16 februari 2008

zakboekje

Voor mij ligt het zakboekje voor de soldaat. Het is afgegegeven 'den 14 Mei 1873'. Het behoorde aan de overgrootvader van mijn vrouw, die als voornaam Eliza droeg, naar een profeet van het zwaardere soort, maar hij was, volgens het boekje, dan ook 'gereformeerd'. Hij diende ruim een jaar als 'loteling' bij het Derde Regiment Vesting-Artillerie in zijn woonplaats Kampen. Aan hem werden uitrustingsstukken ter hand gesteld voor een totaal bedrag van
f 33,34, waaronder een kapotjas van f 1,61 en een linnen Poetszak van f 0,01. Omdat hem voor de eerste uitrusting f 20,00 toekwam, begon deze soldaat met een schuld van f 13,34 Deze schuld liep hij in zijn diensttijd in, doordat een afbetaling op zijn soldij werd ingehouden. De soldij bedroeg f 0,11 per dag zoals keurig per kwartaal werd geadministreerd.

Voor dit geld komen onze jongens in Uruzgan de brits niet uit, maar hier moet bij worden aangetekend dat bij overgrootvader de bladzij in zijn zakboekje met de kop 'Gedane veldtogten, wonden en uitstekende daden', leeg is. Een hinderlaag van de Taliban opruimen is dan toch wat anders dan sabelpoetsen in Kampen.

freek

Geen opmerkingen: