06 december 2012

Sint

In ons prachtblad (sinds 1752) stond een artikel dat mij uit het hart gegrepen is. De auteur pleitte voor een terugkeer naaar het authentieke Sinterklaasgebeuren met een aankomst die normaal verloopt. Sint komt dus om één of andere hoek. omstuwd door Pieten, wuift, geeft handjes, maakt een korte rondrit, Pieten strooien en Sint vertrekt weer, want die heeft het druk. Tevens hield de auteur een krachtig pleidooi voor de terugkeer van de schimmel.
Heden ten dage wordt elke Sinterklaasintocht opgeleukt met verrassingen: Piet is zoek, de mijter is vergeten, Sint is niet op komen dagen etc, etc. Dit alles onder invloed van het hijgerige Sinterklaasjournaal, waarin de meest gekke avonturen met Sint worden verzonnen. En elk dorp en elke stad doet daar nog een schepje bovenop.
Kinderen willen gewoon dat Sinterklaas aankomt, wuift, handjes geeft en vertrekt, met de boodschap dat iedereen vanavond zijn schoen bij de centrale verwarming mag zetten.
Geen gezoek naar verdwenen Pieten en spullen, geen gelazer met speedboten, brandweerauto's en boevenwagens. Gewoon aankomen zoals het hoort, streng en vergevingsgezind zijn en niet de pias uithangen.

freek

1 opmerking:

erica zei

Goed zo