11 november 2006

Goedemorgen de mantelzorger (22) - € 20 per maand minder

...maandlasten en -baten van de buurvrouw...
(klik op de tabel voor een groter beeld)

Dit is geen stemadvies maar iedereen die roept dat ouderen (of 'bejaarden', zoals Maxime Verhagen de ouderen tegenwoordig weer noemt; nog even en hij rept over 'ouden van dagen') er de afgelopen jaren op vooruit zijn gegaan, wordt verzocht dit lijstje uit te printen, uit het hoofd te leren, er een prop van te maken en deze vervolgens zonder hulp van zout en peper op te eten.
Wie naar de boekhouding 2002-2006 van buurvrouw De Vries kijkt, de jaarcijfers als het ware van de NV Arm en Alleen, ziet dat de lasten stijgen met percentages die verdacht veel lijken op de rente die René van den B. zijn Gooise vrienden beloofde, terwijl de toename van de inkomsten keurig de Vinexwijkjes-inflatie volgt (het leven is tussen 2002 en eind 2006 namelijk 10,1 procent duurder geworden, zo leert ons het CBS).
Koploper onder de stijgers is de premie voor de ziektekostenverzekering, ondanks de zorgtoeslag. Die premie is nu bijna 300% van de premie uit 2002. Maar ook de energielasten (+38%) dragen flink bij aan de stijging, zeker wanneer je in ogenschouw neemt dat het gas- en stroomverbruik door de buurvrouw met 15% is teruggebracht in dezelfde periode.
Akkoord, het zijn percentages en met percentages kun je niet betalen op de Dappermarkt. Maar wanneer je de absolute bedragen overziet, wordt het beeld niet zonniger. De genoemde vaste lasten van de buurvrouw stegen de afgelopen vijf jaar met € 127 per maand terwijl haar inkomsten intussen met € 107 omhoog gingen. Per maand is de buurvrouw er vergeleken met 2002 dus € 20 op achteruit gegaan. Over de afgelopen periode van vijf jaar gerekend, heeft de buurvrouw ruim € 500 meebetaald aan .... ja, aan wat eigenlijk? Alle verkiezingsretoriek ten spijt, is deze alleenstaande oudere zonder aanvullend pensioen dus gekort, terwijl haar wijsneuzerige, webloggende, zogenaamd mantelzorgende buurman er alleen maar vóóruit op is gegaan. Dank is hierbij verschuldigd aan Balkenende, Zalm, Van den B. en Hoogervorst.
Maar ze krijgt toch ook bijzondere bijstand?, vraagt de oplettende lezer zich af. Jazeker, die krijgt ze en die dekt ook voor een belangrijk deel de kosten die ze maakt voor hulphond, vervoer, reumabestek, verhoogd bed en dikke dure bril. Bijtellen van de resterende eigen bijdragen aan vervoer en invaliditeitskosten, maakt het beeld alleen nog maar somberder. Daar had ik geen zin in. De boodschap van de allervastste lasten, afgezet tegen de vaste baten, is al wrang genoeg. Maar of de verantwoordelijke politici dat ook vinden? Mochten er onder de lezers mensen zijn die emailadressen van CDA- of VVD-politici bezitten, doe de buurvrouw dan een lol en stuur dit berichtje even door.

Metz de mantelzorger

Geen opmerkingen: