16 december 2007

Circusdirecteur

..."verwende vakbondsbaasjes"...

Een goede staking kent gedupeerden. Zou niemand last hebben van een staking, dan openbaart zich de overbodigheid van de beroepsgroep; rijp dus voor de eeuwige staking.
Het mooie van een goede staking is de verwarring en vaak ook creativiteit die gedupeerden ten toon spreiden. Opgetast huisvuil, lege spoorbanen, aan de ketting gelegde ponten, wat te doen? Je huisvuil bij de vakbond afleveren, gaan fietsen, het leger inschakelen. Achteraf blijkt de wereld door te hebben gedraaid, niemand is standrechtelijk geëxecuteerd en eigenlijk had het wel wat, zeggen de mensen de volgende dag tegen elkaar, zo'n onderbreking van de sleur.
Nadat door een staking van de politiebonden twee voetbalwedstrijden zijn afgelast (trouwens, vroeger werden zo vaak voetbalwedstrijden afgelast, de vorst had ingezet, of het sneeuwde onnoemelijk hard, en niemand maalde er om) schoot voetbalbaas Henk Kesler in een kramp van verwarring die weinig creatief maar des te meer onthullend was. Onthullend omdat de ware aard van de man, en daarmee van het denkraam van de KNVB over de relatie tussen de voetbalwereld en de gewone wereld, open en bloot kwam te liggen.
Waar de gedupeerde directeur van AZ voor de camera nog zei het vervelend te vinden dat de wedstrijd niet door ging (maar ja, de rechter had het goedgekeurd dus ging hij 'fietsen' in plaats van voetballen), draaide Kesler de rollen om. De politie is gek, de minister deugt niet en de rechter kan de pot op, zo luidt kort samengevat de analyse van de KNVB. Het reglement van de Nederlandse samenleving ziet er volgens het gesponsorde bewind onder leiding van een omhoog gevallen echtscheidingsadvocaat, als volgt uit:
1) Voetbal is bovengeschikt aan wetten en regels van het voetbalvreemde parlement;
2) Alle rechtbanken dienen te worden voorgezeten door scheidsrechters met een diploma onderbond;
3) en, o ja, de regering verhuist naar Zeist.
Zo.
Kesler is klaar met zijn persconferentie, die hij overigens hield vanachter een brede stropdas vol rood, wit, blauw en oranje, alsof hij na afloop in een kindervoorstelling moest optreden als de gemene circusdirecteur.

Metz kijkt televisie

Geen opmerkingen: