11 december 2006

Ben even xbrl'en



Meneer Van Burg is Projectleider van het Nederlandse Taxonomie Project. In een brief met folder attendeert hij mij erop dat 'wij' elkaar niet altijd goed verstaan. 'Wij', dat zijn de overheid (zich voordoend als het CBS, het ministerie van Financiën en nog drie andere hoedanigheden) en de bv Metz. Wij verstaan elkaar niet goed omdat al die overheden verschillende 'financiële rapportagetalen' gebruiken, die afwijken van de taal die ik gebruik. Ik zou zeggen: neem onze gewone mensentaal over, die is universeel en vrij helder, maar zo gaat dat niet met taxonomen. Die verzinnen een nieuwe taal! Als een taxonoom door de bomen het bos niet meer kan zien, zet hij er een boom bij.
De nieuwe taal heet XBRL, dat spreekt voor zich. "Communicatie in XBRL voorkomt misverstanden en bespaart daarmee tijd en geld". Acht jaar lang reeds hebben de bv Metz en al die overheden zich aan elkaar financieel kunnen uitdrukken. Nooit hebben zich hierbij misverstanden voorgedaan. Daarom voelt de bv Metz er niets voor om "te gaan communiceren in de XBRL-taal waarvoor een grammatica en woordenschat nodig zijn, waarin alle financiële gegevens zijn opgenomen."
Een belastingformulier, daar kom ik niet onderuit, dat begrijp ik, maar verder zou de bv Metz graag wat minder worden lastig gevallen met formulieren over jaarrekeningen, inschrijvingen in Handelsregisters en statistische informatie. Daar heeft onze taxonoom ook over nagedacht. "Deze verplichtingen blijven bestaan maar de overheid kan er wel voor zorgen dat u hiervan zo min mogelijk last heeft". Taxologica: ja u heeft last van al onze brieven, nee wij minderen niet, ja u krijgt er een taal bij. Voor de analfabeten onder de bedrijfsleiders, staat er ook een taxoplaatje bij.


Het is natuurlijk allemaal mijn eigen fout. Ik had die brief met folder ongelezen en zonder enig verwijl in de prullebak moeten gooien. Nu zit er niks anders op dan de basiscursus XTPQ te gaan volgen en blijvend voordelen doorgegeven te krijgen, want zo zeg je dat in het XFRP's: "De overheid heeft met intermediairs de afspraak gemaakt dat de intermediairs zoveel mogelijk de door hen gerealiseerde efficiencyvoordelen blijvend aan u zullen doorgeven". De geruststelling volgt in kleine lettertjes achter op de folder. "Het gebruik van XBRL is vrijwillig". Pfff. Even scannen en dan hup, alsnog in de prullebak. Of is het prullenbak? Prulbak? Toch wel nieuwsgierig hoe Van Burg dat noemt.

Metz leest de post

Geen opmerkingen: