01 juli 2013

NUON geld

Ik ga  bovenstaand begrip even uitleggen voor niet Friezen. In het begin van de vorige eeuw werd overal in mijn provincie, zoals in elke provincie, elektriciteit aangelegd. Omdat men elektriciteit  net als water en gas een algemene nutsvoorziening vond deed overal in Nederland de provinciale overheid dit. Zo kwamen er provinciale elektriciteitsbedrijven waarvan de afkortingsnaam meestal met de P van provincie begon. Bij ons PEB. Deze nutsbedrijven zijn aan het einde van de vorige eeuw weer onder invloed van een liberale golf verkwanseld aan NUON, ENECO, Essent, you name it. De provincies kregen miljarden op hun bankrekening bijgeschreven.
Eigenlijk hebben de landsdelen voor dat geld niks hoeven doen, want in de tijd van algemene nutsvoorzieningen was men monopolist; ambtenaren deden keurig en rustig hun werk, geen reclame of kortingsacties, maar gewoon stroom leveren. Het geld stroomde in de provinciale kas en daar werd dan weer iets mee gedaan in de provincie. Nu dient de rente van die miljarden dit doel, zou je zeggen, maar nee.
De provincie vermoedt dat het Rijk die gemakkelijk verkregen gelden wel's zou kunnen opeisen en iedere trage, grijze politieke muis in het provinciaal bestuur wil nu een greep uit deze oorlogskas om dat te voorkomen. Opmaken die handel is nu het credo.
De ideeën tuimelen over elkaar heen: de bouw op stoom helpen, overal de infrastructuur stroomlijnen, cultuur bevorderen, de processierups tegenhouden, tien miljoen hier, vijf daar, als ware het strooigoed. De dorre vergaderaars weten van gekkigheid niet wat ze moeten doen met het geld waar ze geen spat voor gedaan hebben. Het is de dezelfde losersmentaliteit die men ook bij gasbelfanatici in het Noorden tegen komt: zij daar in het Westen profiteren maar mooi van ons gas en wat schieten wij daar mee op!
Ik zou zeggen, Rijk, pluk ze!

freek

Geen opmerkingen: