26 april 2013

Gefopt

Gisteren had ik familie van familie over de vloer. Deze kwam uit Nickerie (Suriname) en was een montere 78-jarige Hindoestaanse ex-rijstboer. Hij was doof, maar wel een verteller en ik kreeg het ene verhaal na het andere te horen. Bijvoorbeeld hoe hij 27 jaar geleden, na weer een dronken nacht, zijn vrouw had beloofd om geen druppel meer te drinken en geen sigaret meer te roken. Tot op de dag van vandaag woord gehouden, mijnheer!
Ook de multi-culturele samenleving van Suriname kwam in volle omvang en met vooroordelen goed uit de verf. Zo zijn creolen natuurlijk ambtenaar en lui, drugsgebruiker en lui of zakkenroller en lui. Die laatste categorie waren dan weer boslandcreolen.
Smakelijk vertelde mijn zegsman dat hij altijd een opgevouwen pakketje toiletpapier in zijn broekzak had  in verband met plotseling opkomende diarree aanvallen en dat hij net te laat was toen hij in een stadsbus in Paramaribo gerold werd van dit pakketje papier door een type die de vermeende portemonnee razendsnel achter het elastiek van zijn trainingsbroek liet verdwijnen en de bus uitsprong.
Hij had nog wel meer verhalen, maar ik vond het langzamerhand tijd dat hij weer vertrekken moest, want hij wilde immers de Afsluitdijk ook nog zien.

freek

Geen opmerkingen: