15 februari 2013

Mogen, moeten, hoeven

Mogen (moeten?) journalisten alles vragen en zeggen?
Moet (mag?) Roderick Vonhögen zich bij DWDD laten beledigen?
Gaat Annemarie Jorritsma te ver door Pownews de deur te weigeren?    
Drie keer nee.
Om bij de laatste kwestie te beginnen: Jorritsma hoeft zich niet te verdedigen. Ze doet het wel maar van mij hoeft het niet. Zij trekt een streep. Iedere journalist die zich ook maar een tikje fatsoenlijk gedraagt, kan zich bij haar melden met microfoon en blocnote. Pownews dus niet. Heerlijk. Is er eindelijk iemand die voor een begin van beschaving gaat staan, moet zij zich bij Nieuwsuur verdedigen. Tegen Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Gelijkgeschakelde Journalisten.
Roderick Vonhögen was deze week slachtoffer van lomp journalistengedrag (hij was uitgenodigd om over de paus te praten en werd in de hoek gedrongen met vragen over zijn seksleven). Hij zal de volgende keer nee zeggen, eventueel na ruggespraak met Antoine Bodar, voor één week mijn held. Het zou Mulder, Van der Linden en Van Nieuwkerk sieren wanneer ze iets zouden mompelen als 'Mmm, dat hadden we anders moeten doen'. Doen ze niet want machthebbers twijfelen niet.
De grens tussen fout en goed is - zoals altijd - onmogelijk te trekken. Maar om alles wat fout is goed te praten omdat per definitie alle praten goed is, dat gaat me te ver.

Metz kijkt televisie

Geen opmerkingen: