11 november 2009

NSB

Maandagavond verscheen Herman van Veen bij Pauw en Witteman. Hij las een persverklaring voor. Dat ging hem moeizaam af, want hij was zenuwachtig. Herman zei dat hij nooit gezegd had dat de PVV op de NSB lijkt, maar als de PVV zo doorgaat kan ze op de NSB gaan lijken. 'In technische zin er op lijken, niet inhoudelijk natuurlijk' zei Herman een paar keer. Die technische zin, zat'm in het feit dat de PVV geen partij is, dus niet democratisch en de NSB was dat ook niet. Herman zou dus al lang blij wezen als de PVV een partij met leden zou zijn, zodat hij 'de discussie met hen aan kon gaan.'

Ik heb met gemengde gevoelens naar de uitzending gekeken. Het leek er op alsof Herman z'n staart tussen de benen had getrokken, onder het geweld van e-mail bedreigingen.

Laat ik het dan maar, risicoloos, zeggen: de PVV lijkt op de NSB van 1936. De PVV huldigt het autocratisch leiderschap, de NSB deed dat ook. De PVV is zeer nationalistisch, de NSB deed niks anders dan de boze buitenwereld te verketteren ( Nationaal Socialisten, nietwaar). De PVV legt de schuld van maatschappelijk ongemak in de Nederlandse samenleving bij 'vreemde elementen' (Europa en buitenlanders) , de NSB verketterde eerst de plutocraten en later de Joden. De PVV houdt van grof taalgebruik , de NSB gloreerde in scheld/schotschriften.

Er is één verschil in het voordeel van de NSB: bij de PVV kan je geen lid worden, Wilders is het enige lid. De NSB was democratischer. Je kon als echte Nederlander lid worden en dan kreeg je een stamboeknummer. Geen frisse term, maar je had wat te zeggen. Dat is bij de PVV niet zo.

Dus Herman, de PVV gaat niet in technische zin op de NSB lijken, de PVV lijkt inhoudelijk op de NSB.


freek

1 opmerking:

Rob zei

Bravo, jammer dat Herman het (uit angst) zo liet afweten....

Rob