21 april 2007

Doordraaien

Soms laten mensen op televisie hun ware ik zien. Na het aanraken van een bepaalde snaar toont iemand twintig seconden zijn ware gezicht. Meestal knapt de betrokken persoon daarvan op. Hé, er zit ook een menselijke kant aan Wiegel, denk je dan, en je betrapt jezelf op een moment van symphatie voor de rechtse populist.
Beau van Erven Dorens liet vrijdagavond in De wereld draait door ook zijn ware gezicht even doorbreken en wat zagen wij toen? Een lichtgeraakt, verwend straatvechtertje met een IQ dat een vol rugzakje rechtvaardigt.
Wat gebeurde er namelijk? Nadat Europarlementariër Thijs Berman Van Erven Dorens' idee voor een nieuw TV-programma bekritiseerde, viel Van Erven Dorens hem direct aan volgens de mores van de dronken corpsbal. Dat boek van u koop ik niet, riep Beau triomfantelijk naar zijn tafelgenoten, in de waan verkerend dat Berman zojuist een boek over Cruijff had toegelicht. Nadat het tot hem was doorgedrongen dat er geen boek in het spel was - je zou zeggen: genoeg reden om verder besmuikt te zwijgen - gooide hij er nog een schepje bovenop. Waar hield deze Berman zich eigenlijk mee bezig? Met politiek, zei Berman, dat bestaat namelijk ook in deze wereld. Ach man, schamperde Van Erven Dorens, daar kijkt toch geen mens naar, en opperde een vuistgevecht.
Misschien kan iemand Van Erven Dorens doordraaien.

Metz kijkt televisie