30 juni 2008
Waterschapsverkiezingen
Oppassen dus. En niet gaan stemmen uiteraard. Want er is maar één verkiezing die meer ruikt naar karren met houten wielen en vervuilde boerenweteringen dan de verkiezing van de provinciale staten en dat is de waterschapsverkiezing.
Metz luistert radio
jack met de grote bek
En daar is geen kunst aan.
freek
28 juni 2008
Djoeke 20
Ik sta, de wind buldert, de twee grutto's schreeuwen monotoon.
Daar kan geen Tibetaanse gebedsmolen tegenop.
freek
27 juni 2008
Rusland-Spanje
freek
26 juni 2008
Niet meer zeggen (6) - laat zijn
Politici en voetbaldeskundigen mogen dit graag zeggen. Onlangs zaten Hans van Breukelen en Danny Blind in een tv-programma om het meest "Laat duidelijk zijn dat" te zeggen. Meestal volgt er dan iets onduidelijks. "Laat duidelijk zijn dat tactiek zonder fysiek tussen je oren moet zitten".
Metz kijkt televisie
de laatste woorden 5
Stil en onopgemerkt sloop het
naar binnen,toen het werd
opgemerkt viel er weinig
meer te beginnen.
freek
25 juni 2008
24 juni 2008
Over Rita's Logo...
Een tip voor Kay om het beeld van Rita, verder te vervolmaken: in het marathonschaatsen, draagt de leider van het klassement het spruitjespak (net zo als de bolletjestrui, maar dan met spruitjes), omdat de schaatsmarathon door een groentenveiling wordt gesponsord.
Voor Rita het spruitjes mantelpakje, dat maakt het beeld completer.
freek
23 juni 2008
Guus
Alleen, heer Hiddink paart de grandeur van heer Bommel met de slimheid van Tom Poes en de ijdelheid van markies de Canteclair en dat hebben we geweten.
freek
21 juni 2008
leve de natuur 51
De uitvlucht van het jong vond ik een ontroerend moment. Het steenuiltje zat om 4.45 in de nacht op de vliegplank en schuifelde nerveus heen en weer, schudde zijn veren en vloog het duister in. Na ongeveer één minuut kwam het nog éénmaal terug op de vliegplank, schreeuwde twee keer z'n uilenschreeuw en vertrok voorgoed in een toekomst zonder mij.
Ik had haar wel bij me willen houden!
freek
20 juni 2008
Leve de natuur 50
freek
19 juni 2008
Rita moet slaan van Kay
Welnu, de brief van Rita gaat over verdwenen geld, leugenachtigheid en nog wat van die LPF-thema's, maar één alinea licht ik er uit vanwege de verifieerbare onjuistheid.
- Mijn herhaalde verzoeken aan Ed Sinke om verantwoording werden steeds afgewimpeld. Op een gegeven moment had ik er genoeg van en eiste op hoge poten de toegezegde verantwoording.-
Je kan veel van Rita zeggen, haar toon is wel's hoog, maar hoge poten?
Nou nee!
freek
18 juni 2008
stapelen 43
17 juni 2008
Achter de voordeur
Iets in mij verzet zich tegen deze individuele benadering op collectieve basis. Niet dat ik erop tegen ben om bij eenzame, ongelukkige, subsidies-mislopende, werkloze, gekke, onder schuldenlast gebukt gaande, meppende ouders aan te bellen en zodanig druk uit te oefenen dat de handjes voortaan op correcte wijze uit de mouwen worden gestoken.
Integendeel: direct doen!
Maar dan wel op grond van aanwijzingen en niet op grond van postcode.
Metz achter de voordeur
Djoeke 19
freek
16 juni 2008
Rare mensen
Daarover praten leden van de Partij van de Arbeid graag.
En veel.
Ik zou zeggen: om linkse dingen te bereiken voor de arme mensen. Beetje eerlijk delen van werk en eten over de hele wereld, dat soort zaken. Nederland lijkt mij voor de socialisten klaar, daar is intussen obesitas het grootste probleem. Of de prijs van dieselolie.
Volgens de afdeling Amsterdam van de Partij van de Arbeid biedt Nederland nog genoeg werk voor de socialisten. Zo begrijp ik uit de uitnodiging voor een debat genaamd "Homo zijn in Amsterdam", die ik per email wel vier keer mocht ontvangen.
Debat, met speciale aandacht voor de volgende onderwerpen:- Verenigbaarheid van religie en seksuele geaardheid
- Weerbaarheid en bespreekbaarheid
- (Maatschappelijke) acceptatie
Het debat zal vooral ingaan op vragen hoe dit te bereiken voor alle Amsterdammers.
Weerbaarheid! Gauw vergeten. Voor je het weet heb je een PvdA-weerbaarheidscorps.
Bespreekbaarheid! Van elke Lou de Palingboer die veelwijverij combineert met de belofte van hoofdprijzen in de hiernamaalse Lotto.
En acceptatie van - naar ik aanneem - de homosexuele medemens.
Acceptatie, raar woord in dit verband.
"Ik vind uw bod onder de maat maar vooruit, ik accepteer het".
"Als die hotelkamer met uitzicht op zee al bezet is, accepteer ik de kamer met uitzicht op de vuilnisbelt."
Ik accepteer dit debat niet. Het gaat namelijk niet over homo's in Amsterdam. Dat is een smoes. Het gaat over rare mensen in de PvdA.
Metz van de partij
Oranjebal
Om drie uur 's nachts word ik dan weer wakker, als onder de dekmantel van de nacht, de collectiviteit van de groep en de drank in de mik, door dezelfde mannen luid schreeuwend mijn huis weer wordt gepasseerd, waarbij een enkeling een korte stop maakt om te urineren.
freek
14 juni 2008
de laatste woorden 4
een keer meten
een keer zagen
een keer spijkeren en het zat
dat was onze ....
mens, vriend, muziekman, timmervakman.
freek
13 juni 2008
Djoeke 18
We gaan door naar Lemmer, waar ik bij die goeie visboer gulzig twee Hollandse Nieuwe achterover sla, om daarna door te rijden naar Stavoren om met Djoeke een tijdje op het havenhoofd te zitten turen en mijmeren. Het is helder en aan de horizon zien we de bomengroepen van de overkant: tussen Andijk en Enkhuizen vermoed ik. In het zuiden hangen loodgrijze wolken.
Via de bossen van Huisterheid (Fr) keren we moe maar voldaan huiswaarts.
freek
12 juni 2008
Rita komt weer...
freek
11 juni 2008
stapelen 42
Het mislukte twee keer om ze als kleine kudde te verplaatsen, omdat er toch net één weer ontsnapte, door met een kamikazeactie door onze linies te breken. Daarom hebben we elk schaap bij kop en kont gepakt en persoonlijk afgeleverd bij de scheersalon. Daar gleed de tondeuze van Joop soepel door de wol. De stapelaars maakten zich nuttig door kop en poten te klemmen. Berend kreeg nog een vinger in de tanden van de tondeuze, maar dat gaf niet zei Berend want vette wol zuivert en stelpt het bloeden.
Na drie kwartier zat de wol in vuilniszakken en wij aan de koffie.
Van stapelen kwam niks meer.
freek
10 juni 2008
Wel Oranje
En overal hoorde ik hetzelfde geluid, het unisono produceren van een dierlijke klank, die nog het meest leek op het geluid van een klaaglijke koe in de ochtendnevel bij een sloot, net voor het melken: 'Waaàhhh'
Het eenvoudig mee te zingen ólé, olé,oléolé, had nu plaats gemaakt voor het nog simpeler:
'Waaaàhh, waaaàhh'.
Onze verslaggevers kregen er geen genoeg van om dit geluid vol de ether in te krijgen en als het even stokte pookten de verslaggever het wel weer op.
Vraag: 'Waar beginnen jullie 's ochtend mee?
Antwoord: Bier!
Vraag: 'En waarmee eindigen jullie'
Antwoord: Acht pils!
Na dit diepte-interview mocht men dan graag weer zichzelf zijn:
Waaaàhh, waaaàhh, waaaàhh...
freek
09 juni 2008
Tochtje
Dit is het dorpje dat Herman Gorter (1864 -1927, dichter, classicus, politicus, sportman, het kon niet op) inspireerde tot zijn beroemde episch gedicht Mei:
Een nieuwe lente
en een nieuw geluid:
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht'
In een oud stadje, langs de watergracht... .
Nu is Balk geen stadje, maar een dorp, maar de gracht er doorheen mag er wezen, met haar leilindes en oude geveltjes, dus de Dikkop temporiseerde en gleed traag langs al dit moois. Eigenlijk is dit watertje de monding van een afwaterriviertje van stuwwal Gaasterland: De Luts.
Na Balk verandert het landschap. De Luts gaat met hoge geërodeerde oevers door de bossen van Gaasterland, de kruinen van de bomen raken elkaar bijna en langs de oevers groeien metershoge varens. En dan het licht: komend vanuit het blikken schelle zonlicht boven het open water, hangt hier de fluwelen schemer van het regenwoud. Voor ons vliegt, kobaltblauw, een ijsvogeltje op, vanuit de oever. Een dampende straal zonlicht vangt het vogeltje een moment in al zijn glorie. Gods adem strijkt hierover het water, vinden de twee bemanningsleden, alhoewel ze niet gelovig zijn.
freek
08 juni 2008
Geen Oranje
Zonder een spoor van Oranje te tonen, is mijn Vogelaarstraatje in de ban van het EK-voetbal. De eerste dag was het direct raak: Portugal tegen Turkije. Ik telde twee Turkse en twee Portugese vlaggen. Een gelijkspel.
Metz in de buurt
07 juni 2008
Spoed
Verneukt door Kay.
freek
06 juni 2008
Bedreigingen
Ach, daar waren zo'n zestien demonstranten van het krakerstype. die schreeuwden wat, trommelden op de ramen en droegen spandoeken waaronder een enkele smakeloze. Eén spandoek vond ik wel treffend en dat ging over Rita's opvattingen over vreemdelingen: Niet linksaf, niet rechtsaf, maar recht de zee in'. Kort door de bocht, maar een tekst op een spandoek is geen essay.
freek
05 juni 2008
Brillenpechgeluk
“Moet je die man niet iets betalen?”, vroeg ik.
De reisgenoot keek mij verbaasd aan. “Wist je niet dat alle brillenwinkels over de hele wereld de afspraak hebben dat kleine reparaties altijd direct en kosteloos worden uitgevoerd?”.
Sindsdien loop ik in vreemde steden altijd even een brillenwinkel binnen met in mijn handen een bril met een pootje dat ik om de hoek een beetje krom heb gebogen. In Barcelona, Riga, Milaan, Avignon, Doetinchem, Brisbane, overal en altijd herstelt een brillenmeneer of brillenmevrouw opgewekt het euvel en slaat elk verzoek om een rekening met een soepel handgebaar in de wind. Voelt u zich weleens wantrouwend jegens de mensheid, benadeeld of gewoon een beetje sip? De brillenwinkelier zet je weer op het goede been.
Metz in de winkel
Kay doet z'n best
Rita kweet zich ernstig van haar taak: zwaar en humorloos.
Vroeger hadden deze opzetjes nog een beetje kwajongenspret in zich.
Ouderen onder ons kennen wellicht nog Ernst Bakker, nu burgemeester van Hilversum, daarvoor kamerlid en daarvoor chauffeur en spindokter van Jan Terlouw, die weer eertijds voorman van D'66 was.
Die Ernst reed Terlouw naar een spreekbeurt in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen en zag onder het rijden een schaap dat in een sloot geraakt was. Hij stopte de auto, belde een fotograaf van het ANP; de mannen wachtten tot die was gearriveerd, waarna Terlouw manhaftig te water ging om het schaap op het droge te helpen. De volgende dag een foto op pagina één. Ernst is voor zijn toegewijde en inventieve houding goed beloond.
Dus Kay, verzin iets met een schaap of desnoods met een geit.
freek
04 juni 2008
stapelen 41
Gisteren was ik bezig, in de ecokathedraal, om van trottoirbanden een grote hoekbank te maken. Dat kostte mij veel inspanning en ook het weer zat niet mee, want we werden weggespoeld door een knetterende onweersbui. Maar het komt af en dan ga ik die bank 't Heerlijk Zitje noemen. Dat hoeft verder niemand te weten.
freek
03 juni 2008
Ongelukje
Er is ook een verschil tussen het bombardement van Rotterdam en dat van Nijmegen: in Rotterdam waren het de Duitsers die gooiden, in Nijmegen de geallieerden. Het laatste bombardement was een vergissing en de Nijmeegse bevolking werd niet geacht te klagen, omdat het een 'vriendschappelijk' bombardement betrof.
Het Rotterdamse bombardement wordt tot op de dag van vandaag nog volop gebruikt om de laaghartigheid van de Duitse inval aan de kaak te stellen en de gevolgen daarvan op burgerslachtoffers. Nijmegen mag, wat mij betreft, als exempel dienen voor de barbarij van het oorlogsbedrijf en het verdriet wat daardoor wordt aangericht.
freek
02 juni 2008
Vrijheid van
Ik hou het er maar op dat je met je poten van andermans spullen afblijft.
Metz volgt het nieuws
Leve de natuur 47
freek
01 juni 2008
Twans Tunnelvirus
Het was een bijzonder gesprek. Niet vanwege de standpunten of achterliggende belangen bij dit onderwerp, waar je trouwens uren over zou kunnen, wat zeg ik?, móéten debatteren. Nee, het was bijzonder omdat het in vijftien minuten liet zien hoe vast het tunnelvirus (tot nu toe voorbehouden aan rechercheurs van politie en rechters) zich heeft genesteld in de Nederlandse journalistiek. Crucify him!!
Twan Huys: "Waarom vindt u dat vrouwen gedwarsboomd moeten worden als het gaat om deze medische techniek?"
Henk Jochemsen: "Het gaat natuurlijk om meer dan alleen de betreffende vrouwen wiens situatie duidelijk invoelbaar is. Het gaat daarbij om iets heel ernstigs en men wil graag een gezond kind hebben. Dat wil alle ouders en dat is heel begrijpelijk. Maar het gaat natuurlijk om veel meer dan dat. Het gaat om een nieuwe techniek waarbij de deur wordt opengezet voor het selecteren van ongeboren leven op een aandoening waarop een verhoogde kans bestaat en ..."
Twan Huys: "De verhoogde kans is 80%, 85%".
Henk Jochemsen: "Ja, 60 soms, 40 soms en..."
Twan Huys: "Mevrouw Haasbroek, wat zijn de cijfers die u hoort?"
Caroline Haasbroek: "Het kan variëren inderdaad maar toch wel tussen de 60 en 85% ".
Henk Jochemsen: "Dat is de discussie en dan ziet u gelijk hoe die dingen gaan. Het is een kansbepaling. Tot nu toe was het alleen toegestaan bij ziekten waarbij er 100% zekerheid was dat die op zouden treden".
Twan Huys (hij richt zich tot meneer Jochemsen): "Kunt u uitleggen aan mevrouw Haasbroek persoonlijk, waarom u vindt dat zij niet voor deze medische behandeling in aanmerking kan komen?"
Henk Jochemsen (sprekend tot mevrouw Haasbroek): "Ik vind dat er in Nederland een beleid gevoerd moet worden dat gebaseerd is op ethische principes. Een ethisch principe is er niet alleen om mensen te helpen een gezond kind te krijgen, maar daar zitten natuurlijk ook andere principes aan vast die te maken hebben met de bescherming van het leven, maar óók met het soort maatschappij waar wij in wonen. Ik vind dat, als wij toe gaan naar een samenleving waarin vóór de geboorte kinderen, embryo's, geselecteerd worden op erfelijke aanleg van een ziekte en dan weggeselecteerd worden als er een verhoogde kans is op een bepaalde ziekte, dan vind ik dat een samenleving die niet wenselijk is."
Twan Huys: "Mevrouw Haasbroek?"
Mevrouw Haasbroek: "Ja, ik vind dat het percentage van 80% een beetje gebagatelliseerd wordt.(...) Mensen met deze erfelijke ziekte hebben er een lange lijdensweg op zitten en hebben dit als laatste hoop".
Twan Huys: "Dit betekent dus dat de ChristenUnie het nu tegenhoudt terwijl er een heleboel leed bespaard kan worden door deze techniek?".
Henk Jochemsen: " Ja, maar ook leed veroorzaakt. Deze embryo-selectie is een weg die niet eenvoudig is .. "
Twan Huys: "Maar daar kiest mevrouw voor. Mevrouw mag toch zelf die keuze maken. Of niet?"
Meneer Jochemsen: "Nou..., dat is de vraag..."
Twan Huys: "Van ú niet, dus".
Henk Jochemsen: "Dat is de vraag. Kijk, medische behandelingen vinden plaats op basis van indicatie en op basis van criteria en op basis van ethische principes..."
Twan Huys: "De vraag is: mevrouw Haasbroek is 36 jaar. Welk leed kan zij zichzelf berokkenen of anderen als zij deze techniek toepast?"
Henk Jochemsen: "Nou het gaat niet alleen om deze individuele gevallen. Je kunt namelijk beleid niet voeren ..."
Twan Huys: "Misschien kunt ú het haar zelf uitleggen?"
Henk Jochemsen: "Nou ja, ik probeer u uit te leggen: het gaat niet alleen om mensen die hier zitten. Het gaat om het type samenleving dat je wilt en dan moet je niet beginnen met het oprekken van de grenzen van waar we nog embryo's mogen selecteren. Ik denk dat we aan de kant van de diagnostiek, de zorg en de behandeling extra aandacht moeten geven. Doden van embryo's is geen oplossing voor het leven."
Twan Huys (hij richt zich tot mevrouw Haasbroek): "Zit u in tijdnood?"
Caroline Haasbroek: "Ja, ik zit zeker in tijdnood."
Henk Jochemsen: "U heeft embryo's laten invriezen, begrijp ik."
Caroline Haasbroek: "Ja, dus het alternatief is dat ik daar zwanger van word, zonder embryoselectie, en dat ik dan een vlokkentest laat doen en het risico is dan dat de foetus na 12 weken geaborteerd wordt."
Henk Jochemsen: "Maar u kunt het toch ook geboren laten worden. Over 25, 30 jaar zijn er wellicht meer mogelijkheden. U kunt er toch ook mee leven! Ik snap wel dat het belastend is. Ik begrijp dat heel goed."
Twan Huys: "Hoor ik u zeggen..., zegt u nu tegen mevrouw Haasbroek: het moet voor u geen probleem zijn een dochter te krijgen die dezelfde ziekte heeft..."
Henk Jochemsen: "Ik zeg niet dat het geen probleem moet zijn..."
Twan Huys: "Dat zei u net!!"
Henk Jochemsen: "Nee, ik zeg: dat is een mogelijkheid. Er is geen oplossing zonder problemen".
Twan Huys: "Bent u zelf vader van kinderen?"
Henk Jochemsen: "Ja."
Twan Huys: "Heeft u ook een dochter?".
Henk Jochemsen: "Ja."
Twan Huys: "Stel voor. Uw dochter heeft dit gen en die zegt: Pa, u kunt me wat, ik laat me deze behandeling niet ontzeggen. Zegt u dan: dat verbied ik je dat?"
Henk Jochemsen: "U trekt het helemaal in de sfeer van persoonlijke opvattingen."
Twan Huys: "Maar natuurlijk. Het gaat toch om een persoon..."
Henk Jochemsen: "Nee het gaat om beleid..."
Twan Huys: "Er zit een persoon tegenover u!!".
Henk Jochemsen: "Ja, dat besef ik wel..."
Twan Huys: "Maar U spreekt als een technicus over een mevrouw die ziek is en...."
Henk Jochemsen: "Nee ik spreek niet als een technicus. Ik spreek als een ethicus waarbij het gaat om beleid...."
Twan Huys: "U spreek op een heel klinische manier over een mevrouw die ziek is en dat haar kinderen helemaal niet aan wil doen, dat moet u toch ook kunnen begrijpen".
Henk Jochemsen: "Ja dat begrijp ik heel goed, dat begrijp ik heel goed maar..."
Caroline Haasbroek: "En het is helemaal niet gezegd dat er over dertig jaar goede behandelmethoden zijn want nu kunnen ook nog niet alle vormen van kanker goed behandeld worden".
Twan Huys: "Meneer Jochemsen: 66% van Nederland vindt dat u onzin uitkraamt en dat deze techniek moet kunnen..."
Henk Jochemsen: "Dat ben ik niet met u eens".
Twan Huys: "Dat mag ook, maar ik zeg u alleen maar even dat het blijkt uit onderzoek".
Henk Jochemsen: "Nee, maar u weet net zo goed als ik dat uitkomsten van on..."
Twan Huys "En uw partij heeft zes zetels in de Tweede Kamer. Is het niet raar dat u met zo'n kleine minderheid mensen die een ziekte hebben een genezing of een medische..."
Henk Jochemsen: "Het is geen genezing. Het is geen genezing. Dat is punt één. Twee: de vorige staatssecretaris, Ross van Dorp van het CDA, in een kabinet met D66, heeft dit verboden".
Twan Huys "We hebben het over uw partij".
Henk Jochemsen: "Nee, ik heb het nu over de situatie..."
Twan Huys: "Ik heb het over uw partij, die dreigt met aftreden als dit niet geregeld wordt.."
Henk Jochemsen: "Nee, nee, u zei net dat 66% het onzin vindt en ik denk dat als diezelfde enquête gehouden was in de tijd van Ross van Dorp, dat dit ook gezegd was."
Twan Huys: "Mevrouw Haasbroek, moet u nu Nederland ontwijken en naar België of Engeland toe?"
Mevrouw Haasbroek: "Ja, toevallig had ik al een afspraak in Brussel gemaakt."
Einde item. De gasten worden bedankt voor hun bijdrage aan de discussie en die brave Jochemsen zegt nog "graag gedaan" ook.
Metz kijkt televisie