05 april 2013

Pimpelen

Frits Bolkestein is 80 jaar geworden en ons prachtblad (sinds 1752) heeft een interview met hem. Eén passage is te mooi om samen te vatten. Bolkestein spreekt over zijn aanwezigheid in de Nieuwe Kerk bij de inhuldiging van Beatrix en dan....

Na de Nieuwe Kerk gingen we en masse naar het grote feest in het paleis. Ik zie Erica Terpstra nog zwieren en dansen met weet ik wie allemaal. Buiten was een veldslag aan de gang. Daar hebben we niets van gemerkt. We leefden in een soort isolement. We pimpelden en dansten'.

Heer Bolkestein, die graag met zijn eruditie koketteert, zal ongetwijfeld weten dat in 1814-1815 het Congres van Wenen werd gehouden waar in een politiek machtsspel de grenzen van de Europese landen werden vastgelegd. Dat duurde lang, de meeste diplomaten vonden het een leuk uitje, zodat slimme vogels zoals de Oostenrijkse kanselier von Metternich hun slag konden slaan.
Charles-Joseph de Ligne, een prins uit de Zuidelijke Nederlanden verzuchtte: 'Le congrès danse beaucoup, mais il ne marche pas' ( Het congres danst, maar beweegt zich niet voort)

Erica en Frits zwierden en zwaaiden, maar wisten niet wat er buiten allemaal gebeurde, of wilden het niet weten.

freek


Geen opmerkingen: