12 februari 2010

Schouwtoneel (4) – daarom

Mooie zinnen kom je tegen in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen in mijn stadsdeel. “Met vertrouwen, lef en liefde” werpt de PvdA er op pagina 1 zomaar tussendoor. Alsof we iets met elkaar hebben en dat nu gaan bezegelen. Op diezelfde pagina lees ik: “Jonge homoseksuele en lesbische allochtonen ondervinden problemen bij het bespreekbaar maken van hun seksuele identiteit. Zij verdienen onze solidariteit; zodat ook zij kunnen kiezen in vrijheid”. Vind ik een mooie zin. Komt door dat “zodat ook zij…”. Het is de zinswending waar de dominee zijn geld mee verdient. En dus gaat mijn solidariteit, met als toegift alle lef en liefde, naar de homosexuele neger met een bochel. Mits wonende in Amsterdam Oost.
In daarom-zinnen is de PvdA ook bedreven. “De Partij van de Arbeid wil het elan van Oost versterken. Daarom staan we aan de kant van mensen die iets van hun leven en van ons stadsdeel willen maken”. Maar wat dan met de mensen die niets elannerigs met hun leven willen en al zeker niet met het (ons? hun?) stadsdeel. Die gewoon hun biertje willen drinken en het verder wel best vinden. Die met rust willen worden gelaten en niemand tot last zijn. Waarom staat de PvdA niet aan hun kant?
Midden in het PvdA-programma staat nog zo’n daarom-zin waarvan ik denk: waarom? “Om talenten maximaal te ontwikkelen streven we daarom naar brede basisscholen”. Los van het feit dat de zinsconstructie niet deugt, rijst bij mij twijfel omtrent de juistheid van de veronderstelling dat een school, dankzij de aanwezigheid van een voorschool, een koffieochtend voor ouders en een spreekuur van een maatschappelijk werker, talenten van leerlingen tot volle wasdom zal brengen. Inlegkunde, noemde mijn hoogleraar andragologie dergelijke nepwetenschappelijke beweringen ooit. Maar ja, andragologie, wie luistert er nu naar een andragoloog? Heeft er trouwens ooit iemand naar een andragoloog geluisterd?
Ook GroenLinks verstopt raadsels in het verkiezingsprogramma. “GroenLinks is voorstander van gemengde scholen. Het stadsdeel organiseert jaarlijks een scholentoer langs basisscholen waarin scholen zich aan ouders presenteren. Er moet een centraal inschrijvingssysteem komen”. Hallo, nu weet ik het nog niet. Komt er nu een scholentoer, zodat ouders zelf een keuze kunnen maken? Óf komt er een centraal inschrijvingssysteem waarbij ze een school voor hun kind krijgen toegewezen? Vroeger waren die CPN-ers tenminste duidelijk: “Hoge lonen, lage prijzen”.
Het raadsel van de dag komt uit het programma van D66: “D66 wil dat er gecommuniceerd wordt met bijvoorbeeld Hotel Arena, het Tropentheater en Panama”.
Eindelijk een partij die durft te zeggen wat de mensen denken.

Metz leest verkiezingsprogramma’s

Geen opmerkingen: