11 september 2008

Belang

Sinds enige tijd ben ik bestuurslid van de vereniging Plaatselijk Belang. Dat is een club die plaatselijke belangen behartigt bij onze gemeente of andere instellingen die ons in de greep hebben. Dat is soms lastig, want wij gaan er van uit dat er een plaatselijk belang is, terwijl het plaatselijk belang vaak een verzameling deelbelangetjes is, die nog conflicteren ook.

Zo is het in het belang van buurman kroegbaas om zijn x-honderd watt speakers in zijn en mijn straatje te laten tetteren, om feestvierders te trekken. Dat is niet in mijn belang, sterker nog: het is ook niet in het belang van overbuurman kroegbaas, waarbij het gezellige buitenterras werd schoongeblazen door Jan Smit c.s. , van zijn collega 20 meter verderop.

De gemeente maakt ons belangrijk door ons 'visiebijeenkomsten' over de toekomst van ons dorp te laten organiseren en verwacht dan een klinkend rapport. Hun zwaard snijdt hierbij dubbel: door ons de visie-kastanjes uit het vuur te laten halen, hoeft onze gemeenteraad niet zo na te denken en moeilijke keuzes te maken.

freek

Geen opmerkingen: