08 augustus 2007

Aandacht

Na weken zonder was het vanmorgen eindelijk weer zover: radio 1 luisteren. Benieuwd of er wat gebeurd is in Nederland! Om stipt 10 uur schakelde ik in. Het nieuwsbulletin opende met de mededeling dat Afshin Ellian het niet eens is met de oproep van Geert Wilders om de koran te verbieden. Dit is om meerdere redenen een bijzonder nieuwsbericht, ik bedoel: het is om meerdere redenen bijzonder om hier een nieuwsbericht van te maken.
Eerst die Wilders. Elke week roept hij om het hardst iets ergs in de hoop dat de kranten er nieuws van maken en als dat naar zijn geplaagde-jongetjeszin niet opschiet, schrijft hij een ingezonden brief naar de Volkskrant met iets mals. Geen nieuws dus maar de Volkskrant vindt geen nieuws nu eenmaal wel nieuws als er gedonder van kan komen. Zoals l'Equipe in juli vanaf de proloog elke dag op de voorpagina schreef dat er een affaire Rasmussen was, net zo lang tot er een affaire Rasmussen kwam, zo schrijft de Volkskrant elke dag dat er een affaire Wilders is, net zo lang tot iedereen er over praat. Je stookt een vuurtje en zet dan in de krant dat er rook is. Zo luidt kort samengevat de redactieformule van de Volkskrant.
Dan Ellian, de man die als kind in de ketel met eigendunk is gevallen en daardoor het geuren niet laten kan. Hij is al weer een tijdje buiten beeld dus er moest wat gebeuren. Iets doen ligt niet in de lijn van 's mans karakter dus moet het weer een mening worden. Weet je wat, sprak Ellian tegen de spiegel nadat hij de Volkskrant had gelezen, ik bel even het NOS Journaal met een mening. Vinden ze vast fijn. Kunnen ze gelijk in het nieuws verwerken en dan lijkt het net alsof ze wat gedaan hebben ter redactie.
Om elf uur opende het nieuwsbulletin met een ander non item. Om twaalf uur met een bosbrand in Italië maar verdomd, om één uur hing Ellian weer aan het voorspeen. Dit keer met wat meer uitleg over de man. Hij spreekt namelijk als de zelfbenoemde adviseur van ene Jami. En Jami is weer iemand die dermate fanatiek de ex-moslim uithangt dat ik er een kerkgenootschap achter vermoed. Al deze verongelijkte heertjes verbieden gaat wat ver maar een taakstrafje, dat kan toch wel. Twee weken de koran lezen bijvoorbeeld?

Metz luistert radio

Geen opmerkingen: