13 september 2012

Verandering

Ik was er bij toen de trend inzette in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De plattelandsgemeente tussen Amsterdam en Utrecht stemde tientallen jaren langs de gebaande wegen, Omdat er vanouds veel christenen woonden waren de voorgangers van het CDA en later het CDA steevast de grootste partij; omdat er ook veel luxe mensen woonden was de VVD meestal tweede en de mensen van de fabriek stemden trouw PvdA. Dat veranderde even in de jaren zeventig toen uitwaaierende doorgeleerde types uit de stad voor een opleving bij de PvdA zorgden, maar toen zette de trend in:
Het CDA werd elke verkiezing wat kleiner, de PvdA handhaafde zich met moeite op haar vertrouwde derde niveau, maar de VVD ging klimmen. De hedonistische opvatting van Nijpels: 'Gewoon je zelf kunnen zijn' werd in Loenen a/d Vecht vertaald in: 'Lekker leven in Loenen' en dat konden alleen nog maar de hogere inkomens want de huizen waren inmiddels onbetaalbaar geworden.
De yuppen kwamen!
Vanochtend zag ik op de t.v. het kaartje hoe Nederland geografisch had gestemd en ja, in het hele Westen met uitzondering van de grote steden is de VVD met stip de grootste geworden. Eigenlijk stemt het hele platteland in Nederland gemoedelijk VVD, behalve dan bij ons in het Noorden.
Het laatste groene bastion dat rood is!

freek

1 opmerking:

erica zei

Ik denk dat ik maar in het noorden ga wonen.