30 september 2007

Goedemorgen de mantelzorger (46) - TAXI!, een vrijdagse klucht in vijf bedrijven

...klik op de illustratie voor een groter beeld...

Vrijdagochtend 28 september (I). In mijn tas brandt al dagen een brief van Zilveren Kruis Achmea, gericht aan buurvrouw De Vries. Zij moet €40,20 betalen vanwege taxivervoer op vrijdag 13 juli en snapt daar niets van. Dat bedrag had ze toch al aan de chauffeur van de taxi betaald, dus hoe zit dat nou? In een onbewaakt ogenblik had ik haar beloofd een en ander uit te zoeken. Na dagen van lamlendigheid en uitstel moest ik nu toch echt eens wat doen. Vandaar dit wat lange stukje. Zal het niet meer zo ver laten komen.

Intermezzo. Omdat we op het punt staan een buitengewoon ingewikkeld terrein te betreden, moet ik u eerst even bijpraten. Anders begrijpt straks niemand er nog iets van. Buurvrouw De Vries is een bekende van de taxibranche. Binnen de stad rijdt ze met het stadmobielbusje van Connexxion, dwars door het land met Valys. Intussen wordt ze meerdere malen per maand ontboden door het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en ook bij het OLVG hoort ze tot de vaste cliëntèle. Het is de bedoeling van de regelmakers dat ze daarvoor de stadsmobiel van Connexxion gebruikt. Dat doet ze niet. Dergelijk busjes zijn namelijk heuse bussen geworden waarin zoveel mogelijk bejaarden worden gestouwd die vervolgens uren door stad worden getourd. De één moet naar hoedjes vouwen in Noord, de volgende naar de haptonoom in West, een derde naar de bingo in de Tranvaalbuurt. De radioloog van de buurvrouw stelt het echter niet op prijs dat ze anderhalf te laat komt. Voor afspraken met de medische stand belt ze nu steevast en tijdig een taxifirma die door Zilveren Kruis Achmea is erkend voor noodzakelijk ziekenvervoer. Da's doorgaans taxi Zeevang. Na aftrek van €85 eigen bijdrage betaalt de verzekering dergelijk vervoer. Tot slot van deze digitale snelcursus "Hoe test ik op mijn oude dag de beschaving?" nog dit: zowel Connexxion als Zilveren Kruis Achmea hanteren de spelregel dat in het uitzonderlijke geval, bijvoorbeeld als het vrijdag de dertiende is, dat het busje het af laat weten, de oudere
1) terstond moet bellen naar een speciaal telefoonnnumer om de wanprestatie te melden,
2) een gewone taxi mag inschakelen en het bonnetje moet bewaren,
3) een brief moet sturen naar een speciaal adres waarin de klacht is verwoord en het gewone taxibonnetje is toegevoegd, waarna de opdrachtgever de kosten vergoedt en zelf verhaalt op de falende instelling.

Vrijdagochtend 28 september
(II). Aan de lijn heb ik de afdeling declaraties van Zilveren Kruis Achmea. Omdat buurvrouw De Vries zelf niet zeker is van de gebeurtenissen op 13 juli (niet meer weet waar ze die dag naar toe is geweest, ook niet meer weet welke taxi haar vervoerd heeft en intussen vermoedt dat ze al contant betaald heeft), vraag ik aan de mevrouw van declaraties of zíj mij dat kan vertellen. Zij heeft immers een rekening van een door haar erkend taxibedrijf ontvangen en wil dat nu verhalen op de buurvrouw. Misschien heeft de mevrouw van declaraties wel gelijk! Je moet overal rekening mee houden. Pas op jongeman, géén inlegkunde bedrijven, heeft professor Van Stegeren mij ooit terecht gewezen, nadat ik een scriptie had ingeleverd die aantoonde dat rechtse media leugens en linkse media waarheden verkondigden.
- "Nee meneer, ik weet niet welk taxibedrijf dat is geweest".
Maar het zal toch niet zo zijn dat iedere erkende zorgverlener rekeningen naar u kan sturen die u klakkeloos doorstuurt naar klanten als ze nog onder de eigen bijdrage vallen?
- "Uiteraard niet maar blijkbaar wel".
U kunt niet achterhalen welk taxibedrijf om welke reden die rekening heeft ingediend?
- "Meneer, dat gaat allemaal elektronisch. Ik kan u niet meer vertellen dan in de brief staat. Wij kunnen dat niet achterhalen; wij hebben er het volste vertrouwen in dat onze zorgverleners correct declareren".
Maar mijn buurvrouw wil dit niet betalen omdat ze het niet snapt. Als u dat niet kunt uitleggen hebben we een probleem.
- "Dat zou jammer zijn want dan moeten we de incasso-afdeling inschakelen".
Kunt u misschien wel een lijst van door u erkende taxibedrijven geven, dan kan ik met de buurvrouw nagaan of het Zeevang was of een ander.
- "Nee meneer. Dat weet ik niet. Dan moet u bellen met de vervoerslijn van Zilveren Kruis Achmea. Ik geef u het nummer".
- "Vervoerslijn Zilveren Kruis Achmea, met Anita".
Weet u waar de rekening van 13 juli betrekking op heeft?
- "Nee, meneer. Dan moet u de afdeling declaraties bellen. Daar komt die brief weg. Ik kan u wel het volgende zeggen. Als uw buurvrouw een gewone taxi heeft gebeld, bijvoorbeeld omdat het te lang duurde dat onze taxi kwam, zónder ons in te lichten, dan kunnen wij dat niet vergoeden, en dat was hier aan de hand, vermoed ik. Bel dus eerst even als het mis gaat en stuur daarna een brief. Ik geef u het telefoonnummer en het adres."

Vrijdagmiddag, 15.50 uur. Ik rij de straat in en zie de buurvrouw met dochter op de rand van het portiek reikhalzend uitzien, maar niet naar mij. Om 16.30 uur is de afspraak voor de bestraling. Ze staan er al vanaf 15.15 want vorige keer reed de taxi weg omdat zij twee minuten te laat waren. Quod licet Iovi non licet bovi. Afgelopen maandag had de buurvrouw taxi Zeevang gebeld met het verzoek om deze vrijdag om 15.30 scherp te arriveren op de hoek Boeroestraat/Makassarstraat. No way. Gewapend met de verse informatie belt de dochter naar de vervoerslijn van Zilveren Kruis Achmea. Geen taxi, geen pas, en altijd wat, zo luidt haar bijdrage aan het gesprek. De klacht wordt opgenomen en de buurvrouw dient met een brief aanspraak te maken op de "coulanceregeling" waarop de buurvrouw begreep dat er reeds een condoleanceregister werd aangelegd. "Ik ben nog niet dood hoor", schreeuwde ze over dochters schouder heen in de hoorn. Om 15.55 belt de dochter ouderwets 7x7 en om 16.02 uur rijdt de Mercedes van TCA voor. Terwijl deze, met medeneming van buurvrouw en haar dochter, spoorslags richting Antoni van Leeuwenhoek vertrekt, arriveert om 16.05 de taxi van Zeevang, ook van een goed merk trouwens. Ik maak een korte babbel met de chauffeur en licht hem in over het vertrek van de buurvrouw per TCA. "Ik kon niet op tijd komen. Ze heeft groot gelijk".

Vrijdagmiddag 18.00 uur. Na geleverde mantelzorg blader ik door Het Parool.

...Het Parool, vrijdag 28 septomber...

Metz de mantelzorger

inleveren

Ik heb de sleutel van het bejaardenwoninkje van wijlen mijn vader ingeleverd. Voor dat ik dat deed, heb ik nog één keer rondgekeken in zijn onttakelde kamer. Die is helemaal gestript tot en met de vloerbedekking. Wat nog van mijn vader restte, waren de drieenzeventig schroefgaatjes met plug in de verschillende muren; voor een lampje hier, een rekje daar, een schilderijtje verderop. Aan de hand van die gaatjes kan ik nu nog zijn kamer reconstrueren. Maar daar gaat straks een fris behangetje overheen en vervaagt die herinnering.
freek voor archeologie

29 september 2007

Morgen


Ian Dyk, ofwel neef Jan, reed vandaag voor Australië de kwalificatiewedstrijden die bepalen op welke positie hij morgen mag starten voor Australië in de A1GP. We spreken over Zandvoort, en dat hoort tegenwoordig thuis in het rijtje Mexico, Shanghai, Sydney, Durban. In de eerste ronde werd hij door een tollende Amerikaan van de baan geduwd (boven in beeld: het retour brengen van de auto op de baan). Daarmee was ook een goede kwalificatie direct van de baan. Ian start morgen als 14e (van de 22) in de sprintrace en als 16e in de lange wedstrijd. Vanaf 14.00 uur op RTL7. U hoeft niet te kijken, dat doe ik wel. Hieronder de beelden achteraf, Ian achter de pits, een beetje opgebeurd door familie overzee. Dat helpt hopelijk tegen knorren over die Amerikaan. En een betere dag morgen.



Metz in Zandvoort

Brede boycot

Om te voorkomen dat we met zijn allen selectief Total gaan boycotten terwijl die andere oliemaatschappijen ook niet willen deugen, start komende maandag de brede boycot.

  • maandag: boycot Total - vanwege de belangen in Birma.
  • dinsdag: boycot Esso - vanwege de milieuramp met de Exxon Valdez.
  • woensdag: boycot BP - vanwege het ontslag van homosexueel personeel.
  • donderdag: boycot Texaco - vanwege discriminatie van zwarte personeelsleden.
  • vrijdag: boycot Q8 - vanwege het bedrog met olievoorraden.
  • zaterdag: boycot Shell - vanwege wandaden in Nigeria.
  • zondag: boycotloze zondag.

De voordelen van de brede boyoct springen in het oog:
  • een klap in het gezicht van alle foute oliehandelaren;
  • goed voor het eigen geweten;
  • toont (dankzij de brede boycotsticker op de achterruit) buren en collega's dat jij wel breed durft te boycotten;
  • altijd een volle tank als je het een beetje goed uitmikt.
Metz in actie

28 september 2007

leve de natuur 10

De ganzen komen weer, ze zijn onderweg, of bivakkeren hier al, want de weiden zijn hier nog grazig. Het is ook weer wat anders dan de Siberische toendra, dus ze komen graag en in grote getale. Boeren hier krijgen een vergoeding van de overheid als een grote vlucht neerstrijkt op hun weiland. Onze agrariërs, die tot voor enkele jaren geleden slechts boterbergen en melkplassen produceerden, zijn nu echte ondernemers geworden en bedenken ganzenarrangementen. Zo kan de stedeling voor een aantal euro's, een boerderij en het aanpalende ganzenweiland bezoeken. Logies en natuurlijk is er ook een echt boerenontbijt verzonnen. Dus jongens en meisjes uit de stad, boek bij een boer voor een dag of twee. Steun de ondernemende landschapbeheerder, die vroeger boer heette en koeien had.
freek voor ondernemers.

einde seizoen

Gisteren heb ik gedaan wat ik jaarlijks eind september doe: ik kijk mijn zakgoot na, dus de goot tussen de twee puntdakjes, die ons huis rijk is. Die goot zit vol met troep, maar ook onder de aanliggende dakpannen is het niet fris. De roekenkolonie die onze dorpsstraat bevolkt weet hier gedurende het seizoen alles naar toe te slepen wat eetbaar is, om dat daar in alle rust te verorberen en ik haal dan de restanten, die de goot doen overlopen en lekkages veroorzaken, er nu weer uit. Naast stof en veren zijn dat veel halfvergane patatzakken, afgekloven drumsticks en onbeperkt spare-ribs. Nu is de goot weer schoon en het seizoen voorbij.
freek voor reinheid en regelmaat.

27 september 2007

Septomber

Vandaag ben ik twee keer uit het tijdlood geslagen. Eerst bij de C1000, waar de specuklazen hoog opgetast klaar lagen voor de verkoop. Daarna door het volgende overheidsbericht op de radio: "De O is in de maand. Het is dus weer tijd voor de griepprik".

Metz in de war

de provincie

Op de radio citeert een spreker de vrouw van de visboer van Urk, die naar aanleiding van het referendum over Europa sprak: 'De wereld komt naar je toe en daar wil je natuurlijk niet aan meewerken.' Teugen dus! Er zijn veel zaken tegen de EU te bedenken, maar dat je de wereld buiten de deur kan houden is een illusie. Deze illusie verkoopt Wilders ook. Hij is het vleesgeworden provincialisme en hij is erger. Hij draait en liegt een beetje om angstgevoelens op te wekken en vijanddenken te stimuleren. Voorbeeldje: In de wijk Kanaleneiland is tijdens de ramadan een hek geplaats dat een sluipweg tussen flats afsluit. Dit alles om de dieverij, die blijkbaar toeneemt tijdens deze periode van bezinning, tegen te gaan. Nu kan je twisten over de zin of onzin van zo'n maatregel, maar Wilders doet dat anders: 'Voorzitter, onze ouderen achter een hek en het schorum los op straat, het moet niet gekker worden'. Dat lastige hekje krijgt plotseling een andere dimensie, doordat Wilders ouderen laat opsluiten.
freek voor slagje anders

Lijntrekker

...Uitzicht linkerraam: oudbouw Makassarstraat...

...Uitzicht rechterraam: nieuwbouw Makassarstraat, hoek Boeroestraat...

Een scheefgezakt zooitje, noemde ik de oudbouw in de Makassarstraat gisteren. Rijp voor de sloop. Ik trek mijn woorden half in; had eerst beter omhoog moeten kijken uit het linkerraam. Uit Jans reactie begrijp ik dat het wellicht renovatie betreft. Mwah, misschien zo gek nog niet.
Maar wanneer het zooitje toch gesloopt wordt, stel ik voor een echte architect voor de nieuwbouw in te huren. In ieder geval niet de lijntrekker die de nieuwbouw aan de even zijde van de Boeroestraat heeft mogen tekenen (onderste foto).

Metz in de buurt

26 september 2007

Onrust in de Makassarstraat

...Makassarstraat...

Sinds enkele weken is de intussen welbekende firma Onrust bezig met een nieuwe klus: het dichttimmeren van de woningen waar ik op uitkijk. Blijkbaar heeft de overheid besloten dit blok te slopen. Mantelzorger Wally, hij woont uiterst rechts op de foto, is er niet rouwig om. Hij krijgt een grotere woning aangeboden plus handgeld voor nieuwe gordijnen. Ook van mij mogen deze woningen tegen de vlakte: het is een scheefgezakt zooitje. Mijn grootste zorg betreft de datum waarop de firma Onrust klaar denkt te zijn met de sloop. Van het stadsdeel heb ik daar geen informatie over ontvangen maar gelukkig is er dan nog de website van de overheid. Na anderhalf uur grasduinen tussen alle bewonersbrieven die vanaf mei 2005 verstuurd zijn, alle kennisgevingen, nieuwsbrieven, recente sloopvergunningen en persberichten waar het woord Makassarstraat in voorkomt, ben ik niets wijzer geworden.
Nou vooruit, klein beetje wijzer dan, want na lezing van de webpagina 'wat gebeurt er in Zeeburg' weet ik nu dat de bestuurders van mijn buurt als ware magistraten zijn geportretteerd en dat ik deze schilderijen en foto's in het stadsdeelkantoor kan bewonderen; dat ik verzocht word op 27 september mee te praten op de Dag van de Dialoog; dat ik een ballonvaart kan winnen als ik frisse lucht verzin en dat de eerste politieke avond 'een succes was'. Allemaal prachtig en krachtig natuurlijk, met mooie doorkijkjes naar de ideale samenleving waar wij aan de hand van zieners naar toe worden geleid, maar uitleggen wát er wannéér gesloopt wordt, ho maar. Ik vraag het wel aan Wally. En aan de Surinaamse kanarieman die tussen de houten schotten woont en mij bij elke verkiezing op het CDA wil laten stemmen.

Metz in de buurt

Windscherm

...Het Parool, dinsdag 25 september...

De tijden veranderen, sprak de grijze man. Een brommer met een windscherm, dat was wel het laatste wat je wilde. Toen.
Toen zat op de brommer achter het windscherm een boer. Op zijn hoofd rustte een pothelm en met zijn dikke lippen klemde hij een gematteerde sigarenpeuk uit. Die brommer was trouwens een Sparta.

Metz leest de krant

stapelen 6

Vorige week nog even lekker gestapeld. De weg omhoog vordert, nadert zijn bestemming en is bijna klaar voor gebruik. Het is de bedoeling dat vrachtauto's met puin onze weg oprijden en dan hun lading storten in ons puindepot. Jammer genoeg was de eerste vrachtwagen te vroeg, miste onze weg en heeft toen de puinlading gestort bij de ingang van de eco-kathedraal. Daar ligt het nu lelijk in de weg. We hebben nog tot het jaar drieduizend de tijd om de stenen weg te werken. Dat zal dus wel lukken.
freek voor http://www.ecokathedraal.nl/

25 september 2007

Oui

Even oefenen: het is Ploumen geworden en dat spreek je uit met de oe van Rouvoet. Oui, flapte Pronk er uit toen hij verloren had. Yes, riep Bos daarop. Met dat referendum komt de PvdA er dus ook wel uit.

Metz van de partij

houden van

K. en ik liepen door het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen. We werden verpletterd door het 'schuldige landschap' en de geschiedenis. Op een herdenkingsmuur las ik dat Leo Polak was geboren in Steenwijk en hier doodgemaakt. Hij was een vrijdenker en hield in Nederland causerieën voor de radio. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar ik moest opeens van hem houden. Dat heb ik gedaan, met tranen in mijn ogen.
freek

24 september 2007

Berlijn

We waren in Berlijn en ik dacht aan Hans en Jelle. Hans leerde ik kennen toen hij al oud en op was. Hij vertelde toch nog mooie verhalen over Berlijn in de 'Roaring Twenties'. Hij was danser en acteur in de tijd van 'Cabaret' en 'Berlin Alexanderplatz'. Had de pech dat hij links, homo en jood was en verkaste in de jaren dertig naar Nederland. Om geruisloos door het leven te gaan werd Baruch veranderd in Berk. Hij leerde op zijn onderduikadressen jassen keren voor ouderen en speelde poppenkast voor kinderen. Hij stierf in een Hilversums ziekenhuis met een hart vol heimwee naar zijn warme joodse jeugd in Frankfurt a/d Oder.
Jelle was een boerenzoon uit Friesland, woonde vanaf de weg nog tweehonderd meter het weiland in en leerde net als ik voor onderwijzer. Ging ook naar Amsterdam, niet om te onderwijzen, maar om de Theaterschool te volgen. Ik zag hem wel 's lopen in een lange zwierige jas. Danste en zong in musicals en verhuisde in de jaren zeventig naar Berlijn. Daar stierf hij in de eerste golf van aidsdoden, naar men mij vertelde. Ik dacht aan Jelle en Hans en gedacht hen.
freek

22 september 2007

Slappe hap

...De Pers, vrijdag 21 september...

Helaas, ook Geert Wilders heeft geen ruggegraat. Kijk de slapjanus hier heulend een prijs in ontvangst nemen van Seloua Ouladhaddou van de Nationale Jeugdraad. Handjes schudden bovendien, de NSB-er. Terwijl hij toch wéét dat er een springstoflading in die glimbeker kan zitten. De dag ervoor hing hij nog de kordate meneer uit in de Tweede Kamer: "Mevrouw de voorzitter, de islamieten zien ons als zwijnen en apen. Ze zijn uit op de vernietiging van alle andersdenkenden".

Metz leest de krant

21 september 2007

Antwoord en vraag

...Het Parool, voorpagina, vrijdag 21 september...


...Het Parool, voorpagina, vrijdag 21 september...

Metz leest de krant

Den Haag

...Den Haag volgens Bleau, 1652...

Den Haag is een bijzondere stad. Terwijl op landkaarten en stadsplattegronden het noorden boven is, meestal precies, soms ongeveer, is bij de plattegrond van Den Haag het westen boven (niet precies overigens, maar wel ongeveer). Bleau zette in 1652 de toon, het Shell-stratenboek en de borden van de NS doen het nog steeds. Ze leggen de kustlijn evenwijdig langs de bovenrand.
Ik geef toe: er zijn belangrijker zaken om je druk over te maken, maar het lukt me niet dat verdraaide Den Haag uit mijn hoofd te zetten. Vooral omdat er geen reden voor is. Dat randje zee bovenaan had toch net zo makkelijk links op de kaart gekund? De plattegronden van Vlissingen en Den Helder zijn gewoon noordwaarts georiënteerd. Zelfs op de kaarten van Sydney en Brisbane is het westen links.
Waarom moet het bij Den Haag anders?
Omdat het Den Haag is. En ach, soms ben je er trots op een Hagenees te zijn.

Metz in Den Haag

20 september 2007

Snelle wijk


Hoe ontdek je in een probleemwijk een snelle wijk? Door een gat in de grond te graven. Daar, een half metertje diep, ligt glasvezel. Met steun van de overheid word ik, omdat ik woon in een probleemwijk, verleid tot het uitgeven van om te beginnen 34,95 euro per maand voor bellen, tv kijken en webloggen. Kost me tot nu toe opgeteld 28 euro per maand maar omdat ik statistisch gesproken armlastig ben, is het volgens de overheid beter dat ik meer ga uitgeven.



De schuldhulpverlening is intusen aanbesteed aan een consortium. Nog ruim drie maanden werken de ervaren schuldhulpverleners door. Daarna is het consortium aan zet. Moet een glasvezelsnelle wisseling van beroepskrachten worden. Ben benieuwd.

Metz in de buurt

18 september 2007

leve de natuur 9

Het platteland is het land voor de herfst. Nergens striemt, buldert en jaagt het meer als hier. De lucht bij ons neemt 70% van het zicht voor zijn rekening en juist die lucht is roerig in dit jaargetijde. Het mooie van de herfst is de verrassing van een rustige herfstdag ertussendoor. Dan geurt de aarde naar verrotting in de schrale lage zon, die slagschaduwen van meters maakt. We maken op zo'n dag de tuin winterklaar. Dor gewas gaat op de composthoop en dahliaknollen, in kranten gewikkeld, naar de kelderkast. Maar zo ver is het nu nog niet dus ik ga er een weekje tussenuit. Naar de stad.
freek voor stedentripjes

17 september 2007

Honda Osira

...Het Parool, 17 september...

Het buurthuis in de Indische Buurt van Amsterdam, de peuterspeelzaal, het jongerenwerk, het maatschappelijk werk en de ouderenclub, ze zijn nu allemaal aanbesteed. Ik woon nu eenmaal in een state-of-the-art-buurt als het gaat om marktoriëntatie. Civic heet de organisatie die voortaan voor de binding in de buurt gaat zorgen. Nooit van gehoord maar dat klopt. Civic is namelijk nieuw. Het is een consortium. En in dat consortium zitten de B&A-groep, Partou en Click F1. Een consortium van een afkorting, een groep, een Frans woord, een Engelse term en een code; als dat geen prachtwijk wordt! Het is wel even wennen hoor, zo'n consortium met een Hondanaam.
Was jaren geleden het aanbod-gestuurd werken overboord gegooid, nu moet ook het vraag-gestuurde welzijnswerk eraan geloven. Zelf doen, luidt de boodschap van stadsdeel Zeeburg. Dat is vernieuwend en scheelt ook in de kosten. Komt door de "innovatieve aanpak, goed uitgewerkte producten, nieuwe methodes en een helder systeem van verantwoording" van het consortium. Dat was vroeger dus niet zo, denk ik dan. Toen was het zo'n lullige stichting: almaar kommer en kwel met oude wijn in nieuwe zakken, slecht uitgewerkte producten, ouderwetse methodes en een troebel systeem van verantwoording.
Het vangnet blijft, wordt zelfs hoofdzaak, dus de honderd mensen die hun baan gaan verliezen kunnen in de zorgsector solliciteren. Het Parool was zo attent direct onder het artikel een advertentie te plaatsen waar ze terecht kunnen.

sterdam

...Het Parool, 17 september...

Fameous, als ik dat terloops zie, lees ik altijd sterdam. Vooral wanneer de letters deels rood gekleurd zijn en deels zwart. Terecht dus dat Egbert de Wolf van de directie Communicatie van de gemeente Amsterdam, Fame maant om dit T-shirt uit de handel te nemen. Onmiddellijk, want anders...
Ik neem aan dat de Nierstichting ook wordt gemaand?

...de Volkskrant, 17 september...

Metz leest de krant

Peilleiders

Verdonk naar 27, nee 18, of toch 35, maar straks mét Wilders zeker op 28 zetels, dat brengt de VVD onder de 20 - 16, 17 denken we - en als Pronk... dan SP terug naar 15.
Eén zekerheid rest de Binnenhofwatchers: de enige partij die belang heeft bij de peilingen is de partij van de peilers.

Metz luistert radio

16 september 2007

Friet roken

Gezeten op het terras van biercafé Croone op de markt van het schone Oudenaarde, heb ik me ervan laten overtuigen dat het voor iedereen beter is, dat Nederland en Vlaanderen samen gaan.
Hoe kwam dat?
Bladerend in de menukaart stuitte ik op de volgende tekst: "Al onze gerechten worden geserveerd met brood en sla. De wet op het rookverbod in de horeca laat ons niet meer toe aardappelgerechten, dus ook frieten, te serveren. Omdat wij de keuze laten aan de klanten of zij al dan niet willen dat er gerookt wordt. Wij vragen hiervoor begrip".
- Ober!
"Ja meneer".
- Kunt u mij uitleggen waarom u geen friet serveert?
"Jawel meneer. In de Belgische wet staat dat er in horeca niet meer gerookt mag worden. Maar omdat ook in de wet staat dat horeca gekenmerkt wordt door het serveren van aardappelgerechten, zoals frieten, serveren wij brood bij het eten en vallen dus niet onder de wet."
Zo snel mogelijk samen voegen dus. Eén voorbehoud: we nemen de Belgische wetten over.

Metz in België

toneel

Evenknie van Rita en misschien wel beter. Wiegel op het toneel is echt genieten. Wellicht iets te vet aangezet, maar toch. Dat postuur, die markante kop met dat prachtige sluike witte Head en Shoulders-haar, die vorsende blik de zaal in, die bedachtzame hand naar de bril, de afgewogen pauzes tussen de zinnen, het toewerken naar een apotheose. Alles klopte. Het was alleen jammer dat hij zo weinig applaus kreeg. Schande!
freek voor schone kunsten.

15 september 2007

verdwijnen

Gisteren is het huis van mijn vader leeggehaald. Dat wil zeggen dat de laatste spullen voor 'Piet koop alles' zijn verzameld. De werkplaats van mijn vader was al eerder ontmanteld en verkocht, de spullen met (emotionele) waarde zijn al door zijn kinderen verdeeld en over twee maanden verstrooit een medewerker van het crematorium de as. Ik ben nog steeds een beetje onder de indruk van zijn verdwijntruuk.
freek voor weemoed.

lovely Rita

Rita voor de televisie is altijd een feest voor de toneelliefhebber. Welke glimlach wordt het vandaag? De schalkse, de ironische, of misschien wel de wulpse. Welke toon ontsnapt aan haar lippen? De zelfverzekerde, de verbaasde, de verongelijkte. Welke opmaak heeft ze vandaag gekozen? De glamourlook, met lippenstift, ogenschaduw en een blosje op de wangen, of toch de sobere, gedegen uitstraling. Rita, verras ons! Slechts één puntje van kritiek: Rita, begin niet elke antwoordzin met ' Nou ja, ...' . Dat maakt dat je performance teveel op een verongelijkt kind gaat lijken. Maar verder: klasse, die voorstelling.
freek voor schone kunsten.

14 september 2007

vernieuwing

De Wilkeson Quartro Huppeldepup, de Gilette Fusion Enzovoort; kent u die prachtproducten gebaseerd op technologisch vernuft en een nietsontziende drang tot verbetering? En dan die reclame: mooie mannen die met een machtige haal in een sneeuwlandschap een messcherpe brede baan trekken, waaronder een spiegelgladde bronzen huid zichtbaar wordt. En dan dat orgastisch voelen aan de kin. Mijn vader noemde dit instrument krabbertje. Dat doet het namelijk.
freek voor scheren

13 september 2007

bol blazen 2

Nog eens een CdK (zie bol blazen 1). Diep in de vorige eeuw (1983) sprak ik de koningin toe. In een gevolg van pettemansen en struishoedjes zat ze in onze kleine raadszaal en wachtte af. Omdat de burgemeester het af liet weten, 'ik zit onvoldoende in de materie', werd van mij een inleiding verwacht over monumentenzorg in kleine gemeentes. Ik had er danig op gezweet, op die tekst, en weet nog de eerste zin: 'Kleine gemeentes zien monumenten niet staan en beleid niet zitten'. Zelf verzonnen of gejat, dat weet ik niet meer. Na de speech, volgde volgens het protocol een kleine gedachtenwisseling over het gebodene.
Ik citeer nu de rubriek Geknipt voor u uit het weekblad Vrij Nederland, die het bericht geknipt had uit de Gooi en Eemlander:
De koningin had zelf een vraag in petto over het beleid rondom de woonschepen. Waarop de wethouder simpel opmerkte dat 'dat beleid op z'n gat lag'. Ook de aanwezige Commissaris der Koningin mr. Van Dijke moest toegeven dat de ruimte ontbrak voor het gestalte geven aan dat beleid.
Dat was dus even bol blazen.
freek voor royalty

12 september 2007

Buurttafelmanieren


...Sumatraplantsoen, Amsterdam Oost...

De overheid heeft het beste met de burgers voor, zeker als ze in een probleemwijk wonen, en ziet ze graag met elkaar praten. Dat is goed voor de sociale cohesie. Meer ontmoeting, gedeelde waarden, maatjes voor elkaar; hoe meer van dat al, hoe beter het met de sociale cohesie gaat. Dat véél sociale cohesie per definitie leidt tot een buitengemeen onaangenaam woonklimaat in een wijk, laat ik nu maar even buiten beschouwing. Komt een andere keer aan de orde. Houdt u tegoed. Nu neem ik u even mee in een flash back. In 1990 werd ik als lokaal bestuurder aangesproken door bewoners en winkeliers aan de Kramatweg, vlak achter het Sumatraplantsoen. Zij klaagden steen en been over brutale jongeren. Die hadden een picknicktafel, eerder door de gemeente geplaatst in het plantsoen pal voor de woningen, tot hun stamkroeg verheven. Elke avond en nacht produceerden zij daar lawaai en afval in grote hoeveelheden. Tsja. Dat ding moest natuurlijk weg, op zijn minst een eind opschuiven en aldus geschiedde. Welke domoor dekt dan ook de tafel voor hangjongeren pal onder het slaapkamerraam van eerzame burgers?
Zeventien jaar later volg ik met open mond de gang van zaken op het Sumatraplantsoen zelf. Vlak voor de woningen boven een school, heeft het stadsdeel namelijk een picknicktafel neergezet. Leuk voor de mensen. Vooral de jonge mensen vinden het wel fijn: tot diep in de nacht muziek luisteren natuurlijk, troep maken en met luide stem slap ouwehoeren; allemaal zoals het hoort. "Wat zou moeten zorgen voor vooruitgang, zorgt ervoor dat ik plots het gevoel heb gekregen in een achterstandswijk te wonen", schrijft een mevrouw die boven de tafel woont. Toch heeft deze picknicktafel betere overlevingskansen dan zijn voorganger want dit is een tafel met een politieke missie: de buurttafel. Om elkaar te leren kennen.

Metz in de buurt

stapelen 5

Het is nog vroeg en ik ben bijna alleen in de eco-kathedraal, op twee ruziemakende eksters, een paar fladderende houtduiven en een buizerd, die even boven mij hangt en en dan weer wegzweeft, na. Er bloeien nog wat verlate Teunisbloemen, maar verder laat de natuur het wat bloei betreft nagenoeg afweten. Eind jaren zestig reed ik dagelijk met de bus langs het opgespoten land van de Bijmermeerpolder: de toekomstige plek voor het nieuwe wonen in Amsterdam. De eerste pioniers waren Teunisbloemen, het zag er geel van. Maar zie, daar kom Siebe, even later Johan en dan Frouk. Ik ga door met puinruimen.
freek voor http://www.ecokathedraal.nl/

11 september 2007

de landbouwer en de jonker

Enige tijd geleden stond in het prachtblad voor deze provincie een aardig verslag van een rechtzaak. Jonkheer A had ruzie met landbouwer B, ze zaten elkaar achterna en hebben elkaar op de bek geslagen. De hele affaire ging om het gebruik van een sloot. De rechter gaf in wijsheid beide een geldboete. Zowel jonkheer als boer wonen op schootsafstand van mij, zonder dat ik ze ken, maar mijn onvoorwaardelijke sympathie gaat uit naar de agrariër. Hij heeft het toch maar geflikt: opstaan tegen je meerdere. Het geslacht van de jonkheer is sinds tijden en vele verervingen eigenaar van vele hectares hier en kan moeiteloos toestemming krijgen van de gemeente om op een stuk weiland een witte-schimmel-cottagestyle-vakantie-dorp te ontwikkelen, dat hij dan landgoed gaat noemen om zijn titel te gelde te maken. We hebben er een nieuw dorp bij ,sprak onze burgemeester bij de opening, om vervolgens de volgende dag een dakkapel van een gewone sterveling af te keuren wegens strijd met het bestemmingsplan. Zo'n recalcitrante boer maakt veel goed.
freek voor adeldom

10 september 2007

bol blazen 1

Ik heb een gloeiende pest aan zich bol blazende autoriteiten. Ze zijn er in maten en soorten, hoog en laag, maar bevinden zich voornamelijk in de middenlaag van bestuurlijk Nederland. Het zijn de jongens en meisjes die door vlijt, partijtrouw en boerenslimheid een baantje in de schoot geworpen krijgen als burgemeester ener kleine gemeente of anderszins. Soms schiet één door naar de functie van Europees Commissaris en blijft met een precieus mondje niks zeggen, maar de meesten komen toch niet verder dan die zompige bestuurlijke middenlaag. Hoewel ik uit een middenstandsgezin kom en gewend ben de pet af te nemen voor hen die boven mij zijn gesteld, omdat je anders een klant kwijtraakt, sla ik tegenwoordig op tilt als ik gewichtige onzin hoor of souverein gedrag meen te bespeuren van één of andere hotemetoot. Ik weet nog de aanleiding van deze allergie. In de tijd dat ik zelf nog een bestuurlijk partijtje meeblies als wethouder van een kleine gemeente in de Randstad, kwam de Commissaris der Koningin (verder CdK genoemd) op bezoek. Hij wilde zich laten informeren over nieuwbouwplannen, rioleringswerkzaamheden en nog wat openbare werken. Ik reed met hem de gemeente rond in zijn dienstauto. De CdK luisterde achter in de kussens geduldig naar mijn uitputtende uiteenzetting. Toen zei hij plotseling;' mijnheer freek, ik heb gehoord van mijn vrouw dat Martine Bijl hier woont'. Stapvoets zijn we toen langs het huis van deze kunstenares gereden. De CdK veerde helemaal op.
freek voor anarchie.

09 september 2007

Echte parels


Zonder te verhuizen heb ik toch in verschillende wijken gewoond: een arbeiderswijk, een achterbuurt, een probleemcumulatiegebied, een oude wijk, een achterstandswijk, een zwarte wijk, een GSB-gebied, een kansenzone, een D2-wijk, en nu woon ik in dan in een probleemwijk. Niet voor lang want van hogerhand is besloten dat ik binnenkort in een prachtwijk woon. Of was het een krachtwijk?
Om de toekomst wat dichterbij te halen, geven ze parels aan de wijk. En ook pareltjes. Ik woon nu in een echte parelwijk. Links woont Snuf en rechts woont Snuitje.

Metz in de buurt

openbare ruimte

Buurman caféhouder heeft een specifieke opvatting over de publieke ruimte. Namelijk, dat die van hem is. Zag hij eerder de straat als zijn kroeg (zie platteland genoegens), nu is de straat zijn prikbord geworden. Op de bomen in de straat, laat hij aan iedereen weten dat een familielid vijftig jaar is geworden. Ook de TNT postbus is volgeplakt. Ik ken de afloop: kinderen trekken de affiches los, het papier verweekt in waterplassen of de gemeente veegt ze een tijdje later op.
freek voor zuurbrand.

08 september 2007

IJsbrand

"IJsbrand is directeur van een"....klik.

Metz luistert even geen radio

07 september 2007

Te veel (2)

Wat vooraf ging: waarom graaien grote jongens zoveel mogelijk geld bijeen?
Antwoord 2: omdat het jongetjes zijn.
Hebzucht is een menselijke ondeugd maar het competitieve graaien is voorbehouden aan jongens. Preciezer gezegd: aan jongetjes. Jan Timmer, ooit president-directeur van Philips, legde het op maandag 3 september helder uit aan de verslaggever van Netwerk: "Ze letten vooral op hun plek op het lijstje". Was een mooi item van Netwerk. Timmer, Van Lede (ex-AKZO) en Vuursteen (ex-Heineken) veegden vanuit hun aanleunvilla's de vloer aan met hun graaiende opvolgers. Met 'het lijstje' bedoelde Timmer de eredivisie van veelverdieners. Wie heeft het meest?
De Stelling van Timmer (wat kan-ie trouwens mooi streng kijken) is in de jaren zestig als hypothese wetenschappelijk onderzocht en vervolgens geverifieerd door Amerikaanse sociaal psychologen onder... jongetjes.
Hoe ging dat onderzoek?
Heel veel jongetjes (en controlegroepen van meisjes maar dan met poppen) kregen dezelfde keuze voorgelegd:
a) jij krijgt vijf Dinky Toys en het jongetje in de kamer naast je vier, of:
b) jij krijgt zeven Dinky Toys en het jongetje in de kamer naast je acht.
Wat blijkt? Jongetjes kiezen voor de vijf Dinky Toys. De plek op het lijstje is bepalend. De meisjes waren slimmer en kozen voor zeven poppen.
De moraal van het verhaal? Grootverdieners zijn gewoon jongetjes. Ze willen altijd méér en dat leidt tot een ongelimiteerde salariswedloop. Ze kunnen niet anders.

Metz leest oude studieboeken

geheugen

Dat stukje van Metz: 'Dode tenor', daar was geen woord van gelogen, maar ik was het vergeten. Toen ik het las wist ik het weer. Tijd geleden beschreef ik in een boekje een andere gebeurtenis tijdens die reis van Metz, mij en anderen. Metz schreef mij daarop, dat de gebeurtenis hem bijstond, maar de beschreven details weg waren. Hier volgen ze nog een keer:
Die nacht in Kansas City waar ik diep in de nacht met een uitgewoonde delegatie van het stadsbestuur van die grote stad in een kroeg belandde, waarin een dikke zwarte vrouw met -bizar detail- haar linkerbeen tot halverwege de dij in het witte gips, een blues zong. Hartverscheurend, intiem en troostrijk. Ik kon me niet beheersen en struikelde na afloop het kleine podium op en bedankte haar met een omhelzing. Ze kuste me vet terug op de wang en lachte met een orgelklank'.
Mij is dat haarscherp bijgebleven.
freek voor sweet memories

op de maag

Wilders ligt zwaar op mijn maag. Glorieus op t.v. en internet. Kruimeldieven proberen van alles, maar met mate, want voorzichtig. Niks helpt. Niemand onzenuwt de botte redeneertrant van de praalhans. Het semi-vilein van Groenlinks, de aanzet tot een intellectueel discours van D'66, de rommelige redeneertrant van de SP, het dedaine toontje van de PvdA, de ethische invalshoek van de zware christenen, alles was een opstapje voor Wilders om extra gas te kunnen geven.
Wie weet wat!
freek voor de pest in

06 september 2007

Dode tenor

Het doodsbericht van Luciano Pavarotti bracht bij mij een klein doch heftig schokje te weeg. Ik heb niets met opera, dat is het dus niet. Het is dat etentje in een drijvend restaurant voor de kust van San Diego, najaar 1993. Door omstandigheden gedreven stapten Freek en ik dit sjieke restaurant binnen, vergezeld door onderwijsmensen uit Amsterdam en Californië. Wij zetten ons neer aan de enige tafel waar je mocht roken, een zwakte waar ik in die tijd nog zeer van genoot. Kort nadat ik de brand had gestoken in een sigaret en de walmen het restaurant in blies, beende er een nerveuze ober op me af. Stop! gebood hij me en wees alles verklarend naar de kuchende man aan de tafel naast ons. Een forse man, gekleed in een bontjas, omgeven door een entourage van tien, twaalf bedienden, wierp me een dodelijke blik toe - of heb ik dat laatste er achteraf bij verzonnen?

Metz gaat niet naar de opera

Te veel (1)

...AD, 5 septemberr...

De grote jongens verdienen te veel. Te veel om nog uit te kunnen geven. Met hoeveel boten kan een mens het water op? In hoeveel huizen kun je hoeveel bedden beslapen? En vooral: hoeveel drop kun je op?
Om alles te kunnen doen wat je wilt, heb je veel geld nodig, akkoord, maar het houdt ergens op. Toch willen mensen méér. En nóg meer. Als ze de kans hebben meer te vergaren zullen ze het niet laten. Vandaar dat spitsen van Real Madrid en directeuren van grote bedrijven hun salaris keer tien invullen wanneer ze daartoe de ruimte krijgen.
Waarom doen ze dat?
Antwoord 1 wordt gegeven door de graaisector zelf. De markt, luidt het antwoord. Wanneer Nederlandse bedrijven niet meedoen met de torenhoge salarissen, haken de eigen toppers af. Dan vlucht ons talent naar het buitenland waar ze niet zo knieperig zijn. Maar hoe komt het dan dat vier van de vijf topgraaiers van Nederlandse bedrijven buitenlanders zijn? Betalen ze daar soms minder?

Metz leest de krant

05 september 2007

Professor

Het was een mooie confrontatie gisteravond, tussen Bas Haring, filosoof, en Henk Spaan, voetbalvader en voetbalschrijver, en alleen al daarom alle lof voor Jeroen Pauw en Paul Witteman. Haring vroeg zich wezenlijke zaken af. Daar is hij filosoof voor. Zo trok hij Balkenendes aanklacht tegen de middelmatigheid in twijfel. Spaan vond het al snel flauwekul, daar is hij Spaan voor, en verzon quotes van Haring om ze - oude debattingtruc - aan te vallen. Pauw en Witteman schuifelden onrustig heen en weer op hun stoel. Toen Haring interessante vragen ging stellen, groepeerden Pauw, Witteman en Spaan zich en vielen terug op de taal van de voetbaltribune. "Professor Haring, wat vindt u daar van?".
"Dat heeft nog nooit iemand tegen me gezegd", zei Bas Haring en keek wat verbaasd op naar Witteman.
Haring was er om een boek van zichzelf te promoten. Een boek vol moeilijke vragen. Ook Spaan was er om een eigen boek te promoten. Een boek vol makkelijke antwoorden.

Metz kijkt televisie

Zesje

Kabinet Balkenende I..........3
Kabinet Balkenende II......... 5
Kabinet Balkenende III.........5+
Kabinet Balkenende IV........ 6-

Metz geeft cijfers

leve de natuur 8

Het druilt op het platteland: grijze, onbeweeglijke lucht, bomen vuil groen met nog geen herfstkleuren. Geen mens te zien, behalve een enkele late zeiler in een treurig regenpak. Dit is niks, de herfst moet komen met wind en echte guurheid. Dit is dood tij. Weg er mee! Op naar de herfst of terug naar de stad.
freek voor actie

04 september 2007

stapelen 4

De eco-kathedraal staat dan weer in het licht van felle opklaringen om even later de kleur aan te nemen van een loodgrijze lucht, waaruit een bui spoelt. We werken gestaag door, Siebe en ik, aan de weg omhoog. Siebe is meer een werker dan een prater, dus mijn gedachten nemen ook een vrije vlucht. Johan is er niet, die moet waken, zegt Siebe, bij zijn schoonmoeder. We leven in de jaar van de 'vallende ouders'. Gerrit komt en heeft een probleem met een losliggende trottoirband, verderop in de kathedraal. We gaan hem helpen. Gerrit heeft achter in de kathedraal op een slimme plek een hoopje brekerzand verstopt. Dat is zand wat niet gerold heeft, maar door een machine uit brokken steen is gebroken zodat alle scherpe kanten er nog aanzitten. Uit Zweeds graniet, zegt Gerrit. We maken een bedje van brekerzand voor de trottoirband. Daar valt ie dan dood op, zegt Gerrit, en ligt voor eeuwigheid.
Daar doen we het voor: voor de eeuwigheid. En Johan komt toch nog een uurtje stapelen. Het kon wel even.
freek voor www.ecokathedraal.nl/

03 september 2007

Lege onderkant (2) - Vishandel


...Funen, Cruquiusweg in Amsterdam-Oost...

Ja, dat zou leuk zijn: een viswinkel, een kapsalon en een traiteur, maar in de praktijk staat het al ruim een jaar allemaal leeg.

Metz in de stad

platteland genoegens

De kermis in ons dorp ging zaterdag de laatste dag in en dat hebben we geweten. Buurman caféhouder installeerde de tap buiten, maakte een klein podium in onze smalle dorpsstraat, zette er enorme speakers op en liet een overspannen jongen zijn gang gaan met het aan elkaar lullen van platen. Deze jongeman gebruikte de gevels van het straatje handig als klankkast en vanaf dat moment konden mijn vrouw en ik geen woord meer met elkaar wisselen. Naar bed gaan was er ook niet bij want de tandpastabeker op het glazen planchet boven de wastafel rinkelde vrolijk met de muziek mee. Omdat buurman-caféhouder zijn kroeg dus naar buiten had verplaatst, dachten zijn bezoekers dat mijn gevel een pisbak was. Toen om kwart voor twee (buurman had vergunning tot twaalf uur) de muziek eindigde en we die avond vier keer een lied over Maxima hadden gehoord met daarin de onsterfelijke strofe: 'Maxima is net als boerenkool, daar moet de vorst overheen', gingen we slapen. Een beetje onrustig, dat wel.

02 september 2007

Lege onderkant (1) - Loswal

...de Loswal, Zeeburgerdijk in Amsterdam-Oost...

Nieuwe gebouwen in Amsterdam hebben een lege onderkant. Op gezag van politici, projectontwikkelaars en corporaties wordt steeds vaker de begane grond vrij gehouden voor winkels. Viswinkels, boetiekjes, bakkers, boekwinkels, o wat zou de Zeeburgerdijk er levendig uitzien wanneer de virtuele wereld een relatie zou hebben met de alledaagse werkelijkheid.

Metz in de stad

01 september 2007

Verdeeldheid

De werkgever en de werknemer in mij slagen er niet in tot een eenduidig standpunt over de ontslagvergoeding te komen. De werknemer, lid van de PvdA en fervent tegenstander van graaien en marktwerking, vindt dat je werkgevers niet kan vertrouwen. Voor je het weet zit iedereen weer 24 uur per etmaal op stukloon. De postsector, met Sandd en Select Mail voorop, laat zien dat de beschaving zo maar honderd jaar achteruit wordt geworpen als de geldwolven de ruimte krijgen.
Zo, dat is eruit.
Maar de werkgever in mij snapt niet dat een arbeidscontract voor onbepaalde tijd wél zonder opgave van reden kan worden opgezegd door de werknemer, maar niet door de werkgever. Raar contract. Bijzonder is ook dat die contracten suggereren dat er twee gelijkwaardige partijen zijn (diensten worden geruild voor geld), terwijl iedereen weet dat op de achtergrond de wet stiekem zegt dat het eigenlijk een eenzijdig contract is.

Metz in twijfel