28 november 2006

Normale procedures

...de Volkskrant, vandaag...

Ik weet niet of de stijlfiguur al ontdekt is en van een naam voorzien. Vast. Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn, dan spreken wij voortaan van de Wet van de Omgekeerde Betekenis, in piepkleine kring ook bekend als de Wet van Metz. Wat ontkend wordt, is juist aanwezig luidt de Wet van Metz. Hoe krachtiger de ontkenning, hoe nadrukkelijker de aanwezigheid. Reclameboodschappen en toespraken van politici zitten er doorgaans vol mee. Daar reken je onbewust op. Maar in het dagelijks leven treedt de wet ook vaak op. Wat staat er met koeieletters op de knetterende dieselgenerator waar de werkman zijn drilboor op heeft aangesloten?
Juist: SUPER-SILENCE.
En wat staat er op het bordje achter het raam bij dat louche café dat uitgebaat wordt door enkele ongeschoren voormalige Joegoslaven?
“HARD DRUGS EN WAPENS TEN STRENGSTE VERBODEN”.
Dus wat treffen we binnen aan, in het vriesvak en achter de stortbak?
Drie kilo heroïne, respectievelijk zeven, nog in prima staat verkerende tweedehands machinepistolen.
Waarvoor zit de voorzitter van de Belgische anti-pedofilie-werkgroep Morkhove in de bak?
Alweer juist.

Aan deze wet moest ik vanmorgen denken, toen ik de halve pagina grote advertentie van Trafigura Beheer BV zag, de firma achter het gifschip de Probo Koala. De Volkskrant had de advertentie trefzeker naast de overlijdensadvertenties geplaatst. Niks aan de hand, zegt Trafigura in een verdacht lange tekst die in verdacht grote letters is gezet. 'Maar:', staat er ten overvloede in nog grotere letters tussen. Bij kenners van de Wet van Metz gaan dan alle bellen rinkelen. Híér wordt dik aangezet, dáár wordt luid geroepen, en alles wordt drie keer herhaald. Met de paardensprong de tekst doorhuppelend, neemt de argwaan alleen maar toe en rijst het vermoeden dat bewoners van Abidjan eerder door een regel dan door een uitzondering getroffen zijn.

“NIET een 'giftige' lading”
“gebruikelijk spoelrestant”
“maritieme oliehandel”
“normale procedure”
“krappe vaarschema's”
“discussie over de verwerkingskosten”
“teveel oponthoud”
“vergelijkbaar met gebruikelijke tarieven”
“onder normale procedures”
“NIET active hydrogen sulphide”
“niemand is daar ziek geworden”
“geldende regels voor het verwerken”.


Volgens de Wet van Metz dient de slotzin van de verklaring als volgt te worden gelezen: “Nogmaals wil Trafigura vaststellen dat ze beschuldigd kan worden van het aanleveren van een illegale lading giftig afval in Ivoorkust met het oogmerk om het te dumpen zonder zich zorgen te maken over de gevolgen daarvan.”

Metz leest de krant

Geen opmerkingen: