28 april 2007

Knuffelbank

...Het Parool, 27 april...

De Voedselbank in Amsterdam is behalve overbodig ook vol bekeringsdrang en daartoe gehuld in een stichting. Met een heus bestuur (de voorzitter is Theo Fransman, van 1981 tot 1990 stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Noord) en een comité van aanbeveling (met Job Cohen, Femke Halsema en Geert Mak, allemaal goede mensen dus hier zwijg ik even in de war). Dat ze er een cult van maken om als een Supergroover het allergoedkoopste product, te weten gezond eten, uit te delen, soit. Maar nu heeft voedselbankier Fransman (is er trouwens al interesse van Barclays voor deze typisch Nederlandse bankierstak? Van mij mag het worden overgenomen, opgesplitst en verdampen) bedacht dat alle kinderen op de basisscholen elke dag tussen de middag een warme maaltijd moeten krijgen voorgeschoteld. Te leveren door de Voedselbank neem ik aan. Op zich is dit logisch. Elke slager beveelt speklapjes aan tegen wintertenen. Elke rechtgeaarde rijwielhersteller weet je uit te leggen dat rimpels verdwijnen door veel te fietsen. En de groenteboer weet zeker dat een forse inname van prei helpt tegen depressies. Dus láát die Voedselbank.
Maar nu schijnt er ook een knuffelinitiatief te zijn, van de Knuffelbank. Veel kinderen, vooral uit sociaal-economisch zwakke milieus, maar ook juist uit de hoogste milieus, krijgen te weinig liefde. Zelden een arm om de schouder, een terloopse tik op de billetjes, een hand kroelend door het haar, een omarminkje van achteren, even het kind tegen je optillen en vragen hoe het vandaag op school was. Lekker gegeten?
Stichting Knufflelbank zoekt vrijwilligers die - uiteraard na overlegging van een verklaring van goed gedrag - zullen worden ingezet op alle Amsterdams basisscholen om tijdens de speelkwartieren de kinderen aan te halen.

Metz leest de krant

Geen opmerkingen: