09 februari 2007

Druktoetstelefoonordening

...random reader...
1-2-3
4-5-6
7-8-9
0

...digipass..
7-8-9
4-5-6
1-2-3
0

Voor het geldverkeer over internet was ik gewend aan de digipass van de Rabobank. Maar ook bij de boerenleenbank heeft de vooruitgang toegeslagen: mijn oude vertrouwde digipass moest wijken voor de nare random reader. En gelijk ging het mis. Ik tikte codes verkeerd in en over. Geen wonder want de cijfertjes op de random reader staan niet meer op hun plaats. Waar je bij zo'n rekenapparaatje de 7 verwacht staat een 1 en op het plekje van de 2 staat nu de 8. Alleen de 4, de 5 en de 6 hoefden niet te verhuizen. Dat is lastig als je eerst een code in moet tikken op de random reader en vervolgens de uitkomst van een ultrageheime som moet overtikken op het cijferblokje van je toetsenbord. Want dat blokje op je toetsenbord heeft wel de oude orde van de digipass!
Wat is er aan de hand? De Rabobank heeft op de random reader de ordening van de druktoetstelefoon overgenomen: van links naar rechts en van boven naar beneden gaat het 1, 2, 3, in het midden 4, 5, 6 en onderaan 7, 8, 9. De 0 staat daar in zijn eentje onder. Zo hoort het bij telefoons en afstandsbedieningen. Daar is ons onderbewustzijn intussen op ingesteld. Maar bij rekenmachientjes en toetsenborden staan bovenaan de 7, de 8 en de 9, daaronder 4, 5, 6 en onderaan dus 1, 2, 3. Ook hier mag die zielige 0 niet meedoen.
Is hier over nagedacht? Wil de Rabobank mij op slinkse wijze bij het rekenen laten wennen aan de druktoetstelefoonordening? Zodat de stap naar de telefoon als alleskunner straks soepeltjes gemaakt wordt? Of is er niet over nagedacht? En wat is trouwens erger: dom of slinks? Wie weet is er sprake van een complot en blijkt straks (zonder vooraankondiging ja!) op alle rekenmachientjes en cijferblokjes van toetsenborden, de 7 linksonderaan te staan! Wees waakzaam.

Metz drukt mis