16 juli 2012

Mart

In de Tour de France is Mart Smeets de Mart Smeets die hij graag wil zijn: zijn stem zet hij in het sonore register en getuigt aldus van veel vergaarde wijsheid; de frasering en de melodie van zijn zinnen, verraden bezonnenheid; de olijke opmerkingen tegenover een eenvoudige renner laten zien dat Smeets ' one of the boys' is en zijn weetjes van het verleden, suggereren een encyclopedische kennis.
Gisteravond waren de Moscowitstjes op bezoek. Bram had net zijn kruiwagen met verse dollars leeggeteld, die als beloning voor het proces Wilders uit Amerika voor hem Nederland was binnengereden en had nu een gratis vliegretourtje van de NOS gekregen om Mart te bedienen.
Eva zat naast hem trouw te wezen en hield een giechelend interview met Johnny Hogeland. Mart sprak ze consequent aan met 'mijnheer Moscowitz' en 'Eva', want verschil moet er zijn in Mart zijn universum.
En toen kwam onverwacht die vraag over de existentie van het bestaan. Dat doet Mart wel vaker om het gesprek diepgang te geven:
' Geloven jullie in iets?'
Welnu: Eva geloofde in niets en Bram in iets.
Mart was zo in zijn nopjes met dit gesprek op niveau, dat hij aan het einde van de uitzending sprak: 'Jullie zijn een mooi stel'.
Hier was Mart Smeets, Mart Smeets niet meer, maar God de vader himself.
Ik denk dat Bram en Eva na de uitzending zijn ring hebben gekust.

1 opmerking:

Anoniem zei

LOL.

Fijn dat je er weer bent. Erica