03 juni 2008

Ongelukje

Gisteren heb ik me één en ander uit laten leggen over het bombardement op Nijmegen in 1944. Net als in Rotterdam in 1940 werd hierbij de historische binnenstad in puin gebombardeerd en vielen er het zelfde aantal slachtoffers, achthonderd, waarbij moet worden aangetekend, dat er waarschijnlijk meer slachtoffers in Nijmegen waren vanwege ongeregistreerde onderduikers.

Er is ook een verschil tussen het bombardement van Rotterdam en dat van Nijmegen: in Rotterdam waren het de Duitsers die gooiden, in Nijmegen de geallieerden. Het laatste bombardement was een vergissing en de Nijmeegse bevolking werd niet geacht te klagen, omdat het een 'vriendschappelijk' bombardement betrof.

Het Rotterdamse bombardement wordt tot op de dag van vandaag nog volop gebruikt om de laaghartigheid van de Duitse inval aan de kaak te stellen en de gevolgen daarvan op burgerslachtoffers. Nijmegen mag, wat mij betreft, als exempel dienen voor de barbarij van het oorlogsbedrijf en het verdriet wat daardoor wordt aangericht.

freek

Geen opmerkingen: