28 mei 2007

Goedemorgen de mantelzorger (40) - 14% méér derving


"In zijn wekelijkse weblog gaat Jim Schuyt, voorzitter directie Onrust & Alliantie, in op zaken die hem raken, op gebeurtenissen die in het nieuws zijn of in het nieuws zullen komen, op wonen en woonbeleving en de menselijke maat."

"Volgens de nieuwe planning worden de portieken in mei 2007 aan ons opgeleverd", schreef E.W. Langeslag van Onrust & Alliantie een maand geleden aan buurvrouw De Vries. Elk moment kan dus E.W. Langeslag de straat inrijden met een auto vol opgeleverde portieken om die vervolgens strak en soepel te monteren op de plaats waar nu nog verbogen brievenbussen, houten schotten en zware dreundeuren met verkeerde sloten hangen.
Intussen gaat de huur voor de buurvrouw weer omhoog. Slechts met 1,1%, dat moet gezegd, maar daar staat tegenover dat de Alliantie de bijkomende post administratiekosten/derving met 14% omhoog doet. 14%! En wat is dat eigenlijk, derving? Derving van huurpenningen, door leegstand bijvoorbeeld, kan het niet zijn want daar is een bestanddeel van de gewone netto huur al voor gereserveerd. Trouwens, administratiekosten zitten ook opgenomen in de netto huur.
Ik vermoed dat we hier te maken hebben met jalouzie. De woningcorporatie wil meedoen met de echte jongens van de geprivatiseerde publieke sector: de energiebedrijven. Die hebben hun gasrekening omhoog gestuwd door hem zo omvangrijk en ondoorzichtig mogelijk te maken. Zelfs het opstellen van de rekening wordt de klant in rekening gebracht.
Dat zal hier natuurlijk ook het geval zijn: een rekening opstellen voor de huur, opgebouwd uit zes componenten, geeft een hoop administratiekosten! En dat is dus gelijk component nummer zeven. Blijft het raadsel van de derving over, 14% meer derving...


Metz de mantelzorger

Geen opmerkingen: