 1957/1958, de tijd van het semi-professionalisme, tot en met het kampioenschap. maar daartussendoor vlecht hij wetenswaardigheden die een tijdsbeeld van de eind jaren vijftig geven. Zo citeert hij het draaiboek van de aankomst van DOS in Utrecht per trein uit Tilburg alwaar DOS in de wedstrijd tegen NOAD kampioen kan worden:
'De ploeg zal in de wachtkamer van de eerste klasse als eerste worden toegesproken door de hoofdstationschef.'
Dat ging toen niet door vanwege het gelijke spel, maar later wel na de gewonnen beslissingswedstrijd tegen Sportclub Enschede (nu FC Twente)
De hoofdstationschef A.J. Schalke sprak en betoogde dat DOS door 'veilig, vlug en vooral voordelig te spelen, het kampioenschap had kunnen behalen'.

Is dat mooi, of is dat niet mooi?

freek



28 april 2008

familieverhalen 10



Ik beleef veel plezier aan mijn kleindochter Katie, genoemd, in een moderne versie, naar mijn vrouw Katrien. Ze is een lekker dik mokkeltje van een paar maanden. Hoeveel maanden precies, weet ik niet, dat weten vrouwen, op de dag af. Mijn kleinzoon César, uit hetzelfde nest, is tenger, een paar jaar ouder en op weg een latin lover te worden. Hun Argentijnse moeder vertroetelt hen op z'n zuidamerikaans. Mijn zoon kijkt daar met voldoening naar en ik glim van trots.


freek

27 april 2008

Dagboek uit een wachtwijk (19) - tweede kopje gratis

...(klik op de illustratie voor grote beeld)...

Als ik Het Parool mag geloven ben ik niet de enige buurtbewoner die een wegtrekker krijgt van de pedante stijl, de bolle taal en de praktische niksigheid van het moderne welzijnswerk in mijn Vogelaarwijk. De firma Civic Zeeburg, een nom de plume van het adviesbureau B&A-groep, krijgt dit jaar 6 miljoen euro om de mensen tot elkaar en verder te brengen. In plaats van nuttige, of op zijn minst aangename activiteiten te organiseren voor kinderen, tieners, jongeren en volwassenen, is Civic Zeeburg nu al drie maanden doende mijn buurvrouw en mij op te voeden waarbij de hand op de knip blijft want van verwennerij worden de mensen niet beter. Als een mengeling van Meindert het Paard (altijd op de bres voor de nooddruftige dieren) en Majoor Bosshardt, spreken de strenge dames van Civic de arme sloebers in de Vogelaarwijk toe. Zodat ze sterker worden. Zodat ze hét (wat eigenlijk?) zelf kunnen doen.
Dames van goede komaf hebben een onweerstaanbare drang om zich te ontfermen over zieltjes van mindere komaf. In de jaren tachtig van de vorige eeuw hadden de Rode Vrouwen van de PvdA zich al opgeworpen als beschermvrouwen van de Marokkaanse en Turkse vrouwen in de Indische Buurt. In het 'vrouwenhuisje' aan de Madurastraat organiseerde deze PvdA-sekte cursussen en naailessen voor buitenlandse vrouwen. Dat ging goed tót de Turkse en Marokkaanse vrouwen iets anders wilden. Voorlichting en discussies over gezondheidszorg, over onderwijs, over opvoeding en weet-ik-wat-meer. De rood aangelopen hofdames stonden dat niet toe, waarop de Turkse en Marokkaanse vrouwen het pand bezetten en zich "Onze Trots" noemden. "Onze Trots" werd daarop meegenomen in het reguliere welzijnswerk en het centrum verhuisde naar een nieuw onderkomen. Waarom vertel ik deze petite histoire? Omdat momenteel diezelfde groep Marokkaanse en Turkse vrouwen door de opvolgsters van de Rode Vrouwen worden beschouwd als stakkers die sterker moeten worden gemaakt. Zolang de stakkers geen sponsors hadden gevonden voor een filmsessie plus discussie op 8 maart, bleef de geldkraan van Civic dicht. Om opvoedkundige redenen.

Samen met de vrouwen van "Onze Trots" en de buurvrouw, ben ik door de opvoeddames nu dus van normale burger (buurman, bewoner, passant, zeurkous zo u wilt) omgedoopt tot een producent van mijn eigen project. Maar degenen die dat doen, dat omdopen van anderen bedoel ik, hoe moet ik die dan noemen? Moet ik vaststellen dat zij een project produceren waar inwoners van de Indische Buurt in figureren? Is een bewoner van een Vogelaarwijk anders? "Welnee", zegt mijn moeder op zulke momenten: "we hebben toch allemaal een velletje over onze neus."
Om het verhaal rond te maken: er is genoeg geld. Dit jaar krijgt minister Vogelaar er 125 miljoen euro bij voor haar wijken, dat is ongeveer 3 miljoen extra voor de Indische Buurt. Niet dat ik ervoor pleit om alle koffie gratis te maken. Er is niks mis met een kwartje voor de koffie. Maar dat tweede kopje gratis moet nu lukken.

Metz leest de krant

26 april 2008

verloren voorwerpen 14

Het was in de tijd van de sneeuwwitte Frits Thors, nieuwslezer van het NTS journaal dat ik mijn moeder hoorde zeggen 'ek san pursje' (fon.), toen Frits ons met zijn bronzen bas verder een heel goede avond wenste. Na die ene keer zei ze dat vaker tegen een nieuwslezer. Philip Freriks was de laatste voordat dementie haar spraak verhaspelde. 'Ek san pursje' , hetgeen letterlijk 'ook zo'n portie' betekent, en bedoeld wordt: 'van het zelfde'. Ik zeg het nu ook vaak en mijn vrouw moet lachen, maar als ik er niet meer ben, zegt niemand van de familie het ooit meer.
freek

25 april 2008

Rome (slot)

Even buiten de muren van het oude Rome zijn we voor zes euro de man de grond ingegaan. Miljoenen mensen waren hier voor ons:de eersten meer dood dan levend. We lopen een stukje door het zeventien kilometer lange gangenstelsel en bekijken de spaarzaam verlichte smalle holtes die uit het tufsteen zijn gekrabd. Hier werden de eerste christenen van Rome te ruste gelegd, wachtend op de eeuwigheid. Veel vrouwen, omdat het een vrouwengeloof was en veel kinderen, omdat die veel stierven. Door de de constante temperatuur en vochtigheid zijn hun lichamen verstoft en door tastende toeristenhanden de wereld overgedragen.
freek

24 april 2008

Niet meer zeggen (5) - letterlijk

Je kunt er vergif op innemen (figuurlijk!) dat de term 'letterlijk' negen van de tien keer verkeerd wordt gebruikt. Het geknoei met 'letterlijk' en 'figuurlijk' is zo evident dat ik me had voorgenomen er nimmer aandacht aan te besteden. Is gewoon te makkelijk. Tot ik enkele dagen geleden de rechter in Rotterdam haar vonnis hoorde uitspreken in de Pernisser moordzaak. Verdachte had, zo las de rechter voor, "bij het slachtoffer letterlijk de pinpas uit het lichaam geslagen en geschopt". Het was Radio 1, ik was onderweg van Amsterdam naar Groningen en dus hoorde ik om het kwartier dat de pinpas, na slaan en schoppen, uit de mond van het slachtoffer te voorschijn floepte. Tenminste, zoiets stel ik me daarbij voor; ik probeer het netjes te houden.
"De Belgische inzending voor het Eurovisie Songfestival zal letterlijk en figuurlijk hoge ogen gooien". Ja, wie lange ritten maakt, hoort nog eens wat. Letterlijk hoge ogen gooien doe je bij het dobbelen aan de bar en ik neem niet aan dat de Belgen een liedjeswedstrijd met een dobbelwedstrijd verwarren. En omdat de letterlijke betekenis overduidelijk niet van toepassing is, is ook de toevoeging figuurlijk overbodig en dus fout. Het gebruik van beeldspraak is per definitie al figuurlijk. Weg dus met dat letterlijk en figuurlijk. Nooit meer gebruiken. Maar - en ik kom nu aan het einde van mijn lesje - intussen wel opletten voor beeldspraak die bij letterlijke lezing tot potsierlijke taferelen leidt ("Met het oog op mijn rug kan ik niet komen").

Metz luistert radio

Rome 2

Er is een nieuwe religie ontstaan. Ik heb ze gezien, de volgelingen van Zijne Heiligheid Digitalis. Ze schuifelen in grote groepen devoot door de straten van Rome. Ze heffen de armen schuin naar voren hemelwaarts, de handen dicht bij elkaar. Tussen hun handen zien zij het Beeld. Het Beeld is de werkelijkheid; het digitale schermpje het Leven.
freek

23 april 2008

stapelen 36

Omdat ik eergisteren vliegtuigkilometers in de benen had, heb ik gisteren niet gestapeld. Dat viel niet mee. De hele dag onrust in het lijf, keutelend door huis en tuin. Hier wat betalen, daar wat onkruid trekken. Het gemis van, bijna rituele en monotone, stapelhandelingen deed zich gelden. Zelfs een lange wandeling met de hond, bood geen soelaas voor de gemiste dienst in de ecokathedraal.
freek

22 april 2008

Rome 1

Er is veel ouds te zien in Rome; ook op het Forum Romanum. Ik probeer een grap uit en zeg tegen een reisgenoot dat ik het jammer vind dat die romeinen wel mooie gebouwen maakten, maar zelden af. Jammer dat ze steeds weer opnieuw beginnen, besluit ik mijn referaat. Mijn reisgenoot lacht niet, maar knikt langzaam beamend. Dan lijkt hij zich iets te beseffen en maakt zich uit de voeten.
freek

20 april 2008

Sport

Wie van sport houdt, keek vanmiddag naar de Amstel Gold Race en stak er nog wat van op ook. "Hij rijdt het hele spul de ogen vierkant" jubelde Mart tegen Maarten.
"Ze rijden de hele tijd op 85%", zei Maarten wel zes keer tegen Mart want als Maarten iets heeft bedacht mag hij dat bij graag herhalen.
Zulke mooie zinnen hoor je niet bij voetbal. Wat dan wel? Zojuist hoorde ik op de radio de reactie van supporters op het behalen van de landstitel door PSV: "Haaahoeoeoehiihaa Jowieieiehohooo oebioeoeoennn!".

Metz luistert radio

Geen feest

...Het Parool, zaterdag 19 april...

Geen feest. Vergeten. Het klonk zo aandoenlijk op de radio: het gemeentebestuur is vergeten dat Amsterdam vandaag 200 jaar hoofdstad is. Zo menselijk. In mijn omgeving kom ik steeds meer vijftigers tegen die ook hun verjaardag vergeten. Per ongeluk expres, net als Amsterdam. Ze zijn die dag weg, hebben alles al en vinden het vooral te veel worden. Niet die optelsom van jaren maar die aaneenschakeling van feestdagen. Vroeger was er alleen die verjaardag en een beetje Sinterklaas maar tegenwoordig is er Halloween, Sint Maarten, carnaval in heel het land, straatbarbecues voor de sociale cohesie, buurtfeesten, files bij Ikea, reünies, lentefeesten, winterfeesten, trouwfeesten of juist niet-trouwfeesten, zo-maar-party's en jubilea voor en na. Een dagje niks, als we dáár nu eens de verjaardag voor reserveren. Zoiets zal Amsterdam ook gedacht hebben. Even geen grote tenten op de kop van het Java-eiland, even geen luchtkastelen en ballonnen, even geen dreunende bassen en blatende rappers, even geen politieke standwerkers met megafoons maar gewoon even.... uh... niks!

Metz leest de krant

17 april 2008

Dagboek uit een wachtwijk (18) - 30%


Op het Baschwitz-instituut heb ik geleerd dat de reclame waarin Philips 30% meer licht op tafel garandeert, een schoolvoorbeeld van onbetrouwbare communicatie is. Maar de magie van goed en groot is nog altijd voorbehouden aan die 30%. Het zou flauw zijn om je af te vragen wat 70% vindt. Of minder dan 70%.
Trouwens, ik heb geen recht van vinden, want ik heb niet meegedaan met de enquête van "Uw buurtveiligheidsteam". Het team vroeg mijn mening en ik had er geen. Maar anderen (30%?) wel en dus krijg ik nu de uitslag in de bus. Alleen weet ik het nu nog niet. "Heel veel mensen..." ja, bedankt. Maar hoeveel? En wat wil de burger nu?


Het draait weer uit op het oude liedje. Ik moet naar een zaaltje waar de overheid mij gaat uithoren: "Wij zijn benieuwd naar uw ideeën en wat u kunt doen". Ik zou zeggen: 30% minder gezeur aan mijn kop. Anders verhuis ik naar een niet-Vogelaarwijk.

Metz leest de post

16 april 2008

interactief

Zing maar mee:


We gaan naar Rome, we gaan naar Rome

Padampadam, pam, pam, pam, pam

We gaan naar Rome, we gaan naar Rome

Padampadam, pam, pam, pam, pam

enz. enz.

Tot over zes dagen!
freek

stapelen 35

Een ochtend die miezerig begint en zonnig eindigt. We zijn met z'n drieën: Johan, Berend en ik. Frouk komt later en even. Wij mannen ontwikkelen een soort van kameraadschap onder het werken. We praten wat, er komt 's een goede grap langs en met Berend heb ik 'Gute nacht Freunde gezongen. We hadden allebei romantische herinneringen aan deze tune van 'Met het oog op morgen'. Romantiek van veertig jaar geleden en bij mij hoort er het kleine kajuitje van onze zeilboot bij.
freek

15 april 2008

Jongens

...de Volkskrant, 5 april...

Professor Heinsohn is mijn man. Oorlog komt door jongens. Om precies te zijn: omdat er teveel jongens zijn die niets te doen hebben maar wel iets moeten met hun drang. Heinsohn - het artikel meldt helaas niet hoeveel zonen hij heeft - heeft uitgerekend dat recente oorlogen samenvielen met overdoses jongens.


Dit soort rekenkundige verklaringen wint het op alle fronten van economische, ideologische en religieuze smoezen die politici op gewelddadige conflicten plakken. Waarom doen politici, van marxist tot Geert Wilders dat? Omdat zij om uiteenlopende redenen ingewikkeld willen doen. Dat verschaft hen een bestaansrecht (de klassenstrijd! de strijd tegen de islam!) en daarnaast houden politici niet van logica. Dat leidt maar tot rechte wegen tussen twee punten en waar blijven zij dan met hun dwaalroutes?

Metz leest de krant

RSS-feed

Nu we boven de duizend kijkertjes per maand zitten, dacht ik: kom. Maar in een poging deze weblog toe te laten tot de wereld van de echte weblogs, stuitte ik op de volgende voorwaarden:
  • Je weblog moet geschreven zijn in de Nederlandse taal
  • Afkomstig zijn uit Nederland of Belgie
  • Beschikken over een RSS feed
  • Er moet de afgelopen twee maanden minimaal één bericht geplaatst zijn
Donders. Een RSS-feed. Nee, dat hebben Freek en ik niet. Misschien moeten we proberen toe te treden tot de wereld van de weblogs die niet zijn toegelaten tot de wereld van de echte weblogs.

Metz op zoek

leve de natuur 42

Padden hebben er wat voor over, voor het maken van nakomelingen, bedoel ik. Ze gaan op pad (leuk), om de ware te vinden en doen dat met z'n allen in colonne, naar de hotspot waar de vrouwtjes wachten. Soms zit er een snelweg tussen de leefomgeving en het liefdesnestje van de pad. Dat levert platgereden padden op die mummificeren in de voorjaarszon.
De mens helpt. Door de liefdespaden van de pad voor de snelweg te onderbreken met ingegraven plastieken emmers. De liefdesdronken padden met tunnelblik flikkeren hierin en worden dan de snelweg overgedragen. Ons prachtblad (sinds 1752) meldt dat 17.455 padden bij het Kuinderbos in hun reddende emmer zijn getuimeld. Ze zijn een handje geholpen en bivakkeren nu in het Kuinderbos. En daar wordt nu gevoosd bij het leven.
freek

14 april 2008

Dieventaal

Mijn, nog in het leven staande, onderwijsadviseur-collega, gebruikte in zijn voordracht plotseling een aantal keren een woord, dat ik wel kende, maar niet in die context, waarin hij het gebruikte: uitrollen.
Beleid wordt volgens hem uitgerold, plannen worden uitgerold en zelfs ontwikkelingen hebben een neiging tot uitrollen. De volgende dag las ik in de de NRC een artikel over de Commissie Dijselbloem en ook hier zag ik voor het eerst in druk het woord uitrollen gebruikt. En zo is een nieuw woord het onderwijs ingerold. Het suggereert dat plannen, beleid, ontwikkelingen in het onderwijs dynamisch en met souplesse kunnen worden uitgevoerd.
Zo waarlijk helpe ons God Almachtig.
freek

11 april 2008

Dagboek uit een wachtwijk (17) - Assurancetourix

De Indische Buurt wordt door de media in de gaten gehouden. In navolging van de NCRV, die met de microfoon in de aanslag elke buurtvergadering in de Arnhemse wijk Klarendal vastlegt, heeft Avro-verslaggever Botte Jellema zich gestort op de Indische Buurt, zijn eigen woonbuurt. Vandaag was de eerste uitzending uit een reeks reportages uit onze Amsterdamse krachtwijk (als je de schuif halverwege de uitzending zet, prik je raak). Ook hier stond de microfoon open op een buurtbijeenkomst, zoals gebruikelijk gericht op het verzamelen van ideëen en zoals gebruikelijk bezocht door blanke overheidsemployees, zo stelt Jellema vast. Het bekende patroon dus, maar opvallend vind ik het permanente snarenspel met vals gejodel op de achtergrond. Komt me bekend voor. Ja, nadere beluistering leert me dat het dezelfde bard is die al een jaar lang elke vergadering voor of tegen iets onveilig maakt met zijn dwingende padvindersoproep om mee te zingen. Vorig najaar leidde hij een samenzang tegen bezuinigingen op het welzijnswerk, vorige maand ondersteunde hij met gitaar en stemband diezelfde bezuinigingen en nu hoor ik hem alweer! Net als Assurancetourix vindt hij altijd wel een aanleiding om zijn stem en luit te beroeren. Ik stel voor dat hij net als Assurancetourix hoog in een boom wordt vastgebonden, voor zover er nog bomen over zijn in de buurt.
Zijn olijke optreden tekent overigens de nieuwe sfeer in de wachtwijk. In het kader van de smalle school zijn zo'n dertig naschoolse kinderclubjes op de buurtscholen opgeheven en de speeltuin van Nico was vanmiddag weer eens dicht (en als hij open is moet speeltuin Batavia dicht want beide speeltuinen worden door één deeltijdwerker beheerd en je kunt die man moeilijk kwalijk nemen dat hij de kunst der bilocatie niet meester is). Intussen rijgen stadsdeel en Civic Zeeburg de events aan elkaar. Het is feest op feest. Er is voortdurend iets te vieren. En telkens duikt die bardman op.

Metz luistert radio

Ouwe jongens en meisjes

Ik was twee dagen buitenshuis om met een aantal vijftig+ directeuren van basisscholen uit westelijk Nederland weer 's van gedachten te wisselen. Dit omdat ik ooit hun cursusleider ben geweest. Het was een genoeglijk weerzien met aardige mensen die ik een beetje van haver tot gort ken. Alhoewel ik net een driekwart jaar van de snelweg af ben, klonk het inhoudelijk gedeelte van deze twee dagen, dat verzorgd werd door een collega die nog in het volle leven staat, mij als geheimtaal in de oren. Er waren in die paar maanden al weer zoveel afkortingen bij gekomen, dat ik het spoor bijster raakte. Er beving mij een diep medelijden met al deze welwillende directeuren, die dit dieventaaltje weer moeten begrijpen en volgen.
freek

10 april 2008

131.000

...Het Parool, vandaag...

Nu gaat het pas echt mis in ons land, zeg ik tegen het konijn terwijl ik de krant dichtvouw. Maar hoe weten ze dat zo precies? vraag ik me ook af. Gauw deuren en ramen sluiten en de radio aandoen. Aan de toog van café Stand.nl - ons hedendaags Radio Oranje - roepen de gasten om het hardst dat het er angstwekkend veel zijn. En het wordt ook steeds erger!
Gelukkig was Peter van der Laan ook op de radio. Hij is hoogleraar aan de Vrije Universiteit en heeft dit getal uitgerekend. Eerst vroeg hij een flink aantal kinderen van 10 en 11 jaar of ze wel eens iets hadden gedaan "wat niet mag". Eén op de drie kinderen zei 'ja' tegen meester Peter en toen deelde de meester alle kinderen in heel Nederland van 10 en 11 door drie, waarna hij 131.000 invulde op het formulier. Zo ziet wetenschap er uit.
Fikkie gestookt, andere kinderen gepest, iets gejat, één op de drie kinderen is crimineel. Ik ben met terugwerkende kracht ook crimineel. En omdat ik ooit op de faculteit van meester Peter heb doorgeleerd, mag ik mezelf extrapoleren naar één op de drie 51-jarigen, effe kijken... dat zijn dan al snel 78.000 mensen, die ondanks een criminele start toch geen lid zijn geworden van de bende van Willem H. of Omar el H.
Er is nog hoop.

Metz luistert radio

Ruk aan Rechts (slot)

Mevrouw Verdonk weigert haar financiële bronnen openbaar te maken. Misschien omdat er geruchten gaan dat de bouw -en vastgoedjongens, via een donatie aan haar, proberen zich van invloed te verzekeren.

'Wat ik doe is volgens de regels', zegt mevrouw beslist. Maar mevrouw, wat krijgen we nou! Nu kunt u een daad stellen door die betuttelende Haagse regelgeving aan de kaak te stellen en uw donoren frank en vrij te noemen en nu verschuilt u zich achter die regels. Vooruit, zeg me na:

"We... gaan... het ... gewoon...doen!'

freek

09 april 2008

Humor (3)

...Het Parool, 2 april...

Dit is hopelijk een verlate 1 aprilgrap. Want als het géén grap is, is het om te huilen. De overheid neemt de verantwoordelijkheid op zich voor wangedrag van personeel. Graaien in de kas, mag dat nu ook op kosten van de baas? Of alleen tot een bepaald bedrag? En de juffrouw van de boekhouding verkrachten? Of mag alleen aanranden?
Ja, de provincie is een bijzondere bestuurslaag.

Metz leest de krant

stapelen 34

foto 2 (dank aan Henk van der Kam) de staartmeestombe



foto 1 (dank aan Henk van der Kam) Berends Corner van bovenaf

's Ochtends vroeg is het vrieskoud in de kathedraal, maar het duurt niet lang of de zon verwarmt ons. Het gezeefde zonlicht maakt wondelijke lichte vlekken op de stenen plateaus. Het is een voorrecht om hier te werken. Berend maakt zijn hoek af;vanaf nu heet het Berends Corner en ik maak een reusachtige tombe voor een staartmees, die ik een week geleden dood vond en hier heb begraven. Er is volgens mij is er geen vogel met zo'n kolossaal grafmonument.
freek

08 april 2008

Willy in zaken

...Het Parool, vandaag...

Stel je bent een goed verkopend kunstenaar, je schilderijen zijn een hoop geld waard, en je zoekt iemand om je zaken te regelen. Moeilijk. Maar laten we nu eens makkelijk beginnen: wie zou je zeker níét nemen? Op dat lijstje staan vlak boven Georgina Verbaan de gebroeders René en Willy van der Kerkhof. Zij konden goed voetballen, zeker, maar alles wat ze buiten de krijtlijnen probeerden ging mis. Eerst wilden ze, we springen even terug naar het eind van de jaren zeventig, voor een Italiaanse club gaan spelen omdat ze daar zo'n astronomisch bedrag konden verdienen. Het is dat een snuggere collega ze net op tijd wees op de wisselkoers van de lire, anders holden ze nu nog voor omgerekend € 81,50 ergens onder Napels achter een bal aan. Toen schaften ze zich een pak aan bij Peek & Cloppenburg en gingen handelen in WK-tickets. Er zou verdiend kunnen worden aan het verschil tussen inkoop en verkoop, of was het nou andersom? Aan het eind van het liedje waren ze failliet. Zelfs als je de Cito-scores van René en Willy van der Kerhof bij elkaar optelt, is er nog geen zinnig schooladvies van te bakken. En binnen dit koppel staat Willy tot overmaat van ramp bekend als het minst goochem. Dus wat moeten wij nu vinden van Peter de Kladderaar, de man die heen en weer hopt tussen laag hangend Senegalees fruit en sneltekenen op de auto-RAI? Is Willy van der Kerkhof nu zo slim of is Peter Klashorst zo dom?

Metz leest de krant

PS. en dan laten we de vraag hoe iemand zijn levensbehoeften eruit zien als ze 10.000 euro per maand kosten, nog discreet terzijde.

Humor (2)

...Het Parool, 2 april...

Een goede 1 aprilgrap, daar trap je in, en soms heb je hem door. Dan trap je er niet in. Zo zou het moeten zijn. Maar tegenwoordig worden er slechte 1 aprilgrappen gemaakt. Daar trapt de journalist niet in en roept '1 april!'. Nee hoor, zegt de woordvoerder van de Alliantie, het is echt geen 1 aprilgrap, wij gaan serieus de naam van dat gebouw veranderen van Dageraad in Alliantie. Nou goed dan, zegt de journalist, dan maak ik er een stukkie over. Ha ha, gniffelt de Alliantie de volgende dag: 1 april!
Ja, humor is moeilijk. Vroeger had de Dageraad een bewonersblad en dat heette de Dagepraat. Kijk, dat is nou humor.


...de Volkskrant, 31 maart...

Ook diergaarde Blijdorp (mooi woord trouwens, diergaarde, en zo helemaal alleen van Rotterdam. Amsterdam moet het doen met een dierentuin, Emmen met een dierenpark en Arnhem heeft een Zoo maar Rotterdam, dat heeft een diergaarde. Alleen in een diergaarde kan een gorilla Bokito heten) weet niet hoe een 1 aprilgrap werkt. Weer ruikt de journalist lont en weer liegt de grapjas dat hij niet jokt. En oh, oh, wat voelde de woordvoerster van Blijdorp zich groots toen zij dagen later op de radio uitlegde dat de Volkskrant er in was getrapt. Je zou ze het liefst opsluiten bij Bokito, al die grapjassen. Grapje...

Metz leest de krant

Ruk aan Rechts 4

Quote Verdonk: ' U kan meedoen, daar is geen burocratische structuur voor nodig, niet meer regels en geen partijorganisatie. Ik vertrouw u namelijk!'
Verdonk had er iets bij moeten zeggen: 'En u moet mij vertrouwen, want u kunt niet mijn beleid vaststellen. Dat doe ik namelijk zelf. '
freek

07 april 2008

Ruk aan rechts 3

In Verdonks opsomming van vrijheden waar we trots op moeten zijn, cq wat bedreigd wordt, kwam naast de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst, de merkwaardige en kreupele zin "En natuurlijk de vrijheid, voor eens en voor altijd, van buitenlandse overheersing'' voor (gejuich, applaus, ovatie). Een radioverslaggeefster interviewde Verdonk hierover en aan haar vraagstelling kon je merken dat zij, net als ik trouwens, dacht dat Verdonk fijntjes had gewezen op de 'vijfde colonne' buitenlanders in dit land. Maar nee: Trots op Nederland is tegen een bezettingsmacht van een vreemde mogendheid: oorlog dus en dan het onderspit delven. 'Is dat dan actueel?' vroeg de verslaggeefster. "Nee hoor, maar veel mensen denken daar ook aan", was zo ongeveer het losse antwoord van Verdonk.
Ze heeft alle hoeken en gaten van de onderbuik verkend.

freek

06 april 2008

Ruk aan rechts 2

Gezien op t.v.: Rita naderde het einde van haar speech, het volk is om haar heen gedromd. Kai heeft gezegd: 'Laat die laatste zin aanzwellen, geef de laatste woorden de kracht van een kanonschot en steek zegevierend en trots de vuist omhoog.' En Rita deed het, bij de laatse twee woorden sloeg haar stem net niet over: 'We gaan....het...gewoon...doen!'. Bij dat laatste woord ging de vuist omhoog, maar toen ging het fout. Het publiek barstte in het geprogrammeerde gejuich los en Rita boog licht, zij neeg naar haar publiek, terwijl Kai nog zo gezegd had 'En blijf staan, ontvang de hulde van je beweging...'. Een beetje zoals Mussolini, met de kin vooruit.

Maar Rita bedankte, verlegen; een meisje brak door de afspraken heen. Ik vond dat eigenlijk wel mooi.

freek

05 april 2008

Cees Bijlstra

Heel vroeger maakte ik rijmende tekstjes en Cees pingelde er een melodietje bij. Dat deed hij met gemak en uit de losse hand. We traden wel 's op met onze gezamenlijke proeven van bekwaamheid. Ik ging in het onderwijs en Cees in de muziek. Soms zag ik hem op de televisie als bescheiden leider van een begeleidingscombo van een zangartiest. Cees schreef ook filmmuziek voor de films van Pieter Verhoeff. Daar oogstte hij lof voor. Maar Cees viel dood neer tijdens het joggen. Hij was halverwege de vijftig. Dat was drie jaar geleden. Er werd nu een concert gegeven in de stadsschouwburg van Leeuwarden door het Noord Nederlands Orkest en Nynke Laverman zong ook. Ze brachten filmmuziek van Cees.Wij zaten in de zaal en Cees zweefde over de wateren.
freek

04 april 2008

Ruk aan Rechts 1

Wat een armzalige vertoning van Rita op haar feestje ; wat die spinndoctors al niet verzinnen. De ingestudeerde krachtige toon, de oudhollandse terminologie en de onderwerpen die allemaal verband houden met de bedreigde veste Holland. Professioneel provincialisme: we laten ons door 'ze' het Sinterklaasfeest niet afpakken. Als we Rita haar zin doen, zegt vader waar het op staat, is moeder de baas, sluiten we de gordijnen, zitten gezellig onder de grote lamp rond de tafel, doen een spelletje en 'Negen heit de klok' op de radio. Is het fileprobleem ook opgelost.
freek

Doorzetten

Ik was bij R. en M. in Almere, om illegaal gedownloade muziek in ontvangst te nemen. R. is een meester op de computer en kent de sluipwegen op het www. Vroeger wilde hij sportinstructeur worden, maar hij kreeg een dwarslaesie. Dertig jaar geleden schoof zijn motor door op een weggedeelte waar los zand lag. R gleed een andere kant uit dan zijn motor en kwam met vijftig per uur tegen een stilstaande auto aan. Twee wervels verschoven ten opzicht van elkaar en zijn immobiliteit was een feit . Elk jaar, op de dag van dit ongeluk, gaan R. en M samen uit eten. Niet om dit ongeluk, maar om het leven te vieren. R. zit dan wel onwrikbaar in zijn stoel, hij is lenig van geest.
freek

03 april 2008

voorjaar

De ms Dikkop (6.10 m) is van het droge, in het water beland. Ik vaar haar naar haar vaste stek bij de monding van de Scharsterrijn. De wind is stevig en dwars op de boot. De Dikkop schommelt en stijgert van plezier. Boven ons roept, bijna onzichtbaar in de lucht, de grutto. Het is voorjaar.
freek

02 april 2008

stapelen 33

fot0 2 : de hoek deze week en Berend van achteren




foto 1: de hoek met trap, vorige week toen het sneeuwde (klik aan voor verrgroting)

Als ik aankom bij de ecokathedraal slaat de huisspecht een roffel van plezier. Het is een mooie ochtend na veel storm, regen en kou. Veel planten hebben even gewacht, maar wringen nu de grond uit. Over een paar weken is het hier een lusthof.
Gestaag zetten wij onze werkzaamheden voort. Ik neem vandaag Berend op de korrel; hij reconstrueert een hoek.
Zie maar!



freek

01 april 2008

Humor


Op een idee gebracht door woningbouwvereniging de Alliantie heeft de gemeente Amsterdam besloten de naam van de Rooseveltlaan te veranderen in de Bushlaan.

Metz leest de internetkrant

Zo zijn onze manieren

De Rijks Universiteit Groningen heeft ons de maat genomen en wat blijkt: wij zijn honkvast en gelukkig. Als minpuntje wordt door de Groninger wetenschappers genoemd dat éénderde van ons klaagt, dat Den Haag ons niet ziet zitten, staan of werken. Wij zijn volgens die landgenoten het voeteneind van Nederland. Toch wil driekwart van ons onder Haags bestuur blijven. Zo'n onderzoek (wetenschappelijk) cultiveert maar weer eens de kneuterige identiteit die wij ons hier aanmeten. Het voordeel hiervan is dat reactionaire nieuwlichters als Verdonk en Wilders hier weinig kans krijgen.

freek