14 juni 2007

Vieze smaak


Van 15 tot 21 mei was het drinkwater in het rode gebied vervuild met een bacterie. Althans, op 15 mei hebben ze in Hoofddorp ontdekt dat er E-coli bacteriën uit de kraan kwamen en op 16 mei is dat bekend gemaakt. PWN, het bedrijf dat het drinkwater levert, meldde die woensdagavond om 19.00 op een persconferentie dat het crisis was:

"De coördinatie en de communicatie zijn overgedragen aan het Regionale Coördinatie Centrum Kennemerland (burgemeesters, brandweer en politie). Zij hebben de website www.crisis.nl ingezet."

Op dat moment genoot mijn moeder, 91 jaar oud inmiddels en woonachtig midden in Hoofddorp, zo ongeveer bovenop die watertank, van haar tweede kopje koffie. PWN wijst in de persconferentie de bewoners erop geen ongekookt water meer te drinken.
"De aanwezigheid van de E-coli bacterie is een aanwijzing dat het drinkwater mogelijk is besmet met stoffen die klachten zoals buikpijn en diarree kunnen veroorzaken. PWN adviseert het water voor consumptie te koken. Voor douchen, wassen, afwassen etc. is het water gewoon te gebruiken."
Met een heldere kaart zullen de bewoners worden gewaarschuwd.


In Hoofddorp is de kaart echter niet verspreid. Ook hebben PWN en de gemeente Haarlemmermeer het niet nodig gevonden een geluidswagen door het dorp te laten rijden, een groot bord met LET OP: DRINKWATER VERVUILD op het Marktplein neer te zetten, een vliegtuigje met die tekst op een lange staart rondjes boven het dorp te laten vliegen, of voor mijn part een adjunctcommies stencils met die strekking uit te laten delen bij Dirk van den Broek. Mijn moeder hoorde twee dagen later van de thuishulp dat het drinkwater besmet was. Volgens de eigen website heeft de gemeente Haarlemmermeer wel degelijk iets gedaan:
"Scholen, ziekenhuizen, huisartsen verpleeghuizen zijn tijdig geïnformeerd. Vragen? Voor vragen en extra informatie kan via de link www.pwn.nl doorgeklikt worden naar QA Kookadvies. Dat kan ook via de website www.haarlemmermeer.nl."
Tsja, moet je maar niet op je oude dag zonodig zelfstandig willen blijven wonen. Wie niet mee gaat naar het verpleeghuis moet het zelf weten, redeneert de gemeente Haarlemmermeer. En trouwens: ze kan toch doorklikken?
Ook het opheffen van het kookadvies op maandag 21 mei is niet meegedeeld aan mijn moeder. Maakt niet uit. Ze deed toch al niet mee met die paniek. "Jongen, als het echt gevaarlijk is zullen ze toch wel met een geluidswagen door de straat rijden?"

Geen opmerkingen: