24 december 2007

Goedemorgen de mantelzorger (52) - eindejaarspost

"Ik heb een hele stapel brieven. Wat moet ik ermee?"
Buurvrouw De Vries klinkt wanhopig door de telefoon. Als ik even later aan haar keukentafel zit overhandigt ze me een pakketje brieven, bijeen gehouden door een postbode-elastiek. "Hier jongen, ik word er gek van. Wat moet ik hier nu allemaal mee?".

Op 16 november schrijft de Gemeentelijke Dienst Zorg en Samenleven:
"Geachte mevrouw De Vries,
Kerstmis 2007 lijkt nog ver weg, maar de vervoerders Stadsmobiel en Connexxion zijn al druk bezig met de planning van uw vervoer. (...) Er wordt hard gewerkt om de kwaliteit van het Aanvullend Openbaar Vervoer verder te verbeteren. In 2008 willen wij u graag nog beter van dienst zijn. (...) Kijk ook eens op onze website voor de laatste nieuwtjes over het AOV
."
- Niks mee doen, buurvrouw.

Op 19 november probeert de Gemeentelijke Dienst Werk en Inkomen - elk jaar hetzelfde liedje - de buurvrouw met valse beloften los te weken van haar huidige ziektekostenverzekering. Of ze maar over wil stappen naar Agis.
"Geachte mevrouw,
Kent u de Collectieve ziektekostenverzekering van de gemeente Amsterdam? Hiermee kunt u zich extra goed verzekeren tegen ziektekosten voor weinig geld. (...) Stuur het formulier in de antwoordenvelop vóór 10 december 2007 terug. Een postzegel is niet nodig. (...) U krijgt van Agis de polis toegestuurd.
"
- Niks mee doen, buurvrouw.

Op 22 november stuurt de Gemeentelijke Dienst Zorg en Samenleven een brief over haar aanvraag voor een elektrische deuropener.
"Geachte mevrouw,
Onlangs ontving ik uw aanvraag om woonruimteaanpassing, samen met een advies van het CIZ Amsterdam. (...) Na ontvangst van de prijsopgave en de toestemming van uw huiseigenaar, neem ik een definitief besluit over uw aanvraag. U krijgt hierover een schriftelijk bericht.
"
- Niks mee doen, buurvrouw.

Op 27 november een brief van Zilveren Kruis / Achmea.
"Geachte mevrouw De Vries,
Alstublieft, hierbij ontvangt u een overzicht met informatie over de afwikkeling van uw nota's.
"
- Niks mee doen, buurvrouw.

Het is 6 december. De belastingdienst stuurt een definitieve berekening van de zorgtoeslag.
"Door u te ontvangen € 0".
- Niks mee doen, buurvrouw.

Ook op 6 december stuurt de Gemeentelijke Dienst Zorg en Samenleven een brief,
"Geachte mevrouw,
Onlangs diende u bij de gemeente Amsterdam een aanvraag in voor het treffen van woonruimteaanpassingen. In deze brief reageren wij op uw aanvraag. Wij besluiten u de aanpassingen toe te kennen volgens het u toegezonden voorstel woonruimteaanpassing. (...) Met deze toekenning compenseren wij de beperkingen die u ondervindt in het normale gebruik van de woning
".
- Niks mee doen, buurvrouw. Nee, er staat niet in wanneer ze beginnen aan de voordeur maar het gaat wel gebeuren.

Op 7 december een brief van de belastingdienst over de definitieve berekening van de huurtoeslag.
"Door u te ontvangen € 0".
- Niks mee doen, buurvrouw.

Nuon stuurt op 10 december een brief.
"Geachte heer, mevrouw,
Om het milieu te beschermen, heeft u al gekozen voor NatuurStroom van Nuon. (...) Als u nú kiest voor Nuon Gas ...(...) Overstappen op Nuon Gas met NatuurCertificaat is heel eenvoudig. Vul vóór 31 december 2007 het antwoordformulier in en stuur dit zonder postzegel retour.
"
- Niks mee doen, buurvrouw.
"Dat formulier heb ik al opgestuurd, jongen. Da's voor het milieu."

Op 12 december een brief van Valys, de dochter van Connexxion die het landelijk vervoer moet regelen.
"Geachte reiziger,
Met deze brief willen wij u informeren over het laatste Valys-nieuws. Recentelijk zijn door het Ministerie van VWS de kilometerbudgetten voor 2008 vastgesteld. Het standaard kilometerbudget is gelijk gebleven voor 2008 en bedraagt 750 kilometer per jaar. (...) Wij wensen u veel reisplezier!
"
- Niks mee doen, buurvrouw.

Op 18 december is er weer een brief van Nuon. In dikke letters staat boven de aanhef Reageer vóór 31 december en compenseer uw CO2-uitstoot.
"Geachte heer, mevrouw,
Vorige week ontving u van ons een brief waarin we u de mogelijkheid gaven de CO2-uitstoot van uw gasverbruik te compenseren. Een CO2-neutraal huishouden is ook voor u een goed voornemen voor het nieuwe jaar. (...) Vul vóór 31 december 2007 (...) zonder postzegel (...) Wij helpen u graag verder
."
- Niks mee doen, buurvrouw.
"Moet ik dat formulier nu nóg een keer opsturen?"

Op 18 december stuurt Zilveren Kruis / Achmea weer een brief.
"Geachte mevrouw De Vries,
Per 1 januari 2005 is voor ziekenfondsverzekerden de no-claimregeling ingevoerd. (...) U heeft de vastgestelde limiet van EUR 255,00 bereikt. Hierbij informeren wij u over de gevolgen voor uw persoonlijke no-claimteruggaaf.
"
- Niks mee doen, buurvrouw.

Op 21 december weer een brief van de Gemeentelijke Dienst Zorg en Samenleven.
"Geachte mevrouw De Vries,
Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Deze wet regelt ook de huishoudelijke verzorging uit de AWBZ. Door de invoering van deze wet moet uw huidige AWBZ-indicatie Hulp bij Huishouden omgezet worden naar een nieuwe Wmo-indicatie. Maar u hoeft niets te doen
".
- Niks mee doen, buurvrouw.

Ook op 21 december stuurt Amsterdam Thuiszorg een brief.
"Geachte heer/mevrouw,
U bent van Amsterdam Thuiszorg gewend, dat u in de loop van december de alfa-uren-formulieren voor het komende jaar krijgt toegezonden. (...) Daarnaast willen wij u hierbij informeren dat Amsterdam Thuiszorg de WMO aanbesteding binnen de gemeente Amsterdam toegekend heeft gekregen. Dit betekent dat er niets zal wijzigen in de dienstverlening aan u
."
- Niks mee doen, buurvrouw.

Metz de mantelzorger

Geen opmerkingen: