12 juni 2007

Leugens

...twee keer NRC Handelsblad, gisteren...

Waar de echte wereld en de gewenste wereld elkaar raken, wordt het leuk. Hierboven had ook een plaatje van de arm-in-arm wandeling van Rutte met Verdonk kunnen staan. Wanhopig proberen etaleurs ons allen een sprookjesachtige werkelijkheid voor te spiegelen. De showroom wordt volgezet met opgepoetste modellen maar de burgers/spaarders/kiezers/kopers weten beter: de werkplaats levert broddelwerk. De spanning tussen de gladde praatjes uit de reclame en het feitelijke prutswerk kan amusant zijn. Echt erg is dat ook niet. De brede kloof die gaapt tussen beeld en werkelijkheid is immers dito breed geaccepteerd.
Onaangenaam wordt het wanneer invloedrijke spelers op het publieke domein, mijn gedachten gaan nu uit naar het VVD Tweede Kamerlid Van Miltenburg en de zender BNN, met een serieus treurhoofd, volledig toerekeningsvatbaar kletspraat gaan verkopen voor waarheden. Terwille van de discussie, voeren ze als excuus aan. Die donor is niet echt. Dat idee om meer nieren te verzamelen door de autogordels af te schaffen, is niet echt. Allemaal jokkebrokkerij. Voor de discussie. Natuurlijk, de ontknoping van de donorshow van BNN was een opluchting. Maar de collectieve drang om dergelijke fantoomjournalistiek nu te gaan prijzen, stuit mij dan weer tegen de borst.
Journalistiek en politici dienen betrouwbaar te zijn. Akkoord, op 1 april een verzinseltje in het Jeugdjournaal maar verder niet. Er is al genoeg bedrog.

Metz leest de krant

Geen opmerkingen: