24 april 2007

Babbelbox

Stel je ziet in het NOS-Journaal een item langskomen over een Utrechtse probleemwijk, verluchtigd met beelden van jouw eigen woonstraat in Amsterdam. Okay, je woont in een Vogelaarwijk maar daar zijn er wel veertig van dus dat stelt ook niks meer voor. Zeker niet nu Amersfoort en Emmen klagen dat hun eigen wijkjes niet mee mogen doen. Je maakt je een beetje boos over het portretrecht van jouw voordeur en stuurt, zoals mijn huisgenote deed, een mailtje naar de redactie van het Journaal met de volgende inhoud:

Geachte redactie van het journaal
Vanavond was het item op het journaal "probleemwijken en Marokkaanse jongeren"
Tot onze verbazing zagen wij bij dit item beelden van onze eigen Indische buurt in Amsterdam, terwijl de wijk Overvecht uit Utrecht genoemd werd.
Wij wonen al 30 jaar in de Indische buurt, vanaf onze studie en wonen vlak gelijk achter het plein dat u liet zien in uw uitzending.
Wij woonden daar al toen de straat nog bevolkt werd door Nederlandse gezinnen. Inderdaad wonen er nu naast Nederlandse ook Marokkaanse, Surinaamse en andere kinderen van nog veel meer nationaliteiten. En ja ze zijn wel eens vervelend, maar dat waren de kinderen 30 jaar geleden ook. Af en toe is er een opleving, maar over het algemeen wonen wij hier al die jaren gewoon prettig.
Het zou prettig zijn als het journaal niet alleen suggereert dat het in de Indische buurt allemaal maar erger wordt en dat het altijd ligt aan de Marokkaanse kinderen. Het zijn heus niet allemaal lieverdjes, maar dat was de jeugd in de Indische buurt nooit zolang wij hier wonen.

Wat verwacht je dan als antwoord? Een mailtje waarin staat dat het wat ongelukkig was om beelden van de Indische Buurt uit Amsterdam te plakken achter een item over overlast van Marokkaanse kinderen te Overvecht, Utrecht. Plus de toezegging voortaan beter op te letten met de kanttekening dat het nieuws zo rap gaat en het allemaal niet zo bedoeld is. Einde mail. Soit, zeg je dan. Zo erg is het allemaal ook weer niet.
Maar wat gebeurde er in de digitale werkelijkheid?

Geachte kijker
Voor uw verhaal kunt de site

http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2007/4/13/probleemwijken.html raadplegen

Met vriendelijke groet,

Nettie Kosterman

NOS Publieksvoorlichting


Een brief aan de redactie van het NOS-Journaal wordt opgevat als een bijdrage aan een babbelbox. Reageer ook! roept mevrouw Kosterman in plaats van te antwoorden.

Metz kijkt televisie