06 maart 2009

Houding

Wij hebben een beetje raar gemeentebestuur. Dat bestuur neemt besluiten waarin staat dat zij voortaan een positieve grondhouding zal aannemen. Vooral als er tricky bouwplannen worden ingediend, die nogal schade toebrengen aan ons open landschap, regent het positieve grondhoudingen, in plaats van ja of nee te zeggen.

Die term is niet gejat van één of andere sergeant-majoor (Ga in de positieve grondhouding staan...), maar is geleend van de vroegere woordkunstenaar R. Lubbers. Een positieve grondhouding is in hoge mate verneukeratief. Het schept namenlijk twee verwachtingen; de indiener van het bouwplan denkt dat het wel snor zit en de bezwaarden krijgen vaderlijk van de burgemeester te horen, die zijn kinderen liefdevol de regels van de democratie nog één keer uitlegt,'U krijgt straks alle kans nog, als de wettelijke procedure start, om uw bezwaren kenbaar te maken... !)

Dat 'starten' begint meestal een jaar later, de aanvrager heeft veel tijd en geld in het ontwerp gestoken, ons bestuur is al twee keer een maquette komen bekijken en herinnert zich uitsluitend nog haar positieve grondhouding van een jaar geleden. Hoofdschuddend gooien ze alle bezwaren in de prullenmand en hebben de bezwaarden weer's lekker gefopt.

freek

Geen opmerkingen: