31 juli 2012

Gemiddeld

Ooit werd 200 Nederlandse hoogleraren de vraag voorgelegd of zij zichzelf betere docenten vonden dan de gemiddelde Nederlandse hoogleraar, zichzelf precies gemiddeld achten of meenden onder het gemiddelde niveau van alle Nederlandse hoogleraren te scoren. U raadt het al: 90% was ervan overtuigd bovengemiddeld te presteren. Dat kan niet, concludeerden de onderzoekers maar dat snapten de hoogleraren niet.
Vermoedelijk was Paul Jungbluth uit Maastricht een van die hoogleraren. Vanmorgen las ik in de krant dat Jungbluth “de alarmklok luidt over de zwakke schoolprestaties in Zuid-Limburg. Die liggen beneden het landelijk gemiddelde”. Het kan natuurlijk zijn dat de journalist de professor verkeerd citeert. Ik vermoed echter dat deze professor, net als 90% van zijn collega’s, bovengemiddeld veel verstand heeft van zijn vakgebied en ondergemiddeld van eenvoudige wiskunde.
Dezelfde kronkel zit al jaren in hoofden van wethouders onderwijs in grote steden. Stuk voor stuk verklaren zij dat ze pas tevreden zijn wanneer de score op de Citotoetsen in hun stad boven het landelijk gemiddelde uitstijgt. Ze vergeten twee dingen. Ten eerste dat het landelijk gemiddelde zal stijgen wanneer de score in hun stad stijgt. Ten tweede dat per definitie de helft van de kinderen/scholen/gemeenten/provincies ónder het gemiddelde scoort. Zoals het rechterrijtje van de stand in de eredivisie altijd de helft van de voetbalclubs bevat. Hoe goed ze allemaal ook scoren.

Metz leest de krant

1 opmerking:

erica zei

Leve de zelfoverschatting.
Als die hoogleraren van zichzelf dachten dat ze het eigenlijk niet zo best deden, zouden ze er dan verder nog veel energie in steken? Ze zouden zich waarschijnlijk verschuilen achter heel belangrijke onderzoekstaken en het lesgeven overlaten aan hun medewerkers, die zich op hun beurt als erg goede docenten zouden beschouwen.
De professor voor wie ik werkte gaf indertijd echt heel boeiende colleges, maar ik ook. Ver boven gemiddeld.:-)