13 april 2007

Moderne wethouders (2)


Burgemeester en wethouders van Amsterdam onderhouden nu bijna een jaar een weblog over hun belevenissen. In november hebben we reeds een eerste evaluatie verricht over de periode mei 2006 - half november 2006. Nu volgen de bevindingen over de periode half november tot half april 2007. De vragen die wij ons en het weblog stellen, zijn omwille van de zuivere wetenschap ongewijzigd gebleven:

  • Hoeveel berichten plaatsen de wethouders?
  • Hoe vaak staan daar niet ter zake doende mededelingen op (vanmiddag de boontjes afgehaald)?
  • Hoeveel mensen reageren?
  • En wat is de ijdelfactor?

De ijdelfactor geeft aan op hoeveel procent van de geplaatste illustraties, de betreffende bestuurder prominent èn overbodig in beeld verschijnt. Hieronder ziet u de resultaten over de tweede periode, met tussen haakjes de resultaten over de eerste periode.

...klik op de illustratie voor een vergroting,
het 3-tje rechtsonderaan er zelf svp bijdenken...


Welke conclusies trekken we ditmaal?

  • Aboutaleb heeft eigenlijk nooit meegedaan;
  • Van Poelgeest heeft bijna afgeleerd om over zijn dochter te kwebbelen;
  • Van Poelgeest, Cohen en Herrema zijn nu het ijdelst;
  • Vos is het het minst ijdel en het meest ter zake;
  • Asscher, Gehrels en Herrema zijn de veelschrijvers;
  • en de burger gelooft het allemaal wel.

Het feit dat Amsterdammers nauwelijks nog reageren, hangt ongetwijfeld samen met de onderwerpkeuze van de wethouders. In de tien opstelletjes per maand wordt voornamelijk rondgekeuveld met een loftrompetje hier en een dooddoener daar. Politiek interessant nieuws wordt netjes buiten de weblog gehouden. De overlap tussen Het Parool en de weblog is nihil. Daardoor ontstaat het volgende - uit authentiek materiaal samengesteld - doorsneebericht.


Op bezoek in Amsterdam
Donderdag heb ik het genoegen gehad om twee prijzen in ontvangst te nemen. De ludieke handeling bestond uit het omtrekken van een muur van de rioolwaterzuiveringsinstallatie met een grote graafmachine. Daarna speelt het concertgebouworkest de sterren van de hemel. Verder had ik een pittig interview met drie jonge journalistes. Dat levert namelijk altijd zeer veel discussies op en het is de vraag of dat de goede discussies zijn. Benieuwd wat dat gaat worden. Een geweldige middag, en op mijn vraag wie ervan droomt om wethouder te worden, stak één zijn vinger op. Hij was de voorzitter van de commissie sponsoring Stedelijk en hij geeft mij drie dikke zoenen. Dat is natuurlijk extreem belangrijk. We gaan hem nog uitzwaaien met een etentje. Eten is iets wat we elke dag doen. Het kan erg lekker zijn, ook gezellig als we samen met anderen eten. Met die prettige gedachte in het achterhoofd heb ik samen met Maarten een prettige wedstrijd gespeeld tegen de voorzitter van Smashing Pink, Ellen Soeters en de voorzitter van Popeye Goldstar, Maarten Esselink. Gisteren voor de collegevergadering voorgelezen op de st Jan- school in de Baarsjes. Het doel hiervan is het voorlezen te bevorderen. Mooie school, enthousiaste leraren. Ik kreeg een warm gevoel van wat ik daar gezien heb. Het enthousiasme van de kinderen was indrukwekkend maar dat van de medewerkers van de bedrijven ook! Hier wordt al jaren over gepraat en ik vind het nu tijd worden om ook echt iets te doen. 2007 moet een sleuteljaar worden. Voor het aanpakken van problemen én het benutten van kansen. Prachtige winkel, goede spullen. Ballonnen en winkeliers uit de buurt. Grote verrassing: een optreden van Ellen ten Damme. Gitaar en stem. Fantastisch!


Metz op internet