11 juli 2006

Oproep om mee te doen met het Grote Vakantie Onderzoek - caravanrijders hebben een snor

Het in groten getale in dezelfde periode duizend kilometer over de Europese snelweg rijden, biedt kansen aan de wetenschap. Wanneer iedereen die urenlange tocht nu eens gebruikt om gericht waar te te nemen en de resultaten hiervan te noteren, kunnen we na de Grote Vakantie wetenschappelijk verantwoord vaststellen dat caravanrijders vaker een snor hebben dan niet-caravanrijders. Want dat is de hypothese van dit jaar: mannen die achter hun auto een caravan (of bakkie, klapkar, vouwwagen, zo'n ingeklapt zweefvliegtuig dan wel een boot) hebben hangen, dragen vaker een snor (en/of baard, liploze baard, pratende kut, sikje dan wel koteletten) dan mannen die niks achter hun auto hebben hangen.

Waarom deze hypothese? Omdat het vorig jaar op de autoroute du soleil opviel dat snor en caravan goed samen gaan. Dan wil je weten of zo'n losse waarneming ook wetenschappelijk kan worden onderbouwd. En omdat het logisch zou zijn. Als mannen vinden dat hun hoofd er op vooruitgaat met aanhangsels, dan vinden ze misschien ook wel dat hun auto een aanhangsel verdient.

De opgave is simpel. Turf bij alle auto's waar je korte tijd naast rijdt (als je inhaalt of ingehaald wordt dus) of er een snor achter het stuur zit én of er een caravan achter de auto hangt. Een formulier met vijf kolommen is in de maak en zal eerdaags worden geplaatst op deze weblog. Nu wordt alvast ieders medewerking gevraagd: DOE MEE. Het gaat om de wetenschap! Stuur deze oproep door naar gans je vriendenkring want dat vergroot de kans op sluitende bewijsvoering. Elke deelnemer staat namelijk voor 1200 waarnemingen (1000 km heen en idem terug, 60 waarnemingen per uur bij 100 km/uur gemiddeld). Wanneer 20 mensen zich aanmelden als participerend observator hebben we straks 24.000 waarnemingen. Me dunkt dat er dan een verstandig oordeel kan worden geveld over de relatie tussen de snor en de caravan.


Metz de wetenschapper

Geen opmerkingen: