19 juni 2006

Goedemorgen de mantelzorger (7a) - Sociale Dienst blijkt polisverkoper

Januari 2005, een jaar vóór de grote poliswende dus, ontpopt de Sociale Dienst van de gemeente Amsterdam zich als vertegenwoordiger van Agis verzekeringen. Zoals het een vertegenwoordiger betaamt, wordt de potentiële koper van alles op de mouw gespeld. Buurvrouw De Vries is financieel afhankelijk van de Sociale Dienst en raakt ervan in verwarring.

Het begint allemaal met een enveloppe van de gemeente Amsterdam. De inhoud: een brief van de algemeen directeur van de Sociale Dienst, een Nieuwsbrief van Agis Zorgverzekeringen, een opzegkaart voor de oude verzekering, een formulier ‘aanmelding en machtiging’ voor een Agis-verzekering en een retourenveloppe om dit formulier naar de Sociale Dienst te sturen. In de brief schrijft de directeur van de Sociale Dienst dat ‘speciaal voor Amsterdammers met een minimuminkomen' de Sociale Dienst Amsterdam en Agis Zorgverzekeringen twee aanvullende verzekeringen hebben ontwikkeld: de AV Amsterdam en AV Plus Amsterdam. “In de loop der jaren zijn beide verzekeringen sterk verbeterd. Graag informeer ik u over de voordelen van deze unieke Amsterdamse zorgverzekeringen”. De directeur van de Sociale Dienst deelt vervolgens mee dat “zij meer vergoedingen bieden dan een “gewone” aanvullende verzekering, terwijl de premie lager is.” Omdat het zo’n goede goedkope verzekering is geeft de gemeente Amsterdam een vergoeding van € 2,65 voor de AV en € 4,45 voor de AV plus. De directeur ontpopt zich als een echte polisverkoper: “Daardoor wordt deelname nog voordeliger. Omdat u een uitkering ontvangt van de Sociale Dienst Amsterdam, komt u in aanmerking voor de AV (plus) Amsterdam. Aanmelden is eenvoudig”. Opzegkaart invullen, formulier invullen, samen opsturen naar de Sociale Dienst en die regelt verder alles. Ook de betaling, die zal de Sociale Dienst automatisch inhouden op de uitkering.

De premie is inderdaad lager. Alle vergoedingen meetellend scheelt het 30 eurocent. Maar het pakket dat ze nu heeft is uitgebreider en ze wordt al nerveus van het idee dat ze van de Sociale Dienst naar een andere maatschappij over moet stappen.


Metz de mantelzorger

Geen opmerkingen: