17 november 2006

Goedemorgen de mantelzorger (24) - dubbel bedrog

Energie besparen bij computer, tv en andere apparaten

  • Als u een computer met de knop uitzet, kan het apparaat toch nog stroom verbruiken als de stekker in het stopcontact zit. Dit geldt ook voor printers, faxen en andere randapparatuur. Als u alle stekkers in een stekkerdoos met een aan/uitknop doet, kunt u hiermee alle apparaten in één keer echt uitzetten.
  • Een TV die stand-by staat, blijft energie gebruiken. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld computers, batterij-opladers, geluidsapparatuur, printer of scanner. Het stand-by verbruik in een gemiddeld huishouden is jaarlijks 400 tot 550 kWh, of € 80 tot € 110 per jaar. Grofweg de helft hiervan kunt u voorkomen door de apparaten 'echt'uit te zetten met de aan/uitknop, of desnoods door de stekker eruit te halen.
...tekst van de website van milieu centraal...

De energiewereld zit vol bedrog. Nuon, Essent en hun broeders in het kwaad, stoppen miljoenen euro's in de zakken van eigen baas en aandeelhouders, in plaats van de winst terug te geven aan de burger die blijkbaar veel te veel heeft betaald voor gas en licht. Dat is bedrog één. Algemeen bekend intussen maar daarom nog niet minder gggrrrr.
Het tweede bedrog komt van Woonbond, Milieu Centraal, Eigen Woning en aanverwante broeders in het onbenul. Zij jokken met de vandaag gestarte campagne 'de energielastenverlager' tegen de buurvrouw door haar voor te spiegelen dat zij met besparende maatregelen haar energierekening drastisch naar beneden kan drukken. Voor een gezin zou het om honderden euro's gaan, voor buurvrouw De Vries met 816 kWh om - pak hem beet - honderd euro. Dat is knap als je feitelijke stroomgebruik, inclusief energiebelasting en transport per jaar € 106 bedraagt! Ze zal nooit de euro's kunnen bezuinigen die de milieubeweging voorrekent. De reden is eenvoudig: ze kunnen niet rekenen. Even opletten nu. Eén kWh stroom kost in zijn blootje € 0,052, daar komen bij € 0,034 aan transport en € 0,049 aan belasting; maakt samen € 0,13. Dertien beïnvloedbare centen dus. De 400 tot 550 kWh die we volgens Milieu Centraal (zie illustratie) kunnen besparen op het uitzetten van elektrische apparaten, levert dus geen € 80 tot € 110 op maar € 52 tot € 71 per jaar! Het verschil ontstaat omdat de milieubeweging de prijs van één kWh stroom op 20 cent heeft gesteld. Dat is een raar bedrag. Het is te hoog als je kijkt naar het beïnvloedbare deel van de energierekening (die 13 cent per kWh) en willekeurig als je kijkt naar de totale kosten die klanten betalen omdat ze stroom afnemen. Dat is namelijk een vast bedrag van €110,22 voor allerlei smoesjes, bedacht om de zakken van de baas te vullen. Dat vaste bedrag zou je met terugwerkende kracht kunnen uitsmeren over de verbruikte kWh. Voor de buurvrouw komt er dan nog eens 13 cent per kWh bij, dat wordt dus 26 cent (waarvan - ik kan het niet genoeg benadrukken - maar 5 cent voor de stroom zelf is). De buurvrouw kan de koelkast weggooien, alle lichten doven, de stofzuiger de mond snoeren en een televisie op batterijen kopen, ze blijft 13 cent per kWh betalen. Sterker nog, hoe meer apparaten ze weggooit, hoe meer ze per kWh moet betalen. Haar laatste kilowattje zal zelfs € 110,22 kosten. Maar dán, ik moet het Milieu Centraal nageven, dan heeft ze wel € 106 bespaard.


Metz de mantelzorger

Geen opmerkingen: