07 september 2007

Te veel (2)

Wat vooraf ging: waarom graaien grote jongens zoveel mogelijk geld bijeen?
Antwoord 2: omdat het jongetjes zijn.
Hebzucht is een menselijke ondeugd maar het competitieve graaien is voorbehouden aan jongens. Preciezer gezegd: aan jongetjes. Jan Timmer, ooit president-directeur van Philips, legde het op maandag 3 september helder uit aan de verslaggever van Netwerk: "Ze letten vooral op hun plek op het lijstje". Was een mooi item van Netwerk. Timmer, Van Lede (ex-AKZO) en Vuursteen (ex-Heineken) veegden vanuit hun aanleunvilla's de vloer aan met hun graaiende opvolgers. Met 'het lijstje' bedoelde Timmer de eredivisie van veelverdieners. Wie heeft het meest?
De Stelling van Timmer (wat kan-ie trouwens mooi streng kijken) is in de jaren zestig als hypothese wetenschappelijk onderzocht en vervolgens geverifieerd door Amerikaanse sociaal psychologen onder... jongetjes.
Hoe ging dat onderzoek?
Heel veel jongetjes (en controlegroepen van meisjes maar dan met poppen) kregen dezelfde keuze voorgelegd:
a) jij krijgt vijf Dinky Toys en het jongetje in de kamer naast je vier, of:
b) jij krijgt zeven Dinky Toys en het jongetje in de kamer naast je acht.
Wat blijkt? Jongetjes kiezen voor de vijf Dinky Toys. De plek op het lijstje is bepalend. De meisjes waren slimmer en kozen voor zeven poppen.
De moraal van het verhaal? Grootverdieners zijn gewoon jongetjes. Ze willen altijd méér en dat leidt tot een ongelimiteerde salariswedloop. Ze kunnen niet anders.

Metz leest oude studieboeken

Geen opmerkingen: