06 januari 2007

Lekker lijken kijken


De journalist en de wetenschapper zijn eigenlijk familie van elkaar. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze beroepsmatig nieuwsgierig zijn. Wat is hier aan de hand? Hoe komt dat? Dit type vragen ligt de neefjes in de mond bestorven. Bladerend in de Volkskrant van vandaag kom ik een serie politiefoto's tegen van lijken, waaronder die van een vermoorde melkboer in De Pijp. Hij ligt er bij zoals je van een lijk kan verwachten, een beetje ongemakkelijk en heel dood. Hoe is het verder gegaan met zijn winkel? vraag ik me dan af. En: hebben ze de dader gepakt? Hoe groot was de buit? Waarom een melkboer vermoorden om zijn geld? Allemaal vragen waar de Volkskrant niet op in gaat. Het enige wat telt is het beeld. De journalist is etaleur geworden; de krant een bladerblaadje. Omdat de Volkskrant niet zomaar lijkenfoto's af kan drukken voor de lijkkijkcijfers (dat is immers beneden de stand van deze krant, het is verdomme geen bladerblaadje als Actueel), heeft de redactie er een verheffend verhaaltje bij geschreven over beeldende kunst.
Ach, er is niets nieuws onder de zon. Zeventig jaar geleden publiceerde het geïllustreerde tijdschrift Het Leven reeds politiefoto's van lijken. Van nog eerder datum is bovenstaande politiefoto. Wij zien hier een door Jack the Ripper opengesneden Marie Kelly liggen, zoals de fotograaf van Scotland Yard haar aantrof in november 1888 (bron: 'Jack the Ripper - the final solution'). Zo. Daar kan de Volkskrant nog een puntje aan zuigen.

Metz kijkt lijk

P.S. Bijkomend effect van dit stukje kan een vermeerdering van het aantal lezers zijn. Na het stukje op 30 december over Saddam (met de woorden Saddam, ophangen en filmbeelden) nam het aantal lezers toe van 12 verschillende naar 65 verschillende per dag. Met dank aan de zoekmachines. Die leiden automatisch tot hogere lijkkijkcijfers. Dat zal die Barbara van Beukering van Volkskrant-magazine toch ook weten?

Geen opmerkingen: