24 februari 2010

Boek

Eindelijk het boek van de dames historicae Hermans en Hooghiemstra gelezen, getiteld 'Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren'. Het boek geeft een onthullend en hilarisch beeld van de historische ontwikkeling van de monarchie in Nederland. Van Koning Willem 1, die eerst smekend aan Napoleon vroeg om in aanmerking te mogen komen voor een stukje territoir in het door Napoleon bezette Duitsland en toen een piepklein stukje grond (Fulda) als vorstendom mocht beheren, maar later, toen Napoleon was verslagen, zich opportunistisch als een door God gezonden soeverein op het strand van Scheveningen liet verwelkomen.
Tot Willem 3, die naar Engeland vluchtte toen zijn vader op het punt van overlijden stond, omdat hij liever het vrije leven dan de troon wilde en die door een delegatie werd overgehaald om toch koning te worden en op zijn tweeënzestigste eerst zijn zuster vroeg om de hand van haar dochtertje, om even later het negentienjarige meisje Emma van Waldeck-Pyrmont te trouwen en te bezwangeren met een troonopvolger. De kinderen van zijn eerste huwelijk waren immers dood en één leefde samen met een stalknecht en had een bastaard.

Wie na dit boek nog gelooft in de band 'God, Nederland en Oranje', is van lotje getikt.
De uitgever heeft op de voorkaft van het boek een promotiesticker geplakt met een uitspraak van konigin Beatrix: 'Dit boek geeft een eenzijdig beeld van mijn voorouders'.


freek

Geen opmerkingen: