03 april 2009

Wedstrijd

In onze provincie kennen we het 'skûtsjesilen', wedstrijden tussen oude zeilende platbodem vrachtschepen. Deze wedstrijden worden door twee organisatie georganiseerd: de eerste organisatie en de latere organisatie. De eerste organisatie staat voor traditie: schippers zijn huurlingen in dienst van een stichting en dienen schippers als voorouders te hebben; men strijdt voor de eer van een dorp of stad en zo is er nog een boekvol regeltjes. De latere organisatie, bestaat uit vrije jongens en meisjes, schipper/eigenaar, varen voor eigen glorie en hebben lak aan de ietwat oubollige traditie. De eerste organisatie, evenwel, trekt de meeste toeschouwers en vaart de wedstrijden strategisch in de bouwvakvakantie. De latere organisatie, vaart later in het seizoen en alleen voor echte liefhebbers.
De zeilwedstrijden met skûtsjes werden eertijds, net als schaatswedstrijden, georganiseerd door de kastelein van het dorpscafé.
Nu heeft buurman kroegbaas, in de hoop dat zijn kroeg gaat vollopen dat ook gedaan; half april zeilen de skûtsjes een wedstrijden op ons meer. Hij heeft het klaargespeeld om drie skûtsjes van de eerste organisatie en drie skûtsjes van de latere organisatie aan de startlijn te krijgen.
Dit wordt geen wedstrijd, maar een cultuurschok.

freek

Geen opmerkingen: